Tot mai multe cazuri de infarct sau AVC în rândul tinerilor. Motivele care duc la moartea subită

Se înmulţesc morţile aparent din senin în cazul tinerilor sub 40 de ani. De vină ar fi epuizarea, stresul, nopţile nedormite şi alimentaţia care, cumulate, duc la sindromul morţii subite la adulţi. Infarctul apare tot mai frecvent la categorii de vârstă pe care medicii le considerau excepţii.

Interpretul român Nosfe avea doar 37 de ani şi a murit subit, în urmă cu două săptămâni, în urma unui infarct. I s-a făcut rău chiar în timpul concertului: le-a spus colegilor de trupă că simte ceva în piept şi a luat o pauză. A plecat acasă şi a fost găsit fără suflare de soţia sa, scrie observator.ro. Aparent, nu suferea de nicio boală.

„Moarte subită, aşa cum însăşi termenul spune, este survenirea opririi cardiace într-un mod neaşteptat, fără niciun prodon, la un pacient la care nimic nu anunţa lucrul acesta, la care nu se ştia bolnav înainte, care nu avea o suferinţă înainte”, explică medicul Horaţiu Moldovan, expert chirurgie.

Motivele care îi îmbolnăvesc pe tineri

Medicii spun că nopţile nedormite, stresul, alimentaţia şi fumatul duc la apariţia sindromului morţii subite la adulţi.

Iulian are 27 de ani şi a văzut moartea cu ochii. Lucra ca designer de interior când a început pandemia. Brusc, a rămas fără clienţi. „Nopţi nedormite cu grămezile, am avut şi patru nopţi nedormite una după alta. Cinci zile treaz”, povesteşte tânărul.

Stresul l-a dus pe marginea prăpastiei. S-a apucat de droguri. „Am descoperit amfetamina. Şi îmi dădea energie şi chef de viaţă şi fericire şi tot ce îmi doream eu”, spune tânărul. În scurt timp, organismul său a început să cedeze. „Nu puteam să mănânc, mi-a scăzut imunitatea, mă durea spatele. În corpul meu s-a petrecut ceva groaznic, încât am reuşit să ma distrug. Am probleme la vorbit, mă bâlbâi, încă am pierderi de memorie”, adaugă tânărul. Dar este pe drumul cel bun.

Pe alţi tineri, oboseala şi excesele i-au dus la moarte sigură. Iar statisticile spun o realitate crudă şi dau peste cap studiile făcute în urmă cu decenii: infarctul apare tot mai frecvent la oameni tot mai tineri, chiar şi la cei sub 30 de ani.

,,S-a schimbat un anumit profil la tineri, mai ales în ultimii 10 ani. Este vorba de sedentarism, este vorba de colesterolul crescut, de alimentaţia nesănătoasă, creşterea în greutate, obezitatea şi toate acestea duc la dezvoltarea galopantă”, arată Tatu Chiţoiu, Preşedintele Societăţii de Cardiologie.

Cumulaţi, toţi aceşti factori pot duce la accident vascular cerebral.

Medicii recomandă cât mai mult mişcare, o alimentaţie echilibrată, fără energizante, iar după vârsta de 40 de ani controalele anuale ar trebui să devină obligatorii. 

Boris Gîlca: Spitalele din Chișinău, pline de copii cu viroze

Numărul copiilor cu infecții respiratorii acute a crescut săptămâna trecută în Chișinău. Anunțul a fost făcut astăzi de șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, la ședința operativă a serviciilor municipale, transmite moldpres.md.

Potrivit sursei citate, în mai multe spitale pentru copii secțiile medicale au fost suplinite cu paturi.

„Copiii suferă de infecții respiratorii acute, pneumonii, bronșite, insuficiențe respiratorii. Pentru a face față solicitărilor, au fost suplinite locurile în spitale și echipele medicale. Totodată, în scurt timp, ar putea fi reprofilate unele secții din cadrul instituțiilor medicale. Îndemnăm părinții ca la apariția primelor simptome a infecțiilor respiratorii să se adreseze la medic pentru a beneficia de tratament chiar în debutul bolii”, a spus Boris Gîlca.

