Pe măsura înaintării în vârstă, anumite vitamine și minerale sunt asimilate din ce în ce mai greu în corp sau, dimpotrivă, sunt eliminate mult mai intensiv din organism. Unul dintre acești nutrienți este vitamina B 12. De fapt, vitamina B 12 (cianocobalamina) este vitală pentru o femeie după 40 de ani, ca și aerul. Este un fapt constatat: 4% din femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani au o deficiență a vitaminei B 12, iar un procent mult mai mare a femeilor ignoră simptomele alarmante ale insuficienței acestei vitamine.
Iată care sunt cele 14 simptome care vorbesc despre deficitul de vitamina B 12 în organismul femeii pi care pot conduce la apariția anemiei pernicioase.1. Amețeala și pierderea coordonării
La femeile care se adresează cel mai frecvent neurologilor cu plângeri legate de amețeli frecvente, nivelul vitaminei B 12 este mai mic decât indicii normali. Din moment ce cianocobalamina influiențează teaca de mielină a nervilor, lipsa acesteia în organism poate fi un motiv pentru schimbările ireversibile ale nervilor, care sunt urmate nu doar de amețelile frecvente, dar și de pierderea completă a coordonării.
2. Probleme cu unghiile și părul fragil
Dacă părul și-a pierdut strălucirea de altă dată, a devenit fragil, subțire și rar, iar unghiile sunt subțiri și se rup repede – să știți că aceastea sunt simpotome ale deficitului de vitamină B 12.
3. Slabiciune musculară
Influiențând sistemul nervos, lipsa de cianocobalamină provoacă nu doar oboseală dar și slăbiciune musculară.
4. Dificultăți de respirație
Acest simptom neplăcut este una din consecințele anemiei cauzate de lipsa vitaminei B 12. Cantitatea insuficientă de hemoglobină complică pătrunderea oxigenului în țesuturi, ceea ce determină plămânii să funcționele la capacitate maximă pentru a satisface necesarul de oxigen organismului. De aici apar și problemele de respirație.
5. Probleme cu vederea
În cazurile severe de deficiență a vitaminei B 12, nervul optic și vasele retiniene sunt afectate, de aici apare efectul dublării, estompării, vederea ”încețoșată” și chiar orbirea temporară.
6. Oboseală constantă
Deficitul de hemoglobină – este legat de insuficiența oxigenului. Insuficiența oxigenului la rândul său este motivul oboselii cronice: Din cauza lipsei cianocobalaminei organismul feminin necesită odihnă, chiar dacă ați dormit suficient.
7. Piele palidă
Nici-un fel de preparate cosmetice nu vă pot scăpa de cearcănele de sub ochi. Pentru a scăpa de cearcănele, vânătăile de sub ochi și pielea palidă este recomandat să verificați nivelul vitaminei B 12 în sânge. Deficitul acestei vitamine conduce la întreruperea hematopoiezei și la distrugerea unei părți a corpusculilor de sânge, ca urmare este eliberat pigmentul biliar sau bilirubina, care conferă pielii o nuanță atât de palidă.
8. Înțepături și amorțeală
Unul dintre cele mai neplăcute simptome neurologice este anemia provocată de deficitul de vitamina B 12. Membranele nervoase sunt afectate de lipsa de oxigen, ceea ce provoacă senzațiile de amorțire a mebrelor, furnicături și spasme musculare. Pentru a evita simptomele dureroase, vă recomandăm să mențineți nivelul de vitamină B 12 în normă.
9. Probleme de memorie
Dacă ați observat primele semne ale problemelor de memorie, să știți că este timpul să verificați nivelul vitaminei B 12 printr-un simplu test de laborator.
10. Modificări ale texturii și aspectului limbii
O limbă roșie și ”lăcuită” – este un semn sigur de lipsă a vitaminei B12. Datorită deficitului de vitamine, structura limbii suferă modificări, devine foarte roșie de parcă ar fi lăcuită. Pe lângă aspect, apare și o senzație neplăcută de arsuri a limbii și de denaturare a gustului.
11. Schimbările de dispoziție
Deficitul de vitamina B 12 în organismul feminin poate agrava stările de depresie, intensifică anxietatea și provoacă stările de isterie cu lacrimi. Aceste stări sunt determinate de faptul că vitamina B 12 participă la producerea hormonilor fericirii – serotonină și dopamină.
12. Dependența de mirosuri
Anemia este cauza distorsionării mirosurilor. De aceea, mirosul parfumului preferat nu vă mai pare atât de fermecător, spre deosebire de mirosul vopselelor sau motorinei, care pot să vă pară foarte plăcute.
13. Probleme cardiace
Ca rezultat al procesului hematopoietic apare frecvent tahicardia, tensiunea arterială scăzută și multe alte simptome, care duc la afecțiuni ale sistemului cardiovascular.
14. Creșterea temperaturii corpului
În cazuri rare, lipsa de cianocobalamină poate fi însoțită de o creștere temporară a temperaturii corpului până la valori de apropiate stării subfebrile.
Prin urmare, dacă ați observat cel puțin câteva din aceste simptome neplăcute, este recomandat să vă adersați unui specialist. Pentru a compensa natural deficitul de vitamina B 12 în organism, este bine să consumați ficat de vită, carne de bită, de pui, cod, somon, creveți, alge de mare și tofu. Aceste alimente sunt bogate în microelemente benefice, minerale și cel mai important – cianocobalamina. Dacă estestele de laborator indică o deficiență majoră de vitamina B 12, medicul ar putea recomanda suplinirea acesteia cu suplimente.
Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.