Deși multe cupluri se feresc să se certe sau privesc cearta ca fiind începutul sfârșitului, în realitate nu este chiar așa. Într-un cuplu, cearta este mijloc de evoluție și apropiere, cu condiția să respecte o serie de reguli.
Nu jigni!
Indiferent de motivul pentru care vă certați, indiferent cât de supărați sau neîndreptățiți credeți că ați fi, sub nicio formă nu îl poți jigni pe celălalt. Și aceasta pentru că nu ai dreptul să-l jignești pe celălalt; pentru că, în timp, vei reuși să-l programezi să se comporte exact conform jignirilor aduse; pentru că fiecare jignire se șterge foarte greu din mintea celui ponegrit; și pentru că celălalt nu este așa cum spui tu, ci comportamentul lui te face să te simți într-un fel anume, neagreat de tine. Întotdeauna am afirmat că oamenii nu sunt în totalitate buni sau răi și că prin comportamentul nostru reușim să scoatem ce este mai bun sau mai rău din oamenii de lângă noi. Așa că dacă cel de lângă noi este într-un fel anume, este și datorită sau din cauza noastră.
Știi și tu prea bine că, indiferent dacă te afli în mijlocul unei discuții sau că te cerți, ceea ce spui este valabil pentru momentul prezent. Așa că ferește-te să folosești cuvinte mari ca “niciodată” sau “întotdeauna”.
De asemenea, nu uita motivul pentru care te cerți și nu aduce în discuție ceea ce s-a întâmplat luna trecută sau anul trecut, doar pentru a te descărca, deși nu are legatură cu ceea ce dezbateți acum.
Ceartă-te până termini ce ai de spui și nu păstra pentru mai târziu diverse înțepături. După încheierea discuției poartă-te normal, nu sta bosumflat toată seara și a adoua zi, eventual.
Nu vorbi în același timp cu celălalt pentru că așa nu veți ajunge la niciun rezultat. Ascultă ce are de spus cel din fața ta, apoi rezumă-i ceea ce ai înțeles și spune-ți si tu părerea. Așa veți avea o ceartă constructivă.
Nimic nu este mai neplăcut ca o ceartă în public. Este neplăcut și pentru ceilalți care sunt obligați să asiste la reproșurile și nemulțumirile voastre, nefind deloc interesați de acest lucru, dar și pentru voi este de prost gust să vă lamentați în fața altora. Oricât de greu ți-ar fi să aștepți până acasă pentru a-i spune celuilalt ceea ce ai de spus, crede-mă că este mai bine așa. Mai mult, astfel nu vei reacționa la nervi și te vei mai tempera până acasă. Poate nici nu ți se va mai părea ceva atât de grav sau demn de a fi discutat.
Când simțiți că lucrurile scapă de sub control și tensiunea devine insuportabilă este mai bine sa te oprești, altfel situația poate degenera în ceva mult mai neplăcut și puteți ajunge sa vă spuneți sau să faceți lucruri, pe care apoi să le regretați. Așa că, mai bine faceți o pauză și continuați mai tarziu sau a doua zi, când sunteți mai calmi și mai puțin emotivi. Emoțiile negative (furia, mania) ne afectează mai mult și mai repede decât cele pozitive.
Un aspect important într-o ceartă este să nu faci sau să spui nimic din ceea ce nu ți-ar plăcea să facă sau să spună interlocutorul tău.