Specialiștii îndeamnă femeile să efectueze un test Papanicolau la fiecare doi ani, pentru a facilita depistarea precoce a celulelor atipice atribuite cancerului de col uterin. O altă metodă screening de depistare a riscului de cancer al colului uterin este testul HPV, care identifică, în frotiul vaginal, urme de ADN a infecției numite Human papillomavirus.
![separator](https://unica.md/wp-content/themes/unica-theme/img/separ_article.png)
![](https://unica.md/wp-content/uploads/2019/05/qq-9.jpg)
Totuși, datele practice arată că, din cauza specificului investigației, multe dintre femei ajung mai greu, sau mai rar, la medicul ginecolog. Vestea bună a fost dată de către un grup de cercetători care au stabilit că testul de frotiu ar putea fi, în curând, înlocuit cu o simplă prelevare a unei mostre de urină.
Cercetătorii sunt convinși că, astfel, tot mai multe femei vor putea efectua un test pentru depistarea infecției Human papillomavirus. Un studiu recent a constatat că testarea urinei a fost la fel de bună pentru detectarea virusului numit HPV, care este un mare factor de risc pentru cancerul genital, transmite BBC.
Testele de screening previn 75% din cazurile de cancer de col uterin, astfel că, deși nu sunt plăcute, ele sunt importante. Unele studii pilot cer deja femeilor să încerce auto-testarea la domiciliu cu un tampon vaginal. Acum, însă, cercetătorii de la Universitatea din Manchester spun că testarea urinei ar fi o altă opțiune.
104 femei au participat la studiu, iar testul de urină a dat la fel de bune rezultate, în corelație cu testul de frotiu.
„Suntem într-adevăr foarte entuziasmați de acest studiu, despre care credem că are potențialul de a crește în mod semnificativ ratele de participare la screening-ul pentru cancerul de col uterin”, a declarat cercetătorul Emma Crosbie.
Specialista a mai spus că această cercetare sună ca un pas promițător, chiar dacă sunt necesare studii mai mari, înainte ca testul să fie recomandat oficial de către OMS. ,,Între timp, toate femeile trebuie să fie receptive la apelul specialiștilor. Metodele de screening sunt teste de salvare a vieții”, afirmă Dr. Emma Crosbie.