Asma al-Assad, o englezoaică devenită Prima Doamnă a Siriei: ,,Nu fac diferenţă între femeia din societatea europeană şi cea a lumii arabe!’’

Ea este femeia cu o carieră de succes, născută şi educată în Marea Britanie, dar care i-a furat inima preşedintelui sirian Bashar al-Assad, dăruindu-i o familie şi trei copii. Graţie viziunilor sale moderne, studiilor, carierei profesionale, caracterului activist şi ambiţios, pregătirii excelente în economie, informatică şi literatură franceză, Asma Al Assad este femeia care te face să renunţi la orice idei preconcepute, atribuite adesea femeilor arabe din Orientul Mijlociu.

separator

tttt

Asma a avut parte de o educaţie aleasă

Asma al-Assad s-a născut pe 11 august 1975 la Londra, într-o familie de intelectuali sirieni. Tatăl, Fawaz Akhras, a fost medic cardiolog la Cromwell Hospital din Londra, iar mama sa, Sahar Akhras, a fost diplomat, prim-secretar la Ambasada Siriei la Londra.

а7Studii la King’s College London, una dintre cele mai prestigioase instituţii din Marea Britanie

Asma al-Assad a frecventat Twyford Church of England High School şi şcoala pentru fete King’s College London,  pe care a absolvit-o în 1996, obţinând o diplomă de licență în domeniul informaticii și a literaturii franceze. Îndată după absolvirea facultăţii, ea a început să activeze ca analist economic la Deutsche Bank Group, iar în 1998 s-a alăturat diviziei investiţiilor bancare la renumita bancă J.P. Morgan. Asma vorbește în mod fluent patru limbi – engleză, arabă, franceză și spaniolă.

yyyyÎn Londra începe idila cu rezidentul de la medicină, fiul preşedintelui sirian

Pe actualul preşedinte sirian Bashar al-Assad, vechi prieten de familie, Asma l-a reîntâlnit la Londra, în timp ce acesta îşi făcea studiile la medicină în calitate de medic rezident oftalmolog. După moartea președintelui sirian Hafez al-Assad în iunie 2000, Bashar devine preşedinte al Siriei, întrucât fratele acestuia, cel numit în calitate de moștenitor la guvernarea ţării de către tatăl său, murise într-un accident de mașină în anul 1994.

Syrian Arab Republic President Bashar al-Assad (L), his wife Asma al-Assad (C) and Queen Sofia of Spain (R) pose for photographers at Zarzuela Palace on July 4, 2010 in Madrid, Spain.

Asma este cerută în căsătorie şi se mută cu traiul în Siria, în ţara natală a părinţilor săi

După 25 de ani petrecuţi în Regatul Unit, Asma al-Assad renunţă la viaţa londoneză şi, în anul 2000, se mută cu traiul în Siria, devenind soţia preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Cei doi soţi au fost mereu foarte discreţi în legătură cu viaţa lor intimă, aşa încât căsătoria lor a surprins pe multă lume.

article-2270173-122FCFAA000005DC-541_634x692

Devenind soţie de preşedinte, Asma se implică mult în dezvoltarea şi implimentarea reformelor moderne de guvernare în Siria. Aceasta efectuază numeroase vizite în comunităţile rurale, pentru a relaţiona cu oamenii şi a direcţiona corect politicile viitoare ale ţării.

Luptă pentru libertatea şi drepturile femeilor în Siria

Asma al-Assad a promovat mereu în societate respectarea drepturilor femeilor și accesul acestora la educație. Ea înfiinţează o serie de organizații de caritate guvernamentale, precum The Syrian Trust for Development, FIRDOS (microcreditare în mediul rural), SHABAB (abilități de afaceri pentru tineret), BASMA (copii cu cancer), RAWAFED (dezvoltare culturală), Organizația Siriană pentru Persoanele cu Handicap și Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Siriană, având drept scop creşterea dezvoltării economice, apărarea drepturilor cetățenilor cu dizabilități, dezvoltarea culturală a ţării, determinarea copiilor să însuşească activismul civic, cetăţenesc în Siria. Graţie activităţii sale, Asma al-Assad a fost inclusă în topul celor ,,mai influenţi oameni din lume de origine arabă’’ de către revista Middle East 411.

,,Cred că subestimăm femeile când ne uităm la ele şi le judecăm numai în concordanţă cu aspectul lor exterior. Şi asta pentru că toate femeile pe care le ştiu sunt capabile, deştepte, hotărâte şi ambiţioase. Iar atunci când te uiţi doar la cum sunt îmbrăcate pierzi, pentru că nu ajungi să le cunoşti adevărata lor valoare.
,,Când vorbim despre bărbaţi nu vorbim despre ce anume poartă pe ei sau cum arată, ci despre cât sunt de puternici, de influenţi, despre ce au putut sa facă, aşa că şi discuţiile despre femei ar trebui să se îndrepte într-acolo, să se schimbe considerabil”, declara prima doamna a Siriei, într-un interviu pentru Pro Tv în anul 2010.

