Moldovagaz vine cu atenţionări, în urma incendiului de la Botanica

Un incendiu puternic a avut loc pe 2 noiembrie 2019 în sectorul Botanica din mun. Chişinău. Focul a acoperit patru etaje ale unui bloc multietajat. Potrivit informaţiilor preliminare, pompierii au evacuat 20 de persoane, inclusiv şapte minori.

separator

Cauzele incendiului nu se cunosc deocamdată, dar s-a identificat că blocul nu a fost încă conectat la încălzirea centralizată şi mulţi locuitori folosesc şemineuri electrice, ceea ce ar fi putut provoca un scurt circuit.Serviciul intervenţie gaze 904 al SRL ,,Chişinău-gaz” s-a deplasat imediat la faţa locului şi a deconectat alimentarea cu gaze a blocului pentru a preveni posibilele consecinţe ale scurgerii de gaze, transmite tvrmoldova.md.

SA ,,Moldovagaz” aminteşte tuturor consumatorilor săi despre faptul că în ultimii ani au avut loc mai multe tragedii din cauza nerespectării regulilor de securitate cu privire la utilizarea gazelor, principalul factor fiind cel uman.

În pragul sezonului de încălzire este important să amintim că trebuie să fie urmate doar câteva reguli simple, daca aţi simţit miros de gaze:

1. Închide imediat toate robinetele instalaţiilor de gaze!
2. Deschide ferestrele şi uşile pentru a aerisi încăperea!
3. Asigură evacuarea tuturor persoanelor din preajmă!
4. Suna la 904!
5. Nu aprinde focul!
6. Nu fuma!
7. Nu conecta sau deconecta aparatele electrice şi nu aprinde lumina!
8. Nu folosi soneriile electrice!
Pentru a preveni o tragedie trebuie să ştii că:
1. Este interzisă conectarea la reţeaua de gaze naturale în lipsa specialistului ,,Chişinău-gaz”!
2. Este interzisă instalarea cazanului, aragazului sau altor utilaje de gaze de o persoană nelicenţiată! Este interzisă, inclusiv, reparaţia sau modificarea utilajelor de gaze!
3. În cazul unei defecţiuni tehnice, adresează-te la ,,Chişinău-gaz”!
4. Este interzis să combini bucătăria cu camera de locuit!
5. Este interzisă instalarea sau transferarea aparatele de gaze la balcon!
6. În cazul sistării inopinate a alimentării cu gaze închide imediat toate robinetele arzătoarelor instalaţiilor de gaze şi suna la 904!
7. Este interzisă blocarea sistemele de evacuare şi ventilare! Dimpotrivă, trebuie să te asiguri de circulaţia libera a aerului prin acestea şi să ai grija de întreţinerea lor!
8. Este interzisă folosirea aragazului fără să deschizi o fereastră, trebuie să te asiguri de fuxul liber al oxigenului în încăpere!
9. Este interzisă deconectarea de unul singur sistemul de protecţie şi de reglare automată a instalaţiei de gaz!
10. Este interzisă părăsirea încăperii când foloseşti aragazul! Trebuie să te convingi că a fost închis corect aragazul, cât şi robinetele de la utilaje!
11. Este interzisă utilizarea aragazurile pentru încălzirea încăperii!
12. Este interzis ca oricine din persoane să doarmă în camera în care există instalaţii de gaze!
13. Este interzis să legi funii sau cabluri de conductele de gaze!
14. Este interzisă folosirea de către un copil şi ca acesta să se joace în preajma instalaţiei de gaze!
15. Este interzis de a căuta sursa scurgerii de gaze cu ajutorul focului!
16. Este interzisă utilizarea sobelor alimentate cu gaze dacă pe suprafaţa acestora au apărut fisuri!
17. Permite accesul în încăpere a angajaţilor secţiei de dispecerat şi intervenţie a ,,Chişinău-gaz” la prezentarea legitimaţiei de serviciu pentru examinarea şi localizarea situaţiei de avarie!

Pentru mai multe detalii accesaţi www.chisinaugaz.md, sunaţi la 904 sau urmaţi instructajul regulilor de securitate la oficiul ,,Chişinău-gaz” din str. Alexandru cel Bun, 93.

Astăzi este marcată Ziua Internațională a Dorului. Ție de cine sau de ce îți este dor?

Pe 13 mai, este Ziua Internațională a Dorului. Ție de cine îți este dor? Această zi este dedicată, cu siguranță, tuturor celor care se simte departe de ţară, de cei dragi sau de copilărie.

Deseori, spunem că ne este dor de părinţi, dar cu greu ne găsim timp să îi vizităm sau sa îi sunăm. Deseori, ne este dor de locurile copilăriei, dar rareori ne facem timp ca să mergem acolo. Sau poate îți este dor de persoana iubită care nu se află aproape?

