Metoda de diagnostic presupune detectarea anticorpilor către virusul Hepatitei C în saliva pacientului. Avantajul este că acest test este non-invaziv, nu necesită recoltarea de sânge prin înţepare, poate fi făcut de către subiect în orice condiţii, conform instrucţiunilor, iar rezultatul se obţine în 20 de minute.
Testul se realizează cu ajutorul unui dispozitiv special, al cărui capăt este plimbat pe pereţii cavităţii bucale, într-un mod similar cu al testelor de sarcină, o liniuță – rezultat negativ, 2 liniuțe – rezultat pozitiv.
De regulă, testările pentru Hepatită C se fac în două etape. Pentru început, se cercetează prezența în sânge a anticorpilor produși de organism împotriva virusului hepatitic C și implicit expunerea persoanei la acest virus. Dacă rezultatul este pozitiv, se trece la a doua etapă, cea de identificare a ARN-ului viral din sânge.
Boala „ficatului gras”: cauze şi tