Exist
ă persoane care mai întâi vorbesc, după care-și analizează frazele. Acestea, de cele mai multe ori, nici nu-și dau seama că-și jignesc interlocutorii. Iată care sunt propozițiile pe care niciodată nu le-ar pronunța un om inteligent.”Arăți obosită!”
Persoanele obosite nu sunt niciodată atrăgătoare, au ochii roșii, cearcăne și păr ciufulit. Nu se pot concentra, motiv pentru care sunt ușor de indispus. Nimeni nu ar vrea să audă că arată pe cât de rău se simte.
Spune în schimb: ”E totul în regulă?”. Majoritatea oamenilor care îi ”complimentează” astfel pe cei din jur vor, de fapt, să ajute, însă nu reușesc să-și exprime corespunzător dorința. Dacă întrebi persoana din fața ta cum se simte o determini să-și împărtășească problemele, chiar și soluțiile, în cazul în care nu le poți deduce tu. Atunci poți începe să faci o faptă bună.
”Uau, ai slăbit mult!”
Această frază care se vrea a fi un compliment are efect tocmai invers. Nu spui altceva decât că persoana care a topit kilogramele a arătat foarte rău.
Spune în schimb: ”Arăți fantastic!”. Este cea mai sigură propoziție pe care o poți rosti în cazul unei persoane care a slăbit.
”Erai prea bună pentru el”
Spunându-i acest lucru unei persoane care tocmai a ieșit dintr-o relație, mai ales dacă este vorba de o legătură de lungă durată, nu faic decât să-i transmiți că a făcut de la bun început o alegere proastă, că are gusturi nepotrivite și că tu, crezând acest lucru, nu ai încercat să o avertizezi.
Spune în schimb: ”El are de pierdut”. Este o frază prin care îți pot sprijini prietena într-un mod optimist și entuziast, fără să critici în vreun fel pe cineva.
”Mereu faci…” sau ”nu faci niciodată…”
Este o frază menită să eticheteze un anumit comportament. Nimănui nu-i place să fie criticat, dar mai ales să audă o astfel de formulare.
Spune în schimb: Pur și simplu spune-i, punctual, persoanei din fața ta că ai o problemă cu ceea cea făcut.
”Arăți bine pentru vârsta ta”
Este nepoliticos să amintești unei persoane în etate că are o anumită vârstă.
Spune în schimb: ”Arăți bine!”. Este un compliment care nu încadrează persoana căreia îi este adresat într-o anumită categorie.
”Baftă!”
Este o urare de bine, însă denotă faptul că persoana căreia îi este adresată are nevoie de o intervenție externă (eventual a Divinității) pentru a reuși. Îi dați impresia spunând asta că nu poate avea succes în acțiune ape care vrea să o întreprindă prin forțele proprii.
Spune în schimb: ”Știu că poți reuși”. Este o încurajate mult mai valoroasă decât mult uzitatul ”Baftă!”.