70% din uleiul de măsline vândut în magazine este falsificat! Cum îţi dai seama că eşti înşelat

Un expert susţine că uleiul de măsline din comerţ se amestecă cu uleiuri de slabă calitate, devenind astfel foarte periculos pentru sănătate. Tom Mueller, autorul cărţii „Extra virginitate: sublima şi scandaloasa lume a uleiului de măsline”, spune că interesul este mare pentru această diluare, întrucât uleiul de măsline se bucură de o înaltă apreciere în rândul oamenilor, iar industria acestuia are un profit de miliarde de dolari anual.

separator

olive_oil_bottles

Mueller a făcut testul „virginităţii” pentru toate mărcile de ulei de măsline vândute în Australia şi, în urma analizelor, a constatat că nici măcar o singură marcă de ulei de măsline din comerţ nu era „extra virgină”!

În acest caz, ceea ce ar trebui să însemne ulei bogat în vitamine, polifenoli antioxidanţi şi acizi graşi Omega 3 benefici pentru protecţia contra colesterolului, a bolilor de inimă şi a accidentelor vasculare, se transformă într-un produs periculos pentru sănătate, încărcat în grăsimi polinesaturate, hidrogenate, care pe lângă faptul că nu aduc beneficii organismului, pot avea dimpotrivă, efect proaterogen asupra vaselor de sânge.

Află ce beneficiu valoros îţi aduce uleiul adăugat într-o salată

,,Doar prin gustarea uleiului este foarte greu să determini dacă acesta este cu adevarat „extra virgin”. Nici măcar experţii nu o pot face”, spune autorul.

oil-in-pan

Există însă un truc care te ajută!

1. Uleiul de măsline este inflamabil şi ar trebui să fie capabil să întreţină arderea unei lămpi. Daca nu o face, înseamnă că nu este ulei de măsline extra-virgin.

2. Un alt test simplu şi relevant este următorul: pune pe o farfurie un şerveţel peste care adaugă o lingură de ulei de măsline, după care lasă-l timp de 24 de ore şi vezi a ce miroase. Apoi îi dai foc şi miroşi din nou pentru a vedea dacă miroase a măsline sau a gudron.

Mai există o metodă folosită de mulţi pentru a depista uleiul de măsline falsificat. Este vorba de păstrarea uleiului pentru câteva zile la frigider. Unii consumatori cred că uleiul este extravirgin în cazul în care acesta începe să se solidifice.

xxx

Cu toate acestea, Mueller spune că acest lucru nu este un test precis.

Uleiul mononesaturat, precum cel de măsline, se va solidifica în frigider, în timp ce uleiul polinesaturat, cum ar fi cel de floarea soarelui, nu se va întări.

Noile uleiuri apărute, care nu sunt ulei de măsline, cu un conţinut ridicat de acid oleic, se solidifică. În realitate, acesta este un test pentru a vedea dacă uleiul este mononesaturat sau nu şi nu este un test prin care să verificăm calitatea uleiului de măsline extravirgin.

Un alt criteriu este preţul. Cu cât plăteşti mai mult pentru o sticlă de ulei de măsline extravirgin, cu atât şansele să fie cu adevărat de calitate sunt mai mari.

Sfaturi privind alegerea uleiului de măsline

  1. Cumpără doar ulei de măsline ambalat în sticle închise la culoare, fiindcă lumina afectează calitatea produsului.
  2. Culoarea uleiului de măsline propriu-zis nu este un criteriu al calităţii produsului. Acesta poate să difere de la verde la auriu, în funcţie de măslinele folosite.
  3. Mirosul şi gustul, în schimb sunt criterii mai importante în alegerea uleiului de calitate. Evită uleiul care miroase a rânced, a mucegai, care are gust metalic, de ars sau de carton. Gustul uleiului de măsline extravirgin adevărat este intens, fructat, piperat, amar şi uneori înecăcios.
  4. E bine să cumperi uleiul de măsline cât mai aproape de data de culegere a măslinelor. Unele sticle au înscrisă data recoltării măslinelor. Altfel, uită-te la data expirării. Termenul de valabilitate ar trebui să fie de doi ani de la data îmbutelierii.

