Grupa de sânge poate avea un impact major asupra creierului, pe măsură ce îmbătrânești. Cercetătorii au descoperit că cei care au grupa 0 au mai multă materie cenușie în creier decât cei cu grupele A, B sau AB. Aceasta ajută la prevenirea unor boli precum Alzheimerul
.Studiul realizat de cercetători de la Universitatea Sheffield este primul care demonstrează că grupa de sânge joacă un rol în dezvoltarea sistemului nervos și poate crește riscul declinului cognitiv.
Profesorii Matteo De Marco și Professor Annalena Venneri au făcut descoperirea după ce au analizat rezultatele a 189 de pacienți sănătoși scanați prin RMN.
Cercetătorii au calculat volumul materiei cenușii din creierul voluntarilor și au explorat diferențele în funcție de grupa de sânge.
Rezultatele au arătat că persoanele cu grupa 0 de sânge au mai multă materie cenușie în fosa cerebrală posterioară. Cei cu grupele A, B, și AB aveau un volum mai mic de materie cenușie în lobul temporal și în regiunea limbică a creierului, inclusiv în hipocampus, una dintre părțile creierului afectate de boala Alzheimer.
Aceste descoperiri arată că toate celelalte grupe de sânge în afară de grupa 0 sunt asociate cu un volum mai scăzut de materie cenușie.
Pe măsură ce îmbătrânim, volumul materiei cenușii se reduce în mod natural, însă în cazul persoanelor care nu au grupa 0 de sânge, această reducere este intensificată.