Sportul ne scapă de stres!

IMG_1471
Adriana Mazniuc,
instructor UNICA Sport

Rutina zilnică a fiecăruia dintre noi, într-o lume modernă cu diverse provocări, tot felul de griji și probleme, ne afectează starea de sănătate.

Reacția normală a psihicului la evenimente și situații care îi afectează echilibrul poartă numele de stres. Stresul este cel care ne ține concentrați, ne dă energie, puterea de a acționa sau chiar de a ne apăra viața ori interesele. În momentul în care doza de stres e prea intensă și de prea mare durată, începi să simți diverse semne ce ți le dă organismul când ajunge la limita rezistenței: stare de iritabilitate , agitație, nervozitate, mănânci prea mult sau prea puțin, ai insomnii sau simți că vrei să te izolezi.

Femeile stresate în mod constant –sunt predispuse, potrivit unor studii recente, să mănânce alimente bogate în grăsimi, să aibă un apetit ieșit de sub control și să sară peste mese în încercarea (nereușită) de a-și menține greutatea la cote rezonabile. Și reversul medaliei, adică situația în care ajungi să nu mănânci mai deloc din cauza stresului, sărind peste mesele principale, are același efect dezechilibrant și crește nivelul de glucoză din sânge. De aici, până la apariția diabetului nu este decât un pas. Destul de mic.

Cum ne ajută sportul în această situație?

Sportul este prima recomandare a medicilor când vine vorba să tratăm depresiile și stările de stres. Mișcarea are mai multe beneficii pentru sănătatea fizică și mentală.

shutterstock_152787086

Sportul îmbunătățește tonusul.  Exercițiile regulate (cel puțin 30 minute de gimnastică pe zi) ori plimbările cotidiene au puterea de a crește încrederea în sine și de a limita simptomele depresiei.

Sportul asigură un somn de calitate, odihnitor. Asigură o bună circulație sangvină la nivelul creierului, care primește mai mult oxigen. O persoană care face gimnastică regulat se concentrează mai bine deoarece mișcarea activează proteinele de la nivelul creierului, ajutând la formarea de noi celule nervoase. În plus, în timpul activității intelectuale intense, neuronii produc reziduuri toxice care afectează activitatea cerebrală. Prin sport și creșterea circulației sangvine cerebrale, aceste reziduuri sunt eliminate mult mai ușor.

Citește continuarea pe unicasport.md.

alte Articole interesante