Știai că, de fapt, cuvântul ,,dor” reprezintă un sentiment specific poporului românesc. Acesta nu poate fi tradus direct în nicio limbă. Pot fi construite cuvinte, fraze cu sens asemănător sentimentului de dor, dar cuvântul, el însuși, nu poate fi tradus.

Elevii vor susține examene pentru a fi admiși la liceu

Elevii care vor să fie admiși anul acesta în clasa a X-a la cele mai solicitate licee vor avea de rezolvat teste mai complexe, în comparație cu exercițiile de la examenul național de a absolvire a gimnaziului, a declarat directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Lilia Ivanov. Astfel, absolvenții vor susține examene de admitere la istorie pentru profilul umanist și la matematică pentru profilul real.

„Dacă examenul de capacitate este elaborat pentru un nivel mediu, atunci, în mod evident, pentru cei care optează pentru concursul de admitere în liceu, această probă va avea un grad avansat de complexitate. Nu putem să spunem în prezent că vom avea o probă foarte, foarte dură sau foarte, foarte grea, dar în mod evident că itemii sau subiectele care vor fi elaborate vor avea un grad mai sporit de complexitate decât cel de la examenele naționale”, a declarat directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, transmite radiomoldova.md.

Lilia Ivanov a mai spus că absolvenții vor susține aceste examene de admitere centralizat, într-o instituție de învățământ unde toți elevii vor scrie testul în condiții egale.

„Va fi o instituție, un centru unic în Chișinău, în care elevii vor susține această probă. Mă refer pentru instituțiile de învățământ din Chișinău. Dacă vor fi mai mulți solicitanți și acest număr va depăși capacitatea acelei instituții la care noi ne-am gândit, atunci vom organiza în două astfel de centre proba de examene”, a precizat Lilia Ivanov.

Precizăm că vechea metodologie a Ministerului Educației de admitere a absolvenților la licee presupunea că aceștia sunt admiși la liceu în baza concursului notelor primite la absolvirea gimnaziului. Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare a anunțat deja că primește cereri din partea liceelor privind organizarea examenelor de admitere.

Reamintim că, din acest an, elevii cu media mai mică de șase nu vor mai fi înmatriculați la liceu.

Peste 50.000 de oameni au beneficiat de transport gratuit la Cimitirul Sfântul Lazăr

Primăria municipiului Chișinău informează că ieri, 12 mai, peste 50.000 de călători au fost transportați cu transportul public spre Cimitirul „Sfântul Lazăr”.

De asemenea, se anunță că, seara, responsabilii Primăriei au asigurat curățenia în cimitire și în preajma Cimitirelor. Cea mai mare concentrație a fost în Cimitirul „Sfântul Lazăr”, unde erau mii de vizitatori.

Pentru transportarea cetățenilor conform programului stabilit, pe parcursul zilei de 12 mai, autoritățile locale au suplinit mai multe rute de autobuz și troleibuz, reducând, astfel, timpul de așteptare în stații. 

Astăzi, 13 mai, în continuare, Primăria Capitalei va pune la dispoziția cetățenilor transport gratuit, pe rutele de autobuz nr. 27, „C” şi „D”, care pornesc de la Circ și circulă până la Cimitirul „Sfântul Lazăr”, unde se așteaptă un nou flux mare de pasageri, aproximativ celui înregistrat astăzi.

Suplimentar, itinerarul rutei de autobuz nr. 19 este prelungit până la strada Doina, Cimitirul „Sf. Lazăr”, iar ruta de autobuz nr. 26 la fel circulă până la strada Doina, fiind suplinită cu unități de transport suplimentare.

„În continuare, rugăm conducătorii auto să nu parcheze sau staționeze neregulamentar în locurile destinate autobuzelor de rută către Cimitirul „Sfântul Lazăr”. Or, păstrarea acestor locuri libere este esențială pentru buna organizare a serviciilor de transport și pentru a facilita accesul călătorilor către destinație. Mulțumesc colegilor și polițiștilor pentru implicare”, a menționat primarul general al Capitalei, Ion Ceban.

Totodată, Primăria a menționat că, în timpul nopții și până dimineața, angajații s-au ocupat de ordinea și evacuarea deșeurilor din cimitirele din Capitală.

gallery images

Fetița lui Victor Slav nu locuiește nici cu mama, nici cu tatăl ei. Unde stă Sofia acum?
Articolul anterior
Iubita lui Cristiano Rolando a făcut senzație la Gala Premiilor MTV! Vezi cum s-a afișat alături de celebrul fotbalist
Articolul următor