O bună parte dintre reformele iniţiate de către Asma sunt stopate

Imaginea sa publică suferă însă o lovitură serioasă odată cu declanșarea în Siria a războiului civil, în 2012. Chiar şi aşa, Asma nu renunţă la ideile sale progresiste, de emancipare, schimbare a mentalităţii oamenilor şi lupta pentru independenţă.

syrian-wife-al-assad-president.si

„Președintele este președintele Siriei, nu a unei fracțiuni de sirieni, iar prima doamnă îl susține în acest rol” declara Asma într-un comunicat oficial pentru publicaţia The Times, atunci când a fost acuzată de lipsă de implicare publică în soluţionarea războiului din Siria.

,,Fiecare cuplu este diferit, fiecare căsnicie este diferită’’

Asma Al Assad considera că „înainte de toate o soţie este soţie, chiar dacă trăieşte cu un preşedinte de ţară,  doctor sau electrician instalator”.

,,Fiecare cuplu este diferit, fiecare căsnicie este diferită. Acasă suntem un cuplu de tineri căsătoriţi cu trei copii mici şi responsabilităţile pe care le au mulţi, mai ales în educaţia copiilor, să-i creştem bine, cu simţul respectului faţă de ei şi faţă de cei din jur. Asta este provocarea pe care o trăiesc zi de zi. A fi soţie este ceea ce eşti acasă. Eu am lucrat întotdeauna, am fost mereu o persoană activă şi cred că femeile joacă un rol vital în dezvoltarea oricărei societăţi. Aici nu fac diferenţa între societatea europeană şi cea a lumii arabe”, spunea Asma.

vvvvv

Asma și Bashar al-Assad cresc trei copii, doi băeţi şi o fată, pe nume Hafez, Zein și Karim.

Elevii din Republica Moldova strălucesc pe scena globală a inovației

În perioada 2-3 decembrie, elevii Daniela Malancea și Nikita Moglan, împreună cu profesoara lor, Viorica Moglan, de la Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu” din Chișinău, au reprezentat Republica Moldova la Forumul INTEL Future Skills din Polonia. Aceștia au prezentat proiectul inovator „MediScan”, care a adus țării noastre o victorie remarcabilă în competiția globală de inteligență artificială organizată de INTEL în octombrie, anul curent.

„MediScan” folosește inteligența artificială pentru a oferi diagnostice rapide și accesibile, adresându-se nevoilor pacienților din zone izolate și sprijinind activitatea personalului medical.

INTEL Future Skills Forum este un eveniment anual de referință, ce reunește tineri talentați, experți și lideri din diverse domenii, oferind o platformă de colaborare și schimb de idei. Forumul pune accent pe dezvoltarea competențelor necesare într-o lume tehnologică în continuă transformare.

MediScan: o soluție pentru accesul la servicii medicale în comunități izolate

În luna octombrie proiectul „MediScan” s-a clasat pe locul I în cadrul competiției INTEL AI Global Impact Festival 2024, surclasând astfel alte 105 echipe din întreaga lume. Proiectul utilizează Inteligența Artificială pentru a oferi diagnostice rapide și accesibile pacienților din zone izolate și personalului medical, contribuind la îmbunătățirea accesului la servicii de sănătate în regiunile defavorizate. „MediScan” utilizează tehnologia YOLOv8 și un set de date cuprinzător, format din 20.000 de imagini, pentru a diagnostica boli pulmonare, anomalii ale fundului de ochi și afecțiuni tiroidiene printr-o aplicație intuitivă.

Elevii au creat o platformă inovatoare care nu doar că facilitează accesul la informații, ci și sprijină utilizatorii în procesul de luare a deciziilor medicale. Misiunea lor este de a insufla speranță și de a restabili sănătatea prin democratizarea accesului la diagnostice medicale precise. 

,,Ideea proiectului „MediScan” mi-a venit dintr-o experiență personală care m-a marcat profund. Când bunicul meu, care locuiește în mediul rural, a fost diagnosticat cu o boală în stadiu avansat, am realizat cât de greu poate fi pentru persoanele din zone izolate să aibă acces la diagnostice rapide și corecte. Din acest motiv, am început să dezvoltăm „MediScan” – o platformă care poate salva vieți prin oferirea de diagnostice accesibile și precise. Este îmbucurător să vedem cum ideea noastră poate face o diferență reală în comunitățile care au nevoie de suport medical” ne spune Nikita Moglan, elev la Liceul Teoretic ,,Iulia Hașdeu” din mun. Chișinău. 

