Copiii adoră aceste fructe, sunt o sursă bună de vitamine şi minerale

Este savuroasă şi aromată, te încarcă cu energie, plăcere, confort şi vitamine. Află care sunt beneficiile acestui fruct asupra sănătăţii şi cum te menţine tânăr şi îţi creşte imunitatea, dar asta nu e tot.

separator
persymona

Conţine multă vitamina A, C, mangan şi compuşi fenolici antioxidanţi
Curmala japoneză este o sursă bună de vitamina A şi C, ambele având acţiune antioxidantă ce protejează celulele corpului împotriva stresului oxidativ. În plus, fructul excelează în fitonutrienţi antioxidanţi, compuşi fenolici, taninuri, enzime. Un fruct conţine 12,6 mg de vitamin C, adică 21% din necesarul zilnic recomandat şi 2,733 UI de vitamina A, echivalentă a 55% din necesarul zilnic, dar şi vitamină B6, E, K, cantităţi mici de kaliu, cupru, magneziu, fier, calciu.

Reduce riscul de cancer, boli de inimă şi îmbătrânire accelerată
Bogată în fitonutrienţi, vitamine şi mangan, curmala îşi asumă proprietăţi antioxidante ce apără organismul contra acţiunii degradante a radicalilor liberi, reduce oxidarea lipidelor plasmatice contribuind în acest mod la menţinerea elasticităţii şi prevenirea depunerii grăsimilor pe pereţii vaselor de sânge, luptă împotriva factorilor cancerigeni şi combate îmbătrânirea precoce.

Un studiu efectuat în Toyo, Japonia a determinat că extractul din coaja curmalei japoneze este eficient pentru îmbunătăţirea rezistenţei la insulină fiind benefic în lupta cu diabetul zaharat.

curmale

Păstrează pielea tânără şi sănătoasă
Datorită conţinutului înalt de vitamina A şi C, curmalele sunt benefice pentru sănătatea pielii, previn apariţia timpurie a ridurilor, uscăciunea pielii şi descuamarea, lupta contra tenului acneic. În plus, vitamina B6 prezentă în curmalele japoneze întârzie procesul de îmbătrânire, împiedică formarea mătreţii.

Protejează vederea şi călesc imunitatea
Graţie betacarotenului, precursor al vitaminei A în organism, aceste fructe îmbunătăţesc vederea, protejează retina contra acţiunii nocive a radicalilor liberi şi previn apariţia degenerescenţei maculare a ochiului la persoanele în vârstă. Vitamina A şi C sporesc imunitatea şi apără organismul contra virusurilor în timpul sezonului rece. Vitamina B6 creşte rezistenţa la infecţii.

Curmala japoneză – o gustare excelentă 
Deşi sunt dulci, curmalele japoneze nu îngraşă, ci oferă energia de care ai nevoie, întrucât conţin multă apă, fibre alimentare (un fruct are 6g de fibre), zaharuri naturale şi constituie o gustare sănătoasă plină de antioxidanţi, vitamine şi minerale. Fibrele din alimente ajută la reglarea tranzitului intestinal, oferă saţietate, controlează starea de foame, previn aportul excesiv al caloriilor în organism.curmal-japonezDe ce copii adoră curmalele japoneze?
Sunt suculente, cu gust plăcut, dulce, având grad de aciditate scăzut care protejează mucoasa stomacului oferind confort în acest sens. Conţin carbohidraţi, dar şi vitamine importante pentru copilaşul în creştere. Vitamina A participă în procesele de dezvoltare şi creştere a oaselor la copii, dezvoltă vederea, iar de rând cu vitamina C întăreşte imunitatea, luptă contra infecţiilor. În plus, vitamina C îmbunătăţeşte absorbţia intestinală a fierului din alimente, prevenind anemia la copil. Manganul conţinut în curmalele japoneze contribuie la fixarea calciului în oase şi dinţi.

