Șapte reguli pentru a învăța să spui „NU”

Potrivit psihologilor, femeia sau bărbatul care nu are curajul să spună “NU” este o fiinţă timidă, nu are încredere în sine şi acordă o valoare mai mare celor din jur, decât propriei persoane. Comportamentul acestora se caracterizează prin pasivitate, dependenţă, dificultatea de-a se apăra, neputinţa de a-şi formula clar opiniile, evitarea conflictelor, crizelor de irascibilitate şi manifestări de tristeţe.

separator

Mai jos vezi regulile esențiale și circumstanțele când trebuie să spui „NU”

1.Ia în considerare ceea ce simţi!

Fii atentă la sentimentele tale şi astfel vei lua decizia corectă. Dacă ai impresia că te sacrifici contrar voinţei tale, trebuie să refuzi. Ţine cont de limitele şi priorităţile tale înainte de a face cuiva un serviciu.

2. Gândeşte-te bine înainte să răspunzi!

Nu te grăbi să-i răspunzi interlocutorului. Ia-ţi un răgaz de gândire. E un bun mod de a-l face să înţeleagă că nu a câştigat dinainte, că cererea sa îţi pune probleme. Vei putea astfel reflecta cu calm la răspuns, în loc să accepţi imediat pentru că nu eşti în stare să spui nu.

3. Nu te învinovăţi!

Prietenul pe care-l refuzi nu va păţi nimic. Poate va fi puţin decepţionat. Fii conştientă că cei din anturaj nu te vor respinge pentru faptul că nu eşti la dispoziţia lor. De altfel, cei care nu ştiu să refuze nu sunt mai bine văzuţi decât ceilalţi, ba dimpotrivă!

4. Nu te justifica!

Riscul este să te pui într-o situaţie penibilă. De teamă să nu-l răneşti pe celălalt, eşti tentată să-ţi justifici refuzul, ca şi cum nu ai fi convinsă că ai dreptul s-o faci. Într-un fel, e ca şi cum ai pleda vinovată, deşi eşti îndreptăţită să spui nu. În loc să minţi sau să te lansezi în explicaţii complicate, spune simplu: „Nu, nu pot”.

5. Ai grijă şi nu ceda!

După ce ai refuzat ceva, interlocutorul s-ar putea să insiste şi să îți aducă o mie de argumente. Nu te lăsa destabilizată de contraargumentele lui. Fii fermă şi repetă refuzul, fără noi justificări. Astfel, vei demonstra că ştii ce vrei şi că eşti convinsă că ai dreptate să spui nu.

6. Propune o soluţie!

Dacă nu eşti hotărâtă să spui nu, caută o soluţie de substituţie. Vei da dovadă de bunăvoinţă şi nu-ţi vei mai face probleme de conştiinţă.

7. Nu abuza de “NU”!

Nu refuza sistematic, sub pretextul că în felul acesta îţi afirmi personalitatea. Fă distincţie între situaţiile în care eşti îndreptăţită să spui „nu” şi cele în care un refuz echivalează cu egoismul.

Avertisment! Jucariile tip squishie în formă de felie de tort sunt un pericol pentru copii
Articolul anterior
Află un truc simplu prin care poți ajuta copilul să învețe ușor tabla înmulțirii
Articolul următor
Alte articole interesante