Jurnalul Mădălinei Manole a fost scos la iveală după 26 de ani

Articolul „Povestea unei fetiţe“ a apărut în revista pentru copii „Mihaela” în anul 1992, când Mădălina avea 25 de ani şi cariera ei era în plină ascensiune.

separator

Textul dezvăluie momente unice din copilăria regretatei artiste, dar și timiditatea ei ieşită din comun, consemnează adevărul.ro.

„Într-o zi de septembrie, în urmă cu 18 ani, grupe de copii zgomotoşi, chemaţi de clopoţelul de la intrarea şcolii generale nr. 6 din Ploieşti, năvăleau în clasă luându-şi în primire cărţile şi caietele care aşteptau frumos înşirate pe bănci. Printre copii, păşeşte în clasa I, o fetiţă slăbuţă ca un fir de floare, stingheră, timidă, tăcută, puţin speriată. Hărmălaia din jur o face şi mai temătoare: cum o să se împace cu aceşti copii, cu aceşti „colegi” atât de gălăgioşi. (…)

Dacă cei din jur o privesc cu zâmbete, făcând haz de ea, iată în faţă două fetiţe, Gabriela şi Milena, care îi transmit un semn de încurajare, de prietenie. „Chiar vom deveni prietene?”, se întreabă fetiţa. „Vom vedea. Oricum, am atâta nevoie de prietenie!”… Una după alta zilele trec, cu bucurii, cu necazuri, anul şcolar s-a terminat. Serbare cu dansuri şi poezii învăţate pe de rost, premii, diplome, coroniţe. Fetiţa cea timidă a primit coroniţă, ca şi Gabriela şi Milena. Are numai note de zece, pentru că îi place grozav să înveţe, să ştie. În anul următor, copiii au mai crescut, parcă au devenit mai puţin gălăgioşi. Prietenia fetiţei noastre cu Gabriela şi Milena se menţinea. Totuşi, ea parcă nu-şi găsea locul cu adevărat între ele. Gabriela şi Milena se îngrijeau mult de înfăţişarea lor, erau întotdeauna impecabile, totul strălucea pe ele… Manifestau faţă de ceilalţi o superioritate evidentă, căruia trebuia să i te supui. Şi părinţii lor erau oameni importanţi, cu influenţă. Şi ăsta e un avantaj în viaţă, pe care fetiţa noastră a învăţat să-l cunoască încă… din clasele primare.(…)

În anii următori, s-a întâmplat ca profesoara de muzică – o mare sufletistă – să dorească să realizeze un cor al şcolii. A ascultat vocile tuturor copiilor din clasă şi a format un cor cu care a început să repete. Surprinzător pentru mulţi, a intrat în cor şi fata cea timidă. Gabriela şi Milena n-au fost alese în cor. Li s-a spus „n-aveţi ureche muzicală”. Nicio pagubă. Aveau de-ajuns de toate celelalte. Totuşi, orgoliul le-a făcut întâi să protesteze, dar apoi au fost chiar mulţumite că n-au intrat în cor: ele plecau acasă după orele de şcoală, în timp ce ceilalţi, corul, rămâneau peste program să repete. Aşa s-a făcut că cele trei fetiţe nu mai făceau împreună drumul spre casă. Iar în recreaţii simţea în glumele lor unele uşoare ironii la adresa ei. „Asta-i mai lipsea: corul! Tu, cu vocea ta firavă, cu firea ta timidă…” Remarcile lor o dureau, dar nevoia de prietenie era mai puternică…

În timpul repetiţiilor la cor, anumite piese aveau pasaje care se cereau interpretate de soliste. Profesoara de muzică s-a oprit la… fata cea timidă. Şi aşa s-a făcut că la toate serbările, festivităţile, la un moment dat, ea înainta câţiva paşi în faţa corului şi interpreta ca solistă piesa. Şi, ciudat, vocea ei străbătea cu uşurinţă întreaga sală. Gabrielei şi Milenei nu le venea să creadă. Desigur, acolo pe scenă era prietena lor cea sfioasă şi timidă, era vocea ei… şi totuşi… Aplauzele, pline de căldură, cu care era răsplătită această voce, le uluiau…

Acum, la serbarea sfârşitului de an, a clasei a VIII-a, fetiţa noastră arăta alfel, devenise mai drăguţă, purta un păr lung prins uşor pe spate, devenise de-acum „o domnişoară”.

Diriginta s-a apropiat de tatăl ei, spunându-i: „Domnule dragă, aveţi grijă de fata aceasta. Arată foarte bine şi promite foarte mult. Vă rog, multă grijă!” Tatăl îşi privea „domnişoara” cu mândrie: doar ştia ce a crescut el atâţia ani! La pieptul „domnişoarei cu chitară” era prinsă de uniformă o fundă mare, mare. Conform tradiţiei, colegii îşi scriau gândurile, sentimentele, unii faţă de alţii, pe pangicile fundei. Milena şi Gabriela şi-au scris şi ele gândurile pe funda prietenei lor. Dar, iată, exact în clipa când i-au devenit prietene cu adevărat au trebuit să se despartă: fiecare o pornea în viaţă pe drumul ei.