Curmalele japoneze te menţin în formă dacă faci sport
Pline de zaharuri, apă şi vitamine importante pentru activitatea musculară, curmalele oferă energie, hidratează corpul. Fiind nutritive şi confortabile pentru stomac, fructele sunt potrivite ca gustări înainte de antrenamentul sportiv. Curmalele conţin vitamina B6 al cărei necesar creşte în mod evident în cazul efortului fizic intens şi susţinut. Manganul, mineral cu acţiune antioxidantă, ajută la întărirea oaselor şi articulaţiilor.

Cum se consumă curmala japoneză?
• Curmala japoneză devine dulce şi mai puţin astringentă dacă este lăsată să se coacă suficient la temperatura camerei, devenind moale şi potrivită pentru consum. Cele tari astringente nu se consumă decât atunci când se coc.
• Curmala japoneză, mai numită fuyu este mai dulce şi are mai puţine taninuri astringente decât alte tipuri, putând fi consumată şi coaja, ca pe un măr.

Secretul unui corp sănătos este simplu şi la îndemână: consumă fructe şi legume, alături de multă mişcare!

Au făcut cancer ovarian de la un produs cosmetic: Sute de femei dau în judecată un gigant farmaceutic

Un produs cosmetic utilizat timp de decenii în întreaga lume se află în centrul unui scandal uriaș, după ce sute de femei acuză un gigant farmaceutic că a pus pe piață un produs care le-ar fi cauzat cancer ovarian. Talcul, un ingredient popular folosit în produse cosmetice, inclusiv pudre pentru copii, a devenit subiectul unei acțiuni colective în instanță, scrie doctorulzilei.ro.

Sute de femei din Marea Britanie acuză gigantul farmaceutic Johnson & Johnson că produsele lor pe bază de talc le-au cauzat cancer ovarian. Printre cele implicate se află femei diagnosticate cu forme avansate ale bolii, unele dintre ele având doar câțiva ani de trăit.

Aceasta ar fi prima acțiune legală de acest gen împotriva companiei în Regatul Unit, după ce în SUA, Johnson & Johnson a plătit deja miliarde de dolari în compensații, în urma a mii de procese similare.

Legătura dintre pudra de talc și cancer ovarian: ce spun studiile?

Talcul, un mineral utilizat de zeci de ani în pudrele pentru copii și produse de îngrijire personală, este suspectat de a fi contaminat cu azbest, o substanță cancerigenă bine cunoscută. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, talcul este „probabil cancerigen pentru oameni”. Studiile au indicat că particulele de azbest pot rămâne blocate în țesuturi moi după inhalare sau aplicare pe piele, provocând inflamații care pot duce la cancer.

Deși Johnson & Johnson neagă aceste acuzații, susținând că produsele lor sunt sigure și că testele lor nu au detectat azbest, numeroase studii sugerează contrariul. Încă din anii ’90, cercetări restrânse au evidențiat o posibilă legătură între utilizarea talcului în zona genitală și cancerul ovarian.

Replica Johnson & Johnson

Johnson & Johnson a oprit vânzarea de talc în SUA în 2020 și în Regatul Unit în 2023, invocând „presiuni financiare” și o „campanie de dezinformare” despre siguranța produsului. Reprezentanții companiei susțin că majoritatea proceselor din SUA au fost câștigate sau anulate și că produsele lor nu conțin azbest.

Ce trebuie să știe consumatorii?

Riscul asociat utilizării talcului pentru îngrijirea personală rămâne un subiect controversat. Experții în sănătate recomandă prudență, mai ales când vine vorba de utilizarea talcului în zona genitală. Pentru femeile diagnosticate cu cancer ovarian, cunoașterea istoricului medical și raportarea utilizării talcului ar putea ajuta la stabilirea unui diagnostic mai precis.

Efecte devastatoare! Cât de grav ne poate îmbolnăvi navigatul pe telefon în timpul nopții

Utilizarea telefoanelor inteligente, a tabletelor și a oricărui dispozitiv care generează lumină, mai ales albastră, în timpul nopții poate să ne îmbolnăvească grav, pe termen lung, spun specialiștii. Din cauza tehnologiei omenirea a început să sufere din cauza poluării luminoase, scrie adevarul.ro.