Totodată, în spitalele din capitală, sunt internați 147 de pacienți cu COVID-19. Autoritățile au îndemnat cetățenii să se vaccineze împotriva coronavirusului și gripei.

Conform Direcției generale asistență medicală și socială, peste 73% din vaccinurile antigripale distribuite în instituțiile medicale din capitală au fost administrate. Cetățenii sunt îndemnați să se imunizeze, până la data de 15 decembrie pentru a spori gradul de siguranță socială.

Siropuri de tuse, interzise de UE. Se foloseau mai ales pentru copii și adolescenți

Uniunea Europeană interzice mai multe siropuri de tuse periculoase. Acestea conțin o substanță periculoasă pentru organism, care poate pune viața oamenilor în pericol.

Este vorba de siropurile care conțin folcodină, acestea vor fi interzise de Uniunea Europeană deoarece pot provoca o reacție alergică foarte periculoasă în cazul în care cineva are nevoie de o anestezie generală.

Se folosește de zeci de ani în tratamentul tusei seci, mai ales la copii și adolescenți. (…) Îmi ridic două mari semne de întrebare, apropo de eficiență și siguranță, dacă aceeași evaluare s-a făcut și în 2011.

Atunci, același comitet al Agenției Europene pentru Medicamente a zis că nu este niciun fel de problemă, este benefic pentru tratamentul tusei și nu are niciun fel de efecte secundare”, a spus medicul Tudor Ciuhodaru la Antena 3 CNN.

„În România nu există niciun medicament pe bază de folcodină autorizat”, a declarat Tudor Ciuhodaru, medic de urgență.

„Este interesant cum schimbarea de percepție, face ca un medicament aprobat ca sigur și eficient, după 10-11 ani este considerat cu riscuri pentru sănătatea umană”, a mai adăugat Tudor Ciuhodaru.

Lista siropurilor pentru tuse interzise de Uniunea Europeană, deoarece pot provoca o reacție alergică foarte periculoasă

Siropurile pentru tuse care conțin folcodină vor fi interzise în Uniunea Europeană deoarece pot provoca o reacție alergică foarte periculoasă în cazul anesteziei generale, a anunțat vineri Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Lista siropurilor pentru tuse interzise de Uniunea Europeană

Aceste siropuri, destinate să trateze tusea uscată atât la copii, cât și la adulți, pot fi periculoase chiar dacă sunt consumate cu mult timp înainte de anestezie.

Utilizarea de folcodină în ultimele 12 luni poate provoca o reacție anafilactică în momentul anesteziei generale, o reacție alergică bruscă, severă și care poate pune viața în pericol”, a precizat EMA într-un comunicat citat de AFP.

Decizia va fi aplicată imediat ce va fi aprobată pe cale administrativă.

Siropurile pentru tuse potențial periculoase

Aceste medicamente, utilizate încă din anii 1950, au fost vândute până de curând în Belgia, Croația, Franța, Irlanda, Lituania, Luxemburg și Slovenia, în special sub denumirile comerciale Dimetane, Biocalyptol și Broncalene.

În aprilie 2020, în plină epidemie de Covid, al cărei simptom principal era tusea uscată, se recomandase, de asemenea, să nu se folosească acest tip de sirop.

Ce este folcodina

Folcodina este un opioid pentru suprimarea tusei. Ajută la suprimarea tusei neproductive și are, de asemenea, un efect sedativ ușor, dar și efecte analgezice puține sau deloc.

Este, de asemenea, cunoscut sub numele de morfoliniletilmorfină și homocodeină.

sursa: www.mediafax.ro

65 de persoane, printre care și patru minori, documentate de polițiști. Detalii de la IGP despre încălcările de la protestul Partidului ”Șor”
Articolul anterior
Elon Musk susține că pune mereu aceeași întrebare oricărui candidat la interviul de angajare, pentru a vedea dacă minte sau nu
Articolul următor