Prin anii ’60 în Europa Occidentală se credea că abstinenţa aduce beneficii uriaşe sănătăţii trupului fiind o culme a moralităţii. În Evul Mediu, medicii prescriau abstinenţa bărbaţilor lipsiţi de vigoare, aceştia trebuiau să renunţe complet la sex pentru a se însănătoşi
. Pentru Freud, abstinenţa nu era normală pe termen lung: „Lupta cu senzualitatea epuizează energia omului.”În prezent, persoanele care se hotărăsc să se abțină de la relațiile sexuale pot avea diverse motive: concepții religioase, lipsa de bani pentru procurarea unor metode contraceptive sau pentru a se proteja de dureri mai vechi.
Lipsa sexului pentru o perioadă mai mare de 6 luni poate duce la apariția problemelor hormonale, a stărilor de agitație, depresii, dar și la probleme testiculare în cazul bărbaților.
Părerea psihologilor
Sexul într-adevăr este un remediu pentru menţinerea stării de bine, tinereţii, sănătăţii etc. Însă, abstinenţa nu este în sine o cauză a îmbolnăvirilor psihologice, îmbolnăveşte mai degrabă lipsa sentimentelor şi senzaţiilor pe care le produce iubirea. Persoana care iubeşte se simte fericită şi dacă se află în compania persoanei dragi chiar şi la depărtare, prin menţinerea unei comunicări emoţionale sau amintiri, vise. Astfel, are loc stimularea aceloraşi centri ai plăcerii ca şi în cazul sexului. Pentru cei care iubesc abstinenţa nu este o încercare sau o traumă psihică, ci o necesitate sau o dovadă a încrederii în sine şi în partener. Acelaşi lucru poate fi valabil şi în alte cazuri decât iubirea, de exemplu în cazul unei incapacităţi temporare , ideologii religioase, decizii ferme sau doliul.
Corpul nostru este în puternică legătură cu psihicul, de aceea situaţia frustrantă ne poate afecta sănătatea, dacă o percepem ca pe o traumă sau un pericol. Anume din acest motiv unii oameni suferă în urma abstinenţei, iar alţii nu. De altfel, persoane cu un temperament sexual scăzut, care nu simt nevoia de sex sau cei cu temperament sexual înalt, care nu pot trăi mult timp fără sex, sunt foarte puţine (circa 6% din populaţie), iar ceilalţi 94% ar putea face faţă abstinenţei sexuale pe baza echilibrului psihofiziologic, care este suportul psihologic al capacităţii de a-şi dirija necesităţile.
Părerea medicilor
Probleme la nivelul organelor genitale
Femeile care nu fac sex o perioadă îndelungată sunt mai supuse riscului de a se confrunta cu afecțiuni la nivelul ovarelor, dar și a colului uterin. De asemenea, menopauza se instalează mai devreme decât la cele care au o viață sexuală activă.
Abstinența sexuală poate duce și la apariția dezechilibrului hormonal. Femeile pot avea tulburări menstruale, dureri de sâni și sângerări abundente. De asemenea, din cauza lipsei de sex pot apărea și chisturi ovariene.
Precum femeile, şi bărbaţii sunt supuşi riscului! La bărbaţii inactivi sexual pentru o perioadă mai lungă de timp poate fi afectată funcţia testiculară. Lipsa sexului poate duce şi la reducerea numărului de spermatozoizi, inclusiv la apariţia cancerului de prostată.
Sexul este medicamentul ideal
Cei care au o viață sexuală activă sunt mai sănătoşi decât abstinenţii. Sexul regulat (de două-trei ori pe săptămână) ajută la:
- Încrederea în sine
- Reducerea riscului de boli cardiovasculare
- Scăderea tensiunii arteriale
- Menținerea siluetei
- Reducerea riscului de depresie şi insomnii
- Întărirea imunităţii
- Reducerea riscului de cancer la sân şi un mai bun control al vezicii!
Text: Victoria Sănduţă