Electricitatea și aplicațiile sale sunt indispensabile în lumea modernă. Totul funcționează cu ajutorul curentului electric. Sunt lumini peste tot, pe străzi, firmele luminoase ale magazinelor, în casă și la serviciu.

Orașele dezvoltate, în special, sunt luminate și în timpul nopții, aproape ca în timpul zilei.  Noile dispozitive precum calculatoarele, televizoarele sau telefoanele inteligente ne fac să stăm cu ochii în lumină mai tot timpul. Specialiștii au făcut însă o descoperire tulburătoare: lumina ne îmbolnăvește, mai ales noaptea. Evident, efectele sunt pe termen lung. Oamenii de știință au definit o nouă formă de poluare: poluarea luminoasă. Efectele ei sunt devastatoare, de la diabet la cancer sau alzheimer.

Conceptul de poluare luminoasă s-a conturat în anii 50. Specialiștii au constatat că lumina intensă, pe timpul nopții, ar putea să ne afecteze sănătatea. În anii 80 s-a născut o mișcare globală odată cu fondarea organizației International Dark-Sky Association( IDA). În ultimele două deceniii studiile asupra efectelor poluării luminoase s-au intensificat iar efectele nocive ale acesteia au fost studiate în mod amplu. Un studiu din anul 2024 care a folosit datele din satelit pentru a măsura poluarea luminoasă a 13.000 de locuințe, a demonstrat faptul că cei care trăiesc în orașe foarte luminate pe timpul nopții au un risc de a face hipertensiune arterială cu peste 31% la sută mai mare. Un alt studiu, realizat în Hong Kong, unul dintre cele mai luminate orașe pe timpul nopții, a scos la iveală faptul că persoanele aflate în zone foarte expuse poluării luminoase au un risc de deces provocat de bolile cardiovasculare cu 29% mai ridicat.

Alte studii indică faptul că poluarea luminoasă, mai ales din orașele mari, poate crește riscul de anevrism sau accident cerebral vascular cu 17%. Poluarea luminoasă este provocată de o combinație nocivă de iluminat stradal intens, panouri publicitare și firme luminate intens, circulația și activitatea nocturnă. La această poluare luminoasă exterioară se adaugă și poluarea luminoasă din interiorul locuințelor, provocată mai ales de tot felul de dispozitive care utilizează lumina albastră. Tot statisticile indică faptul că din anul 2011, procentul de iluminare a orașelor pe timpul nopții crește cu cel puțin 10% în fiecare an. Concomitent cu această creștere a poluării luminoase, se înmulțesc și studiile care indică faptul că lumina puternică din timpul nopții are consecințe devastatoare asupra organismului uman: diabet, cancer, boli cardiovasculare, Alzheimer și chiar infertilitate. ”Fiecare foton contează„ a precizat pentru webmed John Hanifin, medic și director asociat al  Thomas Jefferson University’s Light Research Program. 

„Lumina albastră„ inamicul sănătății noastre, pe timp de noapte

Până în epoca industrială, adică secolul al XIX lea, oamenii obișnuiau să doarmă în două etape. Prima dintre acestea începea seara, odată cu lăsarea întunericului, adică în jur de ora 7-8 seara iarna și 9-10 seara în timpul verii. În  jur de ora 1.00 antemeridian, urma o perioadă de veghe în care oamenii se trezeau. După o oră de veghe, somnul era continuat până în jur de 5-6 dimineața. Odată cu iluminatul locuințelor dar mai ales odată cu apariția surselor de petrecere a timpului liber, precum radioul sau televizorul, somnul în două etape a dispărut.

Oamenii stau până mai târziu și folosesc lumina artificială pentru a-și continua activitățile chiar și după lăsarea întunericului. În era digitală, abundența gadgeturilor, prezența internetului în toate locuințele și colțurile lumii, țin tot mai mult oamenii în fața ecranelor cu lumină albastră, pe timpul nopții.

Dacă utilizarea telefoanelor inteligente, a tabletelor, laptop-urilor sau a calculatorelor pe timpul zilei nu este neapărat o problemă, evident dacă nu există o utilizare excesivă, pe timpul nopții poate duce la complicații serioase pentru organism. Prima dintre acestea este tulburarea somnului. Expunerea la lumina albastră pe timpul nopții afectează producția de melatonină, un hormon foarte important care are rolul de alternare a stării de veghe cu cea de somn. Tulburarea producției de melatonină duce la tulburări de somn, precum insomnie și întreruperea ciclurilor circadiene. Pe termen lung, această întrerupere a ciclurilor circadiene, ca o consecință a expunerii repetate la lumină albastră pe timpul nopții înainte de culcare, duce la boli grave precum diabet de tip 2, boli cardiovasculare, cancer sau disfuncții cognitive. 

Cum ne poate îmbolnăvi poluarea luminoasă

Poluarea luminoasă care a devenit o problemă tot mai gravă în era digitală, fie că vorbim de iluminatul exterior, cel interior al locuinței sau despre lumina albastră a dispozitivelor, poate cauza probleme deosebit de serioase pe termen lung.

De exemplu, Randy Nelson, un medic și om de știință în domeniul neurologiei de la West Virginia University spune că între poluarea luminoasă și creșterea riscului de cancer la sâng este o legătură foarte strânsă. Acesta a participat la realizarea unui studiu asupra a peste 100.000 de profesori din California, privind impactul poluării luminoase asupra organismului. Rezultatele au indicat faptul că femeile care trăiau în zonele cu poluare luminoasă accentuată aveau un risc cu 12% mai mare de a dezvolta cancer la sân.

Riscurile produse de poluarea luminoasă sunt mai mare cu 2% decât cele cauzate de alimente ultra-procesate, arată același studiu. Totodată expunerea pe termen lung, la lumină, în timpul nopții, arată un studiu recent, comportă riscuri mai mari de îmbolnăvire decât consumul de alcool sau obezitatea. În plus, cercetările au demonstrat că iluminatul nocturn, fie în exterior, fie în interior, întrerupe ciclurile circadiene, crește inflamația în organism, afectează diviziunea celulară și are rol de supresor al melatoninei cunoscut drept „hormonul întunericului”.

Un alt studiu de această dată din China, indică faptul că oamenii care trăiesc în cele mai luminate zone au un risc de a face diabet cu 28% mai mare. Oamenii de știință chinezi spun că peste 9 milioane de chinezi suferă de diabet din cauza poluării luminoase. 

Circa 13% dintre adolescenții de 13-15 ani din R. Moldova fumează țigări electronice. Campanie lansată în toată țara

12,7% dintre adolescenții de 13-15 ani din Republica Moldova întrebuințează în prezent țigări electronice. La nivel mondial, datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că 37 de milioane de copii cu vârste între 13 și 15 ani utilizează țigări electronice și alte produse din tutun și nicotină, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În contextul creșterii alarmante a consumului produselor de tutun și nicotină, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și Cercetării, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în parteneriat cu Biroul Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova și cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, lansează campania antifumat și despre pericolul țigărilor electronice NU TE LĂSA ABURIT(Ă)!

Evenimentul va avea loc astăzi, 19 noiembrie 2024, ora 12:30, în incinta Liceul Teoretic Republican „Aristotel” (Chișinău, Telecentru, str. Sprîncenoaia, 1).

În cadrul experimentelor interactive, elevii vor afla despre conținutul substanțelor chimice din țigările electronice și efectele acestora asupra sănătății.

De asemenea, va fi lansat și concursul de videouri „Viața fără nicotină și tutun. Reportaj din viitor”, dedicat tuturor elevilor din Republica Moldova. Aceștia vor avea ocazia să participe și să devină reporteri ai unui viitor mai sănătos, liber de substanțe nocive.

Sucul de morcovi reduce riscul de cancer pulmonar cu până la 35%
Articolul anterior
Privește-ți unghiile și află de ce boală suferi
Articolul următor