Guvernul român majorează pensiile până la 390 de euro

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat noua lege a pensiilor, care are un impact bugetar de 85 miliarde de lei până în 2021. Primele majorări de pensii în concordanță cu noua lege sunt prevăzute pentru luna septembrie.

separator
Noua Lege a Pensiilor va conţine un nou element în formula de calcul: punctul de referinţă. Valoarea stabilită pentru acesta este de 75 de lei. Punctul de referinţă va reprezenta raportul dintre valoarea punctului de pensie şi nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislaţia anterioară, respectiv 25. Valoarea punctului de referinţă va fi 75 de lei la 1 septembrie 2021, când noua lege este programată să intre în vigoare.

În prezent, valoarea punctului de pensie este de 1.100 de lei. Punctul de pensie va ajunge la 1.265 de lei la 1 septembrie 2019, apoi la 1.775 de lei la 1 septembrie 2020 şi, în cele din urmă, la 1.875 de lei (echivalentul a circa 390 de euro) la 1 septembrie 2021. Din anul 2022, punctul de referinţă se va indexa în fiecare an cu inflaţia şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, scrie capital.ro.

Potrivit legii actuale, cuantumul pensiei se calculează prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Punctajul mediu anual se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, conform Legii nr. 263/2010. În noul proiect de lege, formula de calcul este diferită: „Numărul total de puncte realizate de asigurat se obţine din însumarea punctajelor anuale ale acestuia. Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic. Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv”.

Legea pensiilor însă nu se va produce fără a îndatora grav bugetul de stat, susțin analiștii economici.

Ieftiniri generoase la carburanţi

Ieftinirile la carburanți continuă. Asftel, conform prețurilor afișate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), mâine, 15 mai, șoferii vor plăti cu 28 bani mai puțin pentru un litru de benzină, iar pentru cel de motorină – cu 16 bani, scrie unimedia.info.

Așadar, litrul de benzină va costa 25,41 lei, iar cel de motorină 20,79 lei.

S-a dat drept femeie și a ademenit un cetățean străin pe rețelele de socializare. Ulterior, l-a răpit și l-a lăsat fără bani

Un bărbat de 29 de ani a fost arestat pentru 30 de zile, fiind învinuit de tâlhărie, răpirea unei persoane și răpire de automobil.

Suspectul, locuitor al satului Chetrosu din raionul Drochia ar fi găsit o modalitate simplă de a face bani. Şi-a făcut un cont de facebook fals, în care s-a dat drept femeie şi a intrat în conversaţie cu un bărbat din altă țară, cu care a avut o înțelegere prealabilă de a se întâlni în Republica Moldova, în Drochia. 

Astfel, la data de 4 mai, bărbatul de  28 de ani, a venit de peste hotare în orașul Drochia unde a fost întâlnit de suspect care s-a dat drept verișorul femeii, cu pretextul că îl duce la ea. Acesta a urcat pe motocicleta suspectului și s-au deplasat într-o direcție necunoscută.

Ajunși în extravilanul satului Zgurița, la o clădire abandonată, suspectul a speriat bărbatul cu o armă asemănătoare celei de vânătoare, de model necunoscut, efectuând un foc vertical, după care a îndreptat arma în direcția victimei, cerându-i să-i predea toate bunurile și banii pe care îi are la el. Astfel, bărbatul a fost deposedat de bunuri și bani ce constituie echivalentul a 30 606,27 de lei. Apoi, l-a dezbrăcat de geacă și cu forța l-a dus în subsolul clădirii, unde l-ar fi legat la mâini și picioare de un pilon din beton, după care a plecat într-o direcție necunoscută. 

După câteva ore, victima a reușit să se dezlege și a ajuns într-un sat, unde a apelat după ajutor la săteni, aceștia anunțând imediat Poliția. 

Ca urmare a măsurilor speciale de investigație efectuate de ofițerii de  investigație ai INI, în comun cu Inspectoratul de poliție Drochia, sub conducerea procuraturii raionului, suspectul a fost identificat. Mai mult, oamenii legii au stabilit că acesta ar fi implicat și  într-un caz de  răpire de automobil, în noaptea de 6 spre 7 mai. Acesta ar fi pătruns într-o  gospodărie din satul Șuri, de unde ar fi sustras un Mercedes Vito.

În baza unei informații operative precum că suspectul se ascunde  în Chișinău, la 8 mai oamenii legii l-au reținut pe o stradă din capitală.  De asemenea a fost ridicat și autoturismul răpit. La fel, s-a stabilit că bănuitul intenționa  să  părăsească ilegal țara. 

Acesta nu este la prima abatere de la lege, anterior fiind judecat pentru  furt și jaf, iar în martie 2024, a fost  eliberat din instituțiile penitenciare ale Franței și deportat în Republica  Moldova. 

În continuare membrii grupului de lucru  întreprind măsuri speciale de investigații și acțiuni de urmărire penală,  pentru întărirea bazei probatorii, precum și depistarea armei de foc folosită la comiterea infracțiunii.

Aeroportul nu va putea fi privatizat

Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” ar putea fi inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Anunțul a fost făcut de către deputatus PAS, Radu Marian care susține că „această modificare va garanta că Aeroportul rămâne în proprietatea statului”, scrie unimedia.info.

„Am înregistrat un amendament prin care vom include Î.S. ”Aeroportul Internațional Chișinău” în lista bunurilor care nu pot fi privatizate.

Această modificare va garanta că Aeroportul rămâne în proprietatea statului și va corecta o nedreptate comisă în timpul guvernărilor precedente. De asemenea, modificarea va permite Agenției Proprietăți Publice (APP) să relanseze licitația pentru închirierea spațiilor de la Aeroport și a aplica condiții mai avantajoase pentru a atrage cât mai multe companii serioase. De exemplu, să extindă și termenul de transmitere în chirie a spațiilor de la 3 la 5 ani. Pentru a face acest lucru, e nevoie de o modificare a legii în Parlament, și anume a include Aeroportul în  lista a bunurilor statului nepasibile pentru privatizare.

Gruparea criminală șor încă controlează anumite spații comerciale la Aeroport și trebuie alungată de acolo. Vom crea condițiile pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai curând”, a declarat Radu Marian.

Deputatul PAS Radu Marian salută intenția Agenției Proproetăți Publice de a relansa licitația pentru închirierea spațiilor de la Aeroport și a aplica condiții mai avantajoase pentru a atrage cât mai multe companii serioase.

Un moldovean s-a înecat în mare, în Italia
Articolul anterior
,,La Soirée Blanche” – Moldovan National Youth Orchestra te invită la o seară plină de farmec care îmbină muzica, arta și eleganța!
Articolul următor