Fiecare persoană aflată în pragul morții regretă anumite lucruri pe care le-a făcut în viață. Iată care sunt greșelile de care îți va părea rău pe patul de moarte.
1. Nu am avut curajul să spun ce vroiam
Deseori evităm să spunem NU atunci când vrem să spunem NU. Și DA când vrem DA. Nu ne arătăm supărarea sau bucuria de teamă să nu rănim. Evităm să scuturăm barca, ca nu cumva să nu deranjăm.
În mod ironic, când ești sincer și-ți exprimi sentimentele, pozitive sau negative, vei câștiga mai mult respect din partea celor care te înconjoară.
Spune ceea ce simți: DA când vrei să fie DA și NU când vrei să fie NU.
2. Nu am riscat. Am căutat mereu siguranța.
Siguranța este un ideal: Nu există siguranță. Tot ce poți avea este sentimentul de liniște, încrederea pe care o ai, știind că te afli la adăpost de pericol.
Dar rămâne doar un sentiment, nu vei avea niciodată certitudinea că ești complet adăpostit.
Poate mâine te va lovi o mașină, în timp ce mergi cuminte pe trotuar. Sau poate în timp ce stai la picnic un avion se va prăbuși și vei muri strivit sub el.
Te-ai gândit vreodată câtă energie consumi evitând problemele și căutând siguranța? Ieși din zona de confort. Dansează ca și cum ai fi singur și fă ca restul vieții tale să devină o aventură.
3. Nu am trăit o viață împlinită, așa cum am vrut. Am trăit viața cum au așteptat ceilalți de la mine.
Ajunși înaintea morții, oamenii realizează că întreaga viață nu au făcut ce și-au dorit ei, dar ceea ce au vrut alții de la ei. Poate că este vorba de părinți, soț, soție, frați, prieteni, profesori, colegi, șef sau altcineva.
Unii au urmat facultatea dorită de părinți. Au devenit avocați și nu arhitecții care visau să fie. Sau poate că au rămas acasă, în loc să accepte provocarea postului primit în altă țară. Uită-te în jur, vei găsi și în viața ta exemple asemănătoare. Câte destine sublime au fost irosite astfel?
Realizează-ți visele, începând de acum. Începe asta cât mai repede, în tinerețe ai de partea ta o sănătate bună și un psihic nezdruncinat.
4. Nu mi-am dat voie să fiu fericită
Ai cunoscut vreodată un om pe care nu-ți amintești să-l fi văzut vreodată zâmbind cu toată fața și radiind fericire? Sau poate tu ești așa?
Sunt oameni care se complac în confortul emoțional al problemelor zilnice și nu vor să fie fericiți. Poate se simt vinovați să fie fericiți, poate le este teamă de fericire. Este poate neobișnuit, dar da: unii oameni nu vor să fie fericiți.
În fața morții însă vor regreta că nu au zâmbit de mai multe ori și că nu au scos copilul la o plimbare în parc. Ar da acum orice să fie cu mulți ani înainte, iar moartea să fie mult în fața lor. Și să poată zâmbi.
5. Lista Bucket
Este o listă cu lucruri sau trăiri pe care vrei să le realizezi înainte de a muri. Fă-ți o listă cu lucruri pe care vrei să le faci înainte de a muri. Nu fi timidă: alege lucruri ușor de realizat, dar și dificile. Ai suficient timp înainte pentru a realiza orice ți-ai propus, indiferent cât de greu ar părea.
Scrie un jurnal în care să povestești despre aceste experiențe și trăiește acele momente din plin. Savurează marcarea lor pe listă, odată ce au devenit îndeplinite.
Nu cred să fi existat cineva care pe patul de moarte și-a dorit să fi lucrat și mai mult. Să fi stat mai multe ore la lucru și mai puține lângă oamenii la care ținea sau făcând ceea ce îl împlinea.
Dacă ești părinte nu renunța la o viață împlinită de familie, râmânând până târziu la birou chiar și atunci când copilul te așteaptă acasă ca să vă jucați. Nu rata serbările sau meciurile de fotbal, când ar vrea să îi fii alături și să-l încurajezi.
Adoptă un stil de viață simplu, minimalist și elimină din viața ta ceea ce te îngreunează. Concediază-ți șeful, de îndată ce îți permiți s-o faci. Vei descoperi că ai nevoie de mai puțini bani decât ai fi crezut și că ai mai mult timp liber decât ți-ai fi imaginat vreodată. Iar atunci vor începe să apară ocazii noi în viața ta, ocazii pe care altfel le-ai fi lăsat să treacă pe lângă tine. Și vei deveni mai fericită.
7. Nu am iertat pe cineva drag care mi-a greșit
Continuând să duci în inimă resentimentele și furia față de un om, îți vei aduce doar amărăciune și durere. Nu vei putea vedea vreodată binele și partea fericită a vieții. Într-un final asta te poate îmbolnăvi. Cercetările medicale au relevat strânsa legătură dintre cancer și insatisfacția asupra vieții.
8. Nu am păstrat legătura cu prietenii.
Vechile prietenii își au valoarea lor, chiar și când praful s-a așternut peste ele. Pe cine ți-ar plăcea să regăsești și să revezi? Pune mâna pe telefon și sună-l/-o. Ieșiți la o cafea și reînnoadă relația.
Relațiile vechi și care ne împlinesc sunt precum un vin bun: pe măsură ce trece timpul, devin mai valoroase. La fel ca un vin vechi, au nevoie să fie întreținute, iar nu părăsite într-un colț de memorie.
9. Nu am avut copii
Copiii sunt văzuți de multe ori drept un inconvenient, o piedică în calea realizării profesionale și a succesului financiar. Sau o problemă datorită dificultății de a-i crește. Uită-te în jur și vei vedea însă sute de cupluri care au copii și care nu ai spune că sunt perfect pregătiți pentru asta.
Poate părea o decizie pragmatică de a nu avea copii sau de a îi avea doar când vei fi realizată. Sau când se vor alinia astrele și va sosi momentul perfect.
Așa că gândește-te bine înainte de a decide să nu ai copii.
11. Nu am oferit ajutor dezinteresat
Când dăruim fericire în jurul nostru, sufletul nostru se luminează de și mai multă fericire și frumusețe. Ființa noastră spirituală radiază bine și devine mai incadescentă cu fiecare act de bunătate dezinteresat pe care îl facem.
Amintește-ți cum te-ai simțit atunci când ai ajutat pe cineva care avea probleme, fără ca el/ea să știe asta. Oferă-i ajutorul tău celui care a căzut.