Conţinutul de polifenoli din măsline şi uleiul de măsline scade treptat de-a lungul timpului. Însă, 99% dintre beneficiile aduse sănătăţii de uleiul de măsline sunt determinate de prezenţa acestor polifenoli.

Ce grăsimi te ajută să slăbeşti

Publicaţia Business Insider scrie că „ulei de măsline extravirgin original din Italia” nu este ceea ce pretinde eticheta. Câteodată, acesta nu este extravirgin, câteodată nici italian, iar alteori, nici măcar făcut din măsline. Uleiul de măsline este mult mai scump decât alte soiuri de ulei şi în mod surprinzător este foarte uşor de falsificat.

În aprilie 2007, ministrul agriculturii din Italia a recunoscut că a investigat 787 de producători din branşă, dintre care 205 au fost găsiţi vinovaţi de falsificare, etichetare falsă şi alte infracţiuni.

Tot atunci s-a raportat faptul că doar 4% din uleiul de măsline pe care îl exporta Italia era ulei de măsline pur italienesc. 70% din „uleiul de măsline extravirgin” care se comercializează este probabil fals.
Problema este una serioasă, având în vedere că în anul 1981 nu mai puţin de 600 de persoane au murit şi alte 25000 au fost spitalizate în urma cazului denumit „sindromul uleiului toxic”.

sursa

Ouăle care în maioneză pot da o toxiinfecție groaznică, mortală

Ouăle nu lipsesc de pe masa de Paşte. Fie că sunt vopsite sau folosite la maioneză, trebuie să se acorde o mare atenție, deoarece este bine să fie evitate anumite tipuri de ouă spune medicul Virgiliu Stroescu.

Suntem deja în Joia Mare, iar tradiţia spune că astăzi se vopsesc ouăle pentru Paşte. Sfatul medicului este cât se poate de clar, să consumați ouă de găină şi să evitaţi ouăle de rață sau de găscă.

Medicul Virgiliu Stroescu a explicat că aceste ouă pot fi contaminate cu anumite bacterii. Din acest motiv, spune medicul, ouăle de găină sunt mult mai sigure. Pericolul cel mare este atunci când sunt folosite la maioneză.

„Este interzis consumul de ouă de rață pentru că poate da o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă. Se pare că anatomia lor, pentru că sunt mai joase decât găinile, poate apărea o infecție mult mai gravă”, a spus medicul Virgiliu Stroescu.

Nu doar ouăle de rață și gâscă ne pot băga în spital

Medicul avertizează și spune nu este de joacă cu toxiinfecţiile alimentare. Toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Se poate muri din asta. Din două părți este lovit omul respectiv.

„Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor.

Prin urmare, din două părți este lovit omul respectiv. Se moare de la toxiinfecții! Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Acum trebuie să vadă ce fel de germeni au fost acolo, pentru că sunt unii foarte periculoși, alții mai puțin periculoși.

Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. Deci omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții”, a mai spus medicul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Alimentele pe care trebuie să le ocolim. Ne otrăvesc și duc la apariția cancerului

Cât de des ne gândim la alimentele pe care le consumăm și la efectele pe care le au asupra sănătății noastre? Un stil de viață sănătos nu se reduce doar la activitatea fizică, ci și la alegerile alimentare pe care le facem zilnic. Specialiștii avertizează că unele alimente comune pot fi toxice și pot favoriza apariția unor afecțiuni grave, inclusiv cancerul, scrie realitatea.net.

Într-un interviu recent, cunoscutul medic cardiolog, dr. Cezar, a discutat despre alimentele care ar trebui evitate din cauza impactului lor negativ asupra sănătății. Printre acestea se numără prăjelile și uleiurile din semințe, care, deși sunt consumate frecvent, pot crea inflamații în organism și pot favoriza apariția cancerului. Dr. Cezar subliniază importanța limitării consumului acestor alimente, chiar dacă nu este întotdeauna posibil să le evităm complet.

„Niciodată nu zic niciodată, dar să fie cât mai rar. Pe primul aș pune prăjelile, uleiurile din semințe, ulei de floarea soarelui prăjit, ceea ce foarte multă lume consumă. Trebuie consumat cât mai rar posibil, nu niciodată. Prăjeala e favorizantă pentru apariția cancerului, creează inflamație și deteriorează anumite structuri, anumite molecule și corpul folosește energie să repare ceea ce s-a stricat.”, a declarat dr. Cezar.

Pe locul do i în lista alimentelor de evitat se află zahărul, iar pe locul trei, făinoasele. Dr. Cezar explică că grâul modificat genetic din făină și cereale poate cauza inflamații în organism. Recomandarea sa este să alegem produse din grâu integral și să consumăm făinoasele cu moderație.

„Eu mănânc paste de patru ori pe lună să zicem, în medie, dar încerc să aleg paste dintr-un grâu integral mai scump, dar mâncând rar, nu e o problemă. Cea mai mare problemă a societății este lipsa de mișcare. Dacă ar face sport, atunci nu sunt neapărat atât de nocive aceste alimente.

Pe locul patru aș spune excesul de proteine de origine animală. Adică mâncăm prea multă carne, în raport cu munca fizică pe care am făcut-o. Nu trebuie consumată în fiecare zi, dar a renunța de tot la carne se poate asocia cu foarte multe carențe.(…)”, a completat specialistul.

Excesul de proteine de origine animală este un alt factor de risc pentru sănătatea noastră, potrivit medicului. Consumul excesiv de carne poate duce la diverse probleme de sănătate, mai ales în lipsa activității fizice adecvate.

Cât de periculoase sunt ouăle dacă sunt consumate în cantități mari

În plus față de aceste alimente, există și riscul de intoxicație alimentară asociat cu ouăle, mai ales atunci când sunt consumate crude sau insuficient gătite. Bacteriile precum Salmonella pot fi prezente în ouă și pot provoca boli grave. Pentru a minimiza riscul, se recomandă alegerea ouălor pasteurizate și gătirea lor corespunzătoare.

Este important să fim conștienți de alegerile noastre alimentare și să ne informăm corect pentru a menține sănătatea și bunăstarea noastră pe termen lung.

ANSA retrage din comerț peste 23 tone de banane cu un conținut depășit de pesticide

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează consumatorii că, în cadrul Programului Național de Monitorizare a conținutului de nitrați și a reziduurilor de pesticide în produsele alimentare de origine vegetală provenite din import pentru anul 2024, s-a depistat un lot de „BANANE”, cu depășirea limitei maxime admisibile al reziduului de pesticid Clorpirifos, țara de origine Ecuador.

Pentru a garanta consumatorilor produse alimentare sigure ANSA a dispus, în mod urgent, retragerea lotului nominalizat din unitățile de comerț.

Informații despre produs:

Denumirea produsului: BANANE

ImportatorS.R.L ”FRUCT EXPERT – PLUS”

Masa netă23 180 kg

Bananele neconforme au fost  comercializate în magazinele S.R.L. MOLDRETAIL GROUP (Linella și Fidesco) în perioada 29.04.2024 – 02.05.2024.

Persoanele care au achiziționat aceste produse sunt rugate să nu le consume și sunt în drept să le returneze unității de comerț de unde au fost procurate (în baza bonului fiscal).

În conformitate cu legislația în vigoare, operatorii din domeniul alimentar, deținători ai produselor alimentare neconforme, sunt obligați să le retragă de pe piață și să coopereze cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse, pentru evitarea sau reducerea riscurilor prezentate de un produs alimentar neconform pentru sănătatea umană.

Operatorii din domeniul alimentar, deținători de produse alimentare neconforme, care nu au luat măsuri de retragere a acestor produse de pe piață, sunt pasibili de răspundere juridică.

În cazul în care se depistează produse alimentare neconforme sau abateri de la prevederile legislației pentru protecția consumatorului, cetățenii sunt îndemnați să depună petiție la Agenție, la nr. de telefon: 0(22) 511-511;

Linia Verde: 0 800 800 33; Viber: 067675544

Timpul trece pe lângă ea. Cum arată Thalia la 46 de ani
Articolul anterior
Un membru al trupei “Любэ” a fost ucis în bătaie!
Articolul următor