Eşti recent divorţată şi te temi să începi o nouă relaţie de frică să nu ajungi la un nou eşec? Ţine cont de câteva sfaturi care te vor ajuta
să o iei de la capăt cu un nou bărbat şi să eviţi greşelile din prima căsătorie.Mergi la psiholog!
Psihologii consideră că în al doilea mariaj avem acelaşi comportament şi repetăm aceleaşi greşeli, chiar dacă persoana de lângă noi este diferită.
Cu siguranţă, după prima căsătorie, ai căpătat ceva experienţă, dar nu este o garanţie că acum ştii ce să faci. Ar fi bine să mergi la un psiholog înainte de a o lua de la capăt, pentru a te asigura că eşti pregătită.
De multe ori decizia de căsătorie repetată este dictată de sentimente confuze: supărare sau chiar ură față de primul soț și dorința de a-i produce durere; disperare sau frica de a rămâne singură etc., ceea ce mărește riscul eșecului repetat. Același efect ar putea avea și alte motive personale cum ar fi: orgoliu, dorința de a-ți demonstra ție și altora cât de dorită/importantă ești, dorința de a scăpa de trecut sau de a obține un anumit nivel social, de a fi căsătorită, de a avea tată la copii etc. Căsătoria trebuie să fie un act absolut conștient, bazat pe iubirea față de partener și nu pe alte sentimente ce nu țin de el.
Nu-l compara pe actualul soţ cu fostul
O relaţie eşuată te poate face să crezi că toţi bărbaţii sunt la fel. Comparaţiile sunt cele mai mari greşeli în a doua căsnicie.
Evită să aduci vorba despre fostul soţ oriunde şi oricând. În primul rând, îţi vei face ţie rău, în al doilea rând actualul tău bărbat se va simţi foarte prost.
Comparația ca și generalizarea are efect de stigmatizare, deoarece conține elementul evaluării, ea se percepe ca atac la persoană și invocă gânduri și sentimente contradictorii: dacă mă iubește pe mine, de ce își amintește atât de des de el? Eu sunt eu și el îi el, ce mă tot compară? Dacă și el proceda la fel ca mine înseamnă că problema este în ea? Am impresia că trăim în trei!
Destinul ţi-a dat o a doua şansă!
Oscar Wilde spunea că „a doua căsătorie este triumful speranţei asupra experienţei”. Pentru a porni pe un nou drum, trebuie să laşi în urmă traumele cauzate de fosta relaţie şi să treci peste toate resentimentele. O nouă căsnicie trebuie să te facă într-adevăr fericită, pentru a rezista problemelor şi timpului.
”Când ceva nu merge bine, fă ceva diferit!”
Dacă în prima căsătorie, cu trecerea timpului nu ai mai avut grijă de tine, ai greşit! Acum ar fi bine să fii mai atentă la felul cum arăţi ca să-l cucereşti zi de zi!
Ceea ce omoară o căsnicie este monotonia. Nu te lăsa obosită de modul de viață pe care îl duci, de felul în care te simți și arăți și ai grijă ca acest lucru să nu i se întâmple partenerului tău. Fii creativă și activă în a trăi viața cu plăcere!
Câteva sfaturi utile:
-Discutaţi problemele financiare şi moştenirile înainte de căsătorie.
-Dacă ai copii, anunţă-i mai întâi pe ei că vrei să te recăsătoreşti, şi apoi pe părinţi sau rude.
-Fii deschisă şi acceptă sfaturile prietenilor cu privire la căsnicia voastră.
-Este important să clarificaţi din timp cum împărţiţi bugetul comun pe viitor.
Text: Victoria Sănduţă