Problema alcoolismului ia amploare îngrijorătoare în întreaga lume. După părerea medicilor, creierul femeilor alcoolice degradează de două ori mai repede.
Încă la începutul secolului trecut, doctorul german Kraepelin scria: consecințele alcoolismului nu sunt atât de grave, cât jumătate din populație – femeile nu sunt afectate de acestă boală. Din momentul în care alcoolismul feminin se va dezvolta – viitorul urmașilor noștri va fi pus în pericol. Cum poate fi oprit acest groaznic proces?
Elena: ”Țin minte foarte bine cum a început totul… Pur și simplu ne plăceau întâlnirile cu prietenii sâmbăta… Un păhărel pe masă și viața prindea altă culoare. Totul părea mult mai simplu, viața mai frumoasă, iar bărbații mai doriți… Apoi a urmat căsnicia cu un bărbat care la rândul său prefera băutura, iar la un moment dat am ajuns să nu mai pot fără alcool. La început obișnuiam să bem câte o sticlă de vin ieftin la cină, iar vineri deja treceam la ceva ”mai serios” – sărbătoream sfârșitul unei săptămâni… A urmat și mai mult acool. Îmi aduc aminte cum, însărcinată fiind, mă strecuram noaptea în bucătărie pentru a lua măcar câteva înghițituri de ceva ”răcoros”. În a șasea lună am pierdut sarcina. Copilul meu n-a putut rezista în organismul intoxicat al mamei… Nu mi-a păsat. Continuam să petrec cu prietenii și mă alintam cu tărie. Amanții se perindau unul după altul, uneori nu mai țineam minte nici numele celui alături de care mă trezeam dimineața. Soțul a plecat la alta, iar copii așa și n-am mai avut… Îmi părea că nu e nici o problemă, doar dețin controlul și în orice clipă pot să spun ”STOP”… Într-un final, am spus-o… atunci când nu am mai avut de ales. La 30 de ani am fost diagnosticată cu ceroză hepatică…”
Specialiștii atenționează: sunt două perioade în viață cu risc sporit, când femeile sunt mai vulnerabile și cad mai ușor pradă acestei patimi. Prima – 25-30 ani, iar cea de-a doua e aproximativ în jurul vârstei de 40-45 ani. Anume în acest răstimp au loc cele mai mari crize în viața personală: copii cresc, soțul se îndepărtează, pleacă din viață părinții…
Printre factorii ce declanșează alcoolismul la femei, specialiștii pun în capul listei pierderea atractivității, lista continuă cu insatisfacția sexuală, apoi urmează divorțul, infidelitatea partenerului și frustrările acumulate.
Statistica arată că în ultimii zece ani, vârsta domnișoarelor care încep să guste alcoolul, este din ce în ce mai mică (12-15 ani).
Prin ce se deosebește alcoolismul feminin de cel al bărbaților? E adevărat că reprezentantele sexului frumos ajung alcoolice mai rapid?
Din păcate, este adevărat. Alcoolismul la femei se formează mai târziu decât la bărbați – dup 25 de ani, dar progresează mult mai rapid. Dacă un bărbat poate ajunge alcoolic în mediu timp de 16 ani, o femeie reușește în 10 ani. După părerea medicilor, creierul femeilor alcoolice degradează de două ori mai repede.
Spre deosebire de bărbați, femeile cad în patima băuturii din cauza problemelor psiho-emoționale. Iar alcoolul într-o cantitate nu prea mare, ajuns în organism (sau mai bine zis în creier) duce la senzația de relaxare, liniște și euforie.
Ar mai fi ceva! Mai des vedem bărbați băuți și mai puțin – femei. Deoarece femeile până în ultimul moment ascund de ochii celor din jur rușinea. Acest fapt se datorează și faptului că majoritatea sar în ajutorul unui bărbat ce bea pentru a-l readuce pe drumul cel drept (de obicei soția și membrii familiei sunt cei care-l susțin). Pe când o femeie este judecată și părăsită. De aceea, alcoolismul feminin este și mai periculos. Nu este nici un secret că femeile au o rezistență la alcool, dar din păcate doar în etapa inițială a bolii. După un timp aceasta scade mult. Astfel că în ultima fază de evoluție a bolii, e suficient doar 200-300 grame de alcool pentru a se îmbăta.
Alcoolismul feminin poate fi tratat, deși nu este ușor. Nu există doar o singură metodă ”sigură” de tratament a acestei boli. Eficacitatea metodelor aplicate depind de particularitățile psihologice și fiziologice ale pacientei. O mare influență asupra rezultatului îl are încrederea persoanei în cauză: în ce crezi, aceea și ajută. Și desigur contează dorința sinceră a femeii de a scăpa de acestă dependență.
Cu siguranță tratarea alcoolismului nu se rezolvă doar cu restricționarea sau aplicarea pedepselor. Femeia, în primul rând, are nevoie de înțelegere, dragoste și grijă.
ATENȚIE! Ar trebui să știi aceste simptome ale alcoolismului la femei!
Ascunse:
– necesitatea zilnică (sau un pic mai rar) de a scoate stresul cu ajutorul alcoolului – de obicei bere sau vin. Cu cât mai des aceasta bea, cu atât mai repede se dezvoltă toleranța față de dozele mici de alcool și scade efectul antidepresiv al acestuia. Aceasta duce inevitabil la mărirea dozelor, dar cantitatea mai mare scade producerea hormonilor plăcerii și începe ”goana după doză”.
– Tendința de a ascunde această patimă de ochii lumii.
– Lipsa totală a atitudinei critice față de propriul comportament în timpul beției.
– Justificarea și căutarea altor pretexte pentru a bea.
Vizibile:
– Timbrul vocii nu mai e feminin, dispare intonația, nu mai există nici o coerență în vorbire.
– Odată cu schimbarea fonului hormonal, în organism încep să predomine hormonii masculine. Apare pilozitatea excesivă.
– Părul pierde din luciu, pielea e obosită și se ridează, iar sub ochii apar pungi de o culoare vineție.
– Femeia pierde orice tact, devine indiferentă față de cei din jur, caută compania prietenilor de pahar și se înțege bine doar cu ei. La observații reacționează foarte agresiv.