Şi astăzi, fetiţa plăpândă şi timidă are o chitară în braţe şi… cântă. Ce nu ştie publicul care o ascultă şi o priveşte este că acolo, în culise, aşteptând să fie anunţată, ea este aceeaşi fetiţă timidă şi paşii pe care-i face acum, intrând în scenă, sunt aceiaşi cu care a păşit acum 18 ani, în clasa I. Numai că, pentru a-şi învinge timiditatea, Mădălina Manole începe să cânte: „Fată dragă, nu fii tristă Fiindcă e păcat, Fără lacrimi nu există Dor adevărat…”

Sursa

Sentință în cazul Irinei Lozovan: Deputata și soțul ei vor sta la închisoare

Deputata Irina Lozovan a fost condamnată, luni, la șase ani de închisoare pentru acceptarea finanțării ilegale a Partidului „Renaştere” din partea grupului criminal organizat Şor. Decizia a fost pronunțată magistrații Judecaătoriei Chișinău, sediul Buiucani.

De asemenea, judecătorii au dispus o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru soțul deputatei, Pavel Gârleanu, în cadrul aceluiași dosar.

Potrivit procurorilor, Lozovan și soțul său au primit 30 de mii de dolari de la fugarul Ilan Șor pentru a-l mitui pe primarul orașului Ocnița. Aceștia doreau ca primarul sa plece de la socialiști și să adere la Partidul „Renaștere”. 

Nici Irina Lozovan şi nici soţul ei nu s-au prezentat la ședința de judecată în care a fost pronunțată sentința. Cei doi sunt de negăsit. Autoritățile spun că Lozovan are interdicţia de a părăsi Republica Moldova, iar fuga ei nu se putea face legal prin punctele de trecere a frontierei de stat. 

Irina Lozovan a rămas fără imunitate parlamentară pe 21 septembrie 2023. În martie 2023, deputata a anunţat că părăseşte fracţiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și se alătură Mișcării „Pentru Popor”, platformă prin care condamnatul penal, Ilan Şor, îşi organiza protestele anti-guvernamentale. Ulterior, ea a aderat la Partidul Renaștere.

Vești bune pentru moldovenii stabiliți în SUA: La Sacramento și Chicago au fost deschise două Consulate Generale

Cetățenii moldoveni aflați pe teritoriul Statelor Unite ale Americii vor avea acces mai rapid la serviciile consulare. Republica Moldova a deschis oficial cele două Consulate Generale din Sacramento și Chicago, informează unicaa.md.

Președintele Maia Sandu a venit cu un mesaj, în context:

”Așa cum am promis, Republica Moldova are acum două consulate noi în Statele Unite – la Chicago și Sacramento. Ele vor aduce cetățenii noștri din SUA mai aproape de serviciile de care au nevoie. Mai puține drumuri, mai multă grijă față de oameni.

Vom continua să extindem rețeaua consulară pentru ca fiecare moldovean, indiferent unde trăiește, să beneficieze rapid și simplu de serviciile statului.”, scrie președinta pe pagina sa de Facebook.

Oficiile consulare vor oferi servicii rapide moldovenilor din SUA, fără ca aceștia să fie nevoiți să călătorească la distanțe mari. Este vorba de servicii precum eliberarea și reînnoirea pașapoartelor moldovenești; servicii notariale și acte de stare civilă; asistență pentru cetățenii moldoveni aflați în situații de urgență; promovarea relațiilor economice și culturale dintre Republica Moldova și SUA.

Groaznic! 48 de șoferi au fost prinși chercheliți la volan în weekendul trecut

În weekend, polițiștii au identificat și sancționat 48 de persoane care puneau în pericol siguranța rutieră conducând sub influența alcoolului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Printre cazurile depistate:

Cantemir, Iepureni – Un biciclist, fără echipament corespunzător, avea o alcoolemie de 1,20 mg/l în aerul expirat.
Călărași, Traseul R1 – Un bărbat de 47 de ani conducea un motocultor, având 1,03 mg/l alcool în aerul expirat.
Sîngerei, Biruința – Un șofer de 24 de ani, fără drept de a conduce, se deplasa haotic cu o Skoda. Rezultatul testului 0,77 mg/l alcool.
Dondușeni, Strada Păcii – Un bărbat de 30 de ani, aflat la volanul unui Opel, a fost prins cu 0,52 mg/l alcool în aerul expirat.
Chișinău, Vadul lui Vodă – Un taximetrist de 60 de ani conducea o Toyota sub influența alcoolului. Testul Drager 0,45 mg/l.

Mărțișorul – cel mai reușit cadou în prima zi de primăvară!
Articolul anterior
Ce se întâmplă cu corpul tău dacă nu faci sex
Articolul următor
Close menu