„Prezentarea proiectului nostru în fața lumii la forumul din Polonia a fost o oportunitate extraordinară, o experiență de neuitat pentru un elev de 18 ani. A fost o șansă unică să arătăm că, de la Chișinău, pot pleca idei inovatoare care pot avea un impact global. A fost un moment care ne-a arătat cât de multă putere poate avea colaborarea internațională și cum tehnologia poate deschide oportunități nelimitate pentru schimbare și progres. Suntem mândri că „MediScan” a fost recunoscut și apreciat pe scena internațională, iar acest lucru ne motivează să continuăm să visăm și să creăm” ne spune Daniela Malancea, elevă la Liceul Teoretic ,,Iulia Hașdeu” din mun. Chișinău. 

Aproximativ 2000 de elevi studiază Inteligența Artificială în școli

Începând cu luna septembrie 2021, datorită parteneriatului dintre Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Tekwill și INTEL, elevii din Republica Moldova au acces la un curs de inteligență artificială, parte integrantă a programului educațional Tekwill în Fiecare Școală. Până în prezent, aproximativ 2000 de elevi au studiat acest curs în liceele din țară, beneficiind de o educație practică și teoretică menită să stimuleze gândirea critică, creativitatea și abilitatea de a rezolva probleme complexe. Cursul include teme precum algoritmi de învățare automată, procesarea limbajului natural și aplicațiile AI în viața cotidiană, oferind o bază solidă pentru dezvoltarea proiectelor proprii.

Absolvenții cursului au dezvoltat o serie de proiecte AI care contribuie la dezvoltarea societății. Printre acestea se numără mașina fără șofer, soluții pentru prevenirea deteriorării panourilor solare, tehnologii pentru combaterea pierderilor agricole cauzate de schimbările climatice și vremea instabilă la nivel global, precum și sisteme de sortare automată a deșeurilor.

De asemenea, elevii au oportunitatea de a participa la competiții locale precum „Tekwill Junior Ambassadors” și internaționale precum ,,INTEL AI Global Impact Festival”.

Cursul de inteligență artificială oferit de Tekwill în Fiecare Școală, precum și alte discipline IT, sunt disponibile gratuit pentru elevii din toată țara, asigurând acces egal la educație de calitate.

Despre ,,Tekwill în Fiecare Școală”

„Tekwill în Fiecare Școală” este cel mai amplu și inovator proiect educațional din Republica Moldova dedicat transformării învățământului general și furnizării cunoștințelor, resurselor și instrumentelor educaționale de ultimă generație. Cu o rețea de 489 de școli și peste 102.517 de elevi din toate regiunile Moldovei , programul „Tekwill în Fiecare Școală” transformă sistemul educațional din Moldova. Gama de cursuri Tekwill în Fiecare Școală, inclusiv Programarea Algoritmilor în C/C++, Proiectare și Dezvoltare Web, Design Grafic, Inteligența Artificială, Dezvoltarea Aplicațiilor Mobile, Inteligența Emoțională în Comunicare, Video Storytelling și Antreprenoriat, au fost dezvoltate de Tekwill și implementate în instituțiile educaționale cu sprijinul acordat de Ministerul Educației și Cercetări al Republicii Moldova.

În urma semnării, în 2018, a Memorandumului de înțelegere cu Tekwill privind „Dezvoltarea competențelor digitale, IT și STEM pe tot parcursul vieții”, Ministerul a extins oferta curriculară pentru disciplinele opționale din domeniul IT în vara anului 2020, aprobând curricula pentru 6 noi discipline.

Proiectul „Tekwill în Fiecare Școală” este implementat de Asociația Națională a Companiilor TIC sub egida Tekwill și în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare – Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Uniunea Europeană, Guvernul Suediei, UNDP Moldova, UNICEF, UN Women, Guvernul Japoniei.

#usideschise Radmila Popovici: discriminare în domeniu, relația cu tata și drumul către a scrie

O discuție despre tinerețe fără bătrânețe cu o poetă autentică din Moldova. Radmila Popovici ne împărtășește secretele ei de a fi creativă și cel mai important, ne învață cum să ne împrietenim cu scrisul. Ne-am obișnuit să vânăm perfecțiunea și să ignorăm umanul. Trăim viața la repezeală fără a ne opri la prezent. Nu discutăm despre subiectele tabu, cum ar fi rolul adevărat al femeii în societate, și lăsăm feminismul să preia locul feminității. Astăzi la #usideschise, cu Aura, lăsăm viața să curgă natural la Complexul Turistic Costești.

VOX POPULI: O perioadă fără de griji!

Cum este să fii copil și ce cred picii despre cea mai frumoasă perioadă din viața lor

Poți face sport dacă ești bolnavă?!
Articolul anterior
Adela Popescu face haine pentru graviduțe. Iată cum i-a venit ideea!
Articolul următor