Ziua Națională a Culturii: Iată cine sunt laureații Galei Premiilor din acest an!

Ieri, pe 15 ianuarie, cu ocazia Zilei Naționale a Culturii, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova a organizat festivitatea de premiere a laureaților ediției 2019, a Galei Premiilor anuale în domeniul Culturii. Distincțiile au fost acordate pentru cele mai reprezentative creaţii în domeniul literaturii, teatrului, muzicii, artelor plastice, biblioteconomiei, restaurării, conservării patrimoniului cultural şi al muzeografiei în anul 2018.

separator
Laureații ediției din acest an sunt:

1. Premiul „Valeriu Cupcea” în domeniul artei teatrale – Angela CIOBANU, actriță la Teatrului Național ,,Mihai Eminescu”, pentru înalte calități profesionale, spectacole premiate la nivel național și internațional;

2. Premiul „Constantin Stere” în domeniul literaturii – Ana RAPCEA, scriitoare, pentru volumul de versuri ,,Cînd lumina se clatină”;

3. Premiul „Gavriil Muzicescu” în domeniul muzicii – Marian STÂRCEA, compozitor, pentru merite deosebite și aport considerabil la promovarea și dezvoltarea domeniului muzical național; Nelly CIOBANU, interpretă, pentru înalta prestație artistică și promovarea imaginii Republicii Moldova pe plan național și internațional; Vasile GOIA, dirijor, pentru înalte calități profesionale și promovarea imaginii Republicii Moldova pe plan național și internațional;

4. Premiul „Mihai Grecu” în domeniul artelor plastice – Valeriu VÂNAGA, artist plastic, pentru activitate de creație excepțională, dezvoltarea și promovarea artelor plastice;

5. Premiul „Ştefan Ciobanu” în domeniul conservării patrimoniului cultural și al muzeografiei – Natalia GOLENCO, restaurator, pentru salvgardarea patrimoniului cultural național și restaurarea la un nivel excepțional a operei de artă universală PORTRETUL ÎMPĂRĂTESEI ELISABETA (1859); grupul de restauratori: Gheorghe BULAT, Petru DRUȚĂ și Compania de Construcții EUROSTIL CONSTRUCT SRL, director, Angela SCERBINA,pentru activitate prodigioasă în domeniul restaurării patrimoniului cultural construit;

6. Premiul „Ion Madan” în domeniul biblioteconomic şi bibliografic – Elena HARCONIȚA, director al Bibliotecii Științifice a Universității de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți, pentru activitate prodigioasă în domeniul biblioteconomic și bibliografic;

7. Premiul „Isidor Burdin” în domeniul patrimoniului imaterial – Maria ILIUȚ conducătorul Formației folclorice ,,Crenguță de Ederă”, pentru promovarea valorilor culturale naționale prin intermediul festivalurilor naționale și internaționale;

8. Premiul „Gheorghe Cincilei” în domeniul promovării imaginii culturale în mass-media – grupul editorial al Revistei ,,Moldova”: Mihai POTÎRNICHE, Simion ZAMȘA, Liliana CERGA, pentru promovarea imaginii culturale în mass-media;

9. Premiul pentru cel mai bun manager „Alexandru Fedcu” – Andrei LOCOMAN, directorul general al OCI ,,Moldova Concert”, pentru contribuția esențială în promovarea valorilor culturale și organizarea activităților culturale de amploare;

10. Premiul în domeniul educației artistice – Vladimir VICHILU, profesor de canto, pentru succese remarcabile în educarea, promovarea și lansarea soliștilor vocaliști (post-mortem); Larisa JAR,profesor de pian, Liceul internat Republican de muzică ,,Ciprian Porumbescu”, pentru succese remarcabile în educarea și promovarea tinerilor pianiști; Natalia CORCODEL,director, Liceul internat Republican de Muzică ,,Serghei. Rahmaninov”, pentru succese remarcabile în procesul educației artistice; Irina BOGATAIA,director, Școala de Arte ,,Alexei Stârcea”, pentru succese remarcabile în procesul educației artistice.

sursa: mecc.gov.md

Pe o porțiune a bulevardului Decebal va fi suspendat traficul rutier, timp de mai mult de o lună

Începând cu marți, 14 mai, traficul rutier va fi suspendat pe o porțiune de drum de pe bulevardul Decebal din capitală. Este vorba despre tronsonul cuprins între bd Dacia și str Nicolae Titulescu (partea impară).

Suspendarea traficului va fi aplicată în perioada 14 mai – 30 iunie. Potrivit autorităților locale, acțiunea are loc în legătură cu efectuarea lucrărilor de reparație a trotuarelor de pe bd Decebal. Lucrările sunt effectuate de către compania SRL „VICOLIV-GRUP”.

În acest sens, autoritățile îndeamnă cetățenii să evite zona și să opteze pentru circulația pe alte străzi.  

Rusia anunță că a ocupat încă patru sate din regiunea Harkov

Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică ocuparea a încă patru sate în provincia Harkov în partea de nord-est a Ucrainei, după alte cinci sate ocupate cu o zi în urmă în aceeaşi provincie, relatează agenţiile internaţionale de presă, transmite Digi24.ro.

„Unităţile grupării de trupe ‘Nord’ au avansat profund în liniile inamice şi au eliberat localităţile Gatişce, Krasnoie, Morokhoveţ şi Oleinikovo în regiunea Harkov, situate aproape de frontiera cu Rusia”, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit raportului public matinal al armatei ucrainene, trupele ruse au lansat în ultimele 24 de ore 12 operaţiuni de asalt în nordul provinciei Harkov ca parte a unei noi ofensive, despre care unii comentatori afirmă că ar avea ca obiectiv să oblige armata ucraineană să redirecţioneze resurse din alte sectoare ale frontului lung de circa o mie de kilometri.

O unitate a forţelor speciale din Garda Naţională ucraineană a anunţat sâmbătă seară că trupele ucrainene au fost nevoite să abandoneze unele poziţii, în timp ce trupele ruse au reuşit să ocupe mai multe sate. Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a recunoscut că situaţia trupelor sale în Harkov este „dificilă”, adăugând însă că inamicul nu a reuşit să străpungă frontul în ceea ce Kievul descrie drept o mare ofensivă rusească.

Ideea lansării unei astfel de ofensive majore în Harkov este contrazisă de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), conform căruia trupele ruse desfăşoară doar „operaţiuni ofensive limitate” de-a lungul graniţei Rusiei cu această provincie ucraineană şi „continuă să obţină câştiguri tactice semnificative în zone probabil mai puţin apărate”.

Nici Rusia nu a confirmat lansarea unei mari ofensive pe frontul din Harkov, menţionând doar desfăşurarea unor „acţiuni ofensive” în acea direcţie, în timp ce bloggerii militari ruşi analizează pe reţelele de socializare intensificarea atacurilor armatei ruse şi posibilele obiective ale operaţiunilor acesteia.

România livrează Ucrainei curent electric, în urma avariilor din sistemul energetic naţional provocate de bombardamentele ruse

La cererea Ucrainei, România, alături de Polonia şi Slovacia, furniza duminică energie electrică de urgenţă, iar acest lucru s-a întâmplat şi sâmbătă, relatează presa ucraineană, transmite News.ro.

Sâmbătă, necesarul consumatorilor ucraineni a fost acoperit din producţia proprie, importuri comerciale şi asistenţă de urgenţă din partea reţelelor electrice din Polonia, România şi Slovacia, a transmis Ministerul Energiei de la Kiev, scrie Ukrainskaia Pravda. Volumul total al livrărilor de urgenţă a fost mai mic de 3% din consumul zilnic de energie electrică, se arată într-un comunicat.

La cererea Ucrainei, duminică, 12 mai, a fost deja furnizată energie electrică de urgenţă din Polonia, România şi Slovacia.

Tot duminică, la cererea Poloniei, Ucraina va furniza asistenţă de urgenţă pentru a primi surplusul de electricitate din reţeaua electrică a acestei ţări.

Având în vedere pagubele semnificative suferite de reţeaua electrică ucraineană în urma bombardamentelor ruseşti, Ministerul Energiei din Ucraina îi îndeamnă pe consumatori să reducă folosirea aparatelor cu consum mare de energie în orele de vârf (în special seara, între orele 17:00 şi 22:00).

De asemenea, industria este îndemnată să îşi revizuiască procesele de producţie pentru a reduce sarcina asupra reţelei electrice şi să utilizeze importurile cât mai mult posibil pentru a se asigura că sunt evitate întreruperile şi că reţeaua este mai rezistentă.

Remedii naturiste cu mei pentru pietre și nisip la rinichi, boli de stomac și intoxicație
Articolul anterior
Foto! Atunci și acum – cum arătau vedetele cu zece ani în urmă!
Articolul următor