Zina Marian este mămica a două fetițe, Sorina și Daria, care mereu au nevoie de atenție. Însă, noaptea femeia face adevărate minuni. Pentru că este îndrăgostită de tot ce e natural, tânăra mămică combină diverse tipuri de uleiuri, unt, dar și alte ingrediente secrete, pentru a obține săpunuri artizanale.
- Zina Am început să mă informez despre acest extraordinar proces aproximativ acum un an, când fetița mea mai mică împlinise un anișor și eu căutam o activitate în care să mă regăsesc și să evoluez, să mă dezvolt. Apoi, după vreo jumătate de an de informare, sau mai bine zis de inițiere în domeniu, care este destul de vast, am început să practic această îndeletnicire.
- Zina Dintotdeauna am acordat o atenție deosebită la tot ce e natural, iar cumnata mea este cea care a venit doar cu o idee, și eu am îndrăgit-o din start.
- Zina Nu am un job stabil, deoarece am două fetițe mici acasă, cea mai mare merge la grădiniță, are 5 ani și cu cea mică, de aproape 2 ani, stau acasă, și ca să ne fie mai vesel, mai primim în ospeție, ocazional, sau pe câteva ore pe zi, câte un copilaș, doi, de aceeași vârstă cu Daria, ale mămicilor care mă cunosc și au încredere în mine. Iar pe lângă timpul acordat creșterii fetițelor mele și a serviciilor de bonă la domiciliu, încerc să găsesc timp și acestei îndeletniciri.
- Zina Am citit foarte mult pe internet, bloguri, cărți în română, engleză și încă mă mai informez, sunt multe lucruri interesante pe care vreau să le studiez.
- Zina La baza unui săpun artizanal stau uleiurile vegetale cum ar fi cel de cocos, care practic este indispensabil într-un săpun, deoarece pe lângă proprietățile de emoliere și hrănire a pielii, el oferă săpunului duritate și proprietatea de curățare, de asemenea un săpun poate conține și ulei de măsline, migdale, orez, unt de cacao, unt de shea, unt de babasu. Pentru culoare, un săpun natural poate conține de la argilă de toate culorile, pigmenți minerali până la pudră din diverse plante, iar pentru miros, dar și pentru un plus de proprietăți antibacteriene, antimicrobiene, antifungice, antiseptice se folosesc uleiurile esențiale.
- Zina
Am și forme mai mari, și mai mici. De la flori, inimioare și steluțe până la fluturași, buburuze și altele în funcție de sărbătorile care vin.
Am încercat foarte multe mirosuri, dar acum planific să mă opresc la câteva, adică vreo 15 feluri, care îmi par mie mai bune, mai frumoase și a căror combinații sunt pe placul tuturor. Câteva din ele ar fi lavanda, bergamota, paciouli, lemongrass, portocala, scorțișoara, bradul și rozmarinul.
- Zina Moldovenii încă nu sunt obișnuiți să cumpere pentru ei, mai mult le oferă în dar celor dragi, considerând că este un cadou deosebit și original. Eu tare sper că lumea va înțelege că ingredientele folosite într-un săpun natural sunt într-adevăr benefice, iar cele din comerț, afectează atât pielea, cât și oraganele interne.
- Zina
Da, am planuri mari și sper să le realizez. La moment, pe lângă săpun, fac și bile de baie efervescente, sare de mare cu uleiuri vegetale și esențiale, lumânări din ceară de soia, care nu sunt produse de îngrijire, dar ne relaxează, având efect natural de aromaterapie.Vreau să fac și creme, scraburi, măști , ba chiar și praf de spălat haine, soluție de spălat vesela, tot din ingrediente naturale. După cum am spus, îmi place tot ce e natural și de un an de zile am descoperit că într-adevăr natura ne oferă atâtea posibilități, doar că trebuie să știm să le valorificăm.
Aș vrea să le transmit fetelor mele și tuturor oamenilor dragostea pentru tot ce e natural și frumos. Cred că fiecare din noi putem schimba lumea puțin câte puțin, doar dacă vom conștietiza că totul depinde de noi!