Condițiile de viață mai bune, îngrijiri medicale, respectarea igienei sau atenție sporită față de tine- sunt doar câțiva factori care te pot ajuta să trăiești o viață mai lungă. Descoperă mai jos câteva trucuri care te pot ajuta să depășești limita de vârstă pe care oamenii de știință ți-o prezic.
Fă-ți mai mult timp pentru tine
Cu cât stresul atinge cote mai ridicate, cu atât scade capacitatea organismului tău de a lupta împotriva factorilor care îl dezechilibrează și îl pun în pericol. Încearcă cât mai des posibil să pui deoparte grijile zilnice și să îți acorzi timp de relaxare. Poți merge la spa, la cumpărături sau chiar poți face sport. Indiferent de ce alegi, activitățile îți pot reda starea de bine și îți vor crește speranța de viață.
Optează pentru un sex de bună calitate
Mai multe studii au legat calitatea sexului de creșterea speranței de viață. Cu cât frecvența actelor sexuale crește, cu atât riscul de deces prematur scade. De exemplu, dr. Michael Roizen a estimat că o frecvență bisăptămânală a unei activități sexuale satisfăcătoare îți poate adăuga 2 ani de viață.
S-a demonstrat că 30 minute de sex ajută nu doar la arderea a 150 de calorii, ci și este un foarte bun agent împotriva anxietății și stresului, îmbunătățind și calitatea somnului.
Fumatul poate provoca o multitudine de boli, printre care cancerul pulmonar și laringian, boala cardiacă sau boala pulmonară obstructivă cronică. Și cu cât fumezi mai mult, cu atât crește riscul de deces.
Deci dacă alegi să renunți la fumat înainte de a împlini vârsta de 40 de ani, ai șansa să scazi riscul de deces.
Animalele de companie te ajută să te relaxezi și îți dau un sentiment de bine. S-a demonstrat că persoanele care dețin animale de companie sunt mai puțin deprimate, iar efectul calmant pe care micii prieteni îl au asupra ta ameliorează valorile tensiunii arteriale.
S-a estimat că persoanele care își plimbă câinele zilnic au o speranță de viață cu 7 ani mai mare.
De obicei tehnicile de meditație pot aduce vârstnicilor 12 ani de viață în plus. Studiile arată că persoanele care fac exerciții de relaxare au un risc cu 87% mai mic de a face infarct miocardic, 55% mai puține tumori maligne și 87% mai puține tulburări nervoase. Tehnicile de relaxare cel mai des folosite ar fi meditația, yoga și tai chi.
Cercetătorii din cadrul Clinicii Mayo au observat că optimiștii reduc cu 50% riscul de moarte prematură, față de pesimiști. Așadar, începe să zâmbești! Această atitudine reduce nivelul cortizolului, hormonul stresului și te poate ajuta să îți menții starea de sănătate mai mult timp.
text: Iulia Arnaut