Video! Moment neplăcut în timpul unui botez. Un preot le cere părinților să iasă afară din biserică

Un preot din raionul Strășeni i-a scos afară pe părinți în timpul botezului, transformând evenimentul într-o experiență neplăcută pentru cei prezenți. Acesta a fost înregistrat în timp ce purta o discuție cu o rudă a micuților, la un moment dat fiind deranjat la culme de explicația care i se cerea: ,,Eu v-am spus că nu se permite și atât. Eu nu pot să vă dau explicație!”.„Eu botez copilul, nu părinții. Părinții nu au dreptul. Aici este o taină”.

separator

Momentul jenant a apărut pe o rețea de socializare. Părinții spun că vor înainta o plângere către organele ierarhice superioare.

Autorul vlogului Ortodoxia, Ion Andronache, a intervenit pentru a explica cum stau de fapt lucrurile, atunci când vine vorba despre un botez.

,,Preotul Victor Rastasanu din satul Roșcani, raionul Strășeni, a interzis ambilor părinți să fie prezenți la Botezul propriului copil. Din păcate el n-a putut să-și argumenteze decizia total neispirată. Însă această faptă este strigătoare la cer! Botezul nu este o slujbă privată, ci este o slujbă la care trebuie să fie prezentă întreaga comunitate. Taină la care este primit un nou membru în Biserică. Unii preoți percep cuvântul „Sfântă Taină” ca „secret”, ca ceva ascuns, adică se săvârșește slujba în secret. În realitate însă Sf.Taină înseamnă sacrament sau mister (greacă=mysterion), adică greu de conceput și de explicat în limbaj uman a lucrării Sfântului Duh. În mai multe episoade am explicat că Botezul este o slujbă la care nu doar părinții trebuie să participe, ci și întreaga comunitate.Este firesc ca întreaga comunitate să aprobe și să se bucure pentru noul membru al familiei mari, adică Biserica.

Cu atât mai mult, la acest eveniment trebuie să fie prezenți părinții celui care se botează. Părinții sunt cei care i-au dat viață, sunt cei care îl vor crește și educa pe acest copil în credința creștină și este total inuman și absolut incorect să le interzici să fie prezenți la cea de a doua naștere a copilului lor, nașterea în Hristos.

Știu că în foarte multe parohii din Moldova preoții încă mai interzic mamelor să fie prezente la Botezul propriului copil, însă aici vedem că și tatălui i-a fost interzisă prezența.

Vin cu un îndemn către ierarhi: Luați măsuri ca astfel de cazuri să nu se mai întâmple în parohiile noastre din țară! Părinții se supun acestor decizii, însă rămân afară cu lacrimi în ochi și nedumerire. Iar sărbătoarea care trebuie să bucure pe toți se transformă într-o experiență cu gust amar și tristă”.

Astăzi este marcată Ziua Internațională a Dorului. Ție de cine sau de ce îți este dor?

Pe 13 mai, este Ziua Internațională a Dorului. Ție de cine îți este dor? Această zi este dedicată, cu siguranță, tuturor celor care se simte departe de ţară, de cei dragi sau de copilărie.

Deseori, spunem că ne este dor de părinţi, dar cu greu ne găsim timp să îi vizităm sau sa îi sunăm. Deseori, ne este dor de locurile copilăriei, dar rareori ne facem timp ca să mergem acolo. Sau poate îți este dor de persoana iubită care nu se află aproape?

Știai că, de fapt, cuvântul ,,dor” reprezintă un sentiment specific poporului românesc. Acesta nu poate fi tradus direct în nicio limbă. Pot fi construite cuvinte, fraze cu sens asemănător sentimentului de dor, dar cuvântul, el însuși, nu poate fi tradus.

Elevii vor susține examene pentru a fi admiși la liceu

Elevii care vor să fie admiși anul acesta în clasa a X-a la cele mai solicitate licee vor avea de rezolvat teste mai complexe, în comparație cu exercițiile de la examenul național de a absolvire a gimnaziului, a declarat directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Lilia Ivanov. Astfel, absolvenții vor susține examene de admitere la istorie pentru profilul umanist și la matematică pentru profilul real.

„Dacă examenul de capacitate este elaborat pentru un nivel mediu, atunci, în mod evident, pentru cei care optează pentru concursul de admitere în liceu, această probă va avea un grad avansat de complexitate. Nu putem să spunem în prezent că vom avea o probă foarte, foarte dură sau foarte, foarte grea, dar în mod evident că itemii sau subiectele care vor fi elaborate vor avea un grad mai sporit de complexitate decât cel de la examenele naționale”, a declarat directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, transmite radiomoldova.md.

Lilia Ivanov a mai spus că absolvenții vor susține aceste examene de admitere centralizat, într-o instituție de învățământ unde toți elevii vor scrie testul în condiții egale.

„Va fi o instituție, un centru unic în Chișinău, în care elevii vor susține această probă. Mă refer pentru instituțiile de învățământ din Chișinău. Dacă vor fi mai mulți solicitanți și acest număr va depăși capacitatea acelei instituții la care noi ne-am gândit, atunci vom organiza în două astfel de centre proba de examene”, a precizat Lilia Ivanov.

Precizăm că vechea metodologie a Ministerului Educației de admitere a absolvenților la licee presupunea că aceștia sunt admiși la liceu în baza concursului notelor primite la absolvirea gimnaziului. Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare a anunțat deja că primește cereri din partea liceelor privind organizarea examenelor de admitere.

Reamintim că, din acest an, elevii cu media mai mică de șase nu vor mai fi înmatriculați la liceu.

Peste 50.000 de oameni au beneficiat de transport gratuit la Cimitirul Sfântul Lazăr

Primăria municipiului Chișinău informează că ieri, 12 mai, peste 50.000 de călători au fost transportați cu transportul public spre Cimitirul „Sfântul Lazăr”.

De asemenea, se anunță că, seara, responsabilii Primăriei au asigurat curățenia în cimitire și în preajma Cimitirelor. Cea mai mare concentrație a fost în Cimitirul „Sfântul Lazăr”, unde erau mii de vizitatori.

Pentru transportarea cetățenilor conform programului stabilit, pe parcursul zilei de 12 mai, autoritățile locale au suplinit mai multe rute de autobuz și troleibuz, reducând, astfel, timpul de așteptare în stații. 

Astăzi, 13 mai, în continuare, Primăria Capitalei va pune la dispoziția cetățenilor transport gratuit, pe rutele de autobuz nr. 27, „C” şi „D”, care pornesc de la Circ și circulă până la Cimitirul „Sfântul Lazăr”, unde se așteaptă un nou flux mare de pasageri, aproximativ celui înregistrat astăzi.

Suplimentar, itinerarul rutei de autobuz nr. 19 este prelungit până la strada Doina, Cimitirul „Sf. Lazăr”, iar ruta de autobuz nr. 26 la fel circulă până la strada Doina, fiind suplinită cu unități de transport suplimentare.

„În continuare, rugăm conducătorii auto să nu parcheze sau staționeze neregulamentar în locurile destinate autobuzelor de rută către Cimitirul „Sfântul Lazăr”. Or, păstrarea acestor locuri libere este esențială pentru buna organizare a serviciilor de transport și pentru a facilita accesul călătorilor către destinație. Mulțumesc colegilor și polițiștilor pentru implicare”, a menționat primarul general al Capitalei, Ion Ceban.

Totodată, Primăria a menționat că, în timpul nopții și până dimineața, angajații s-au ocupat de ordinea și evacuarea deșeurilor din cimitirele din Capitală.

gallery images

Video! Cum s-au descurcat moldovenii în cadrul celei de-a doua semifinale live ,,Românii au Talent”
Articolul anterior
Fără kilograme în plus! Cum arăta în tinerețe Donald Trump?
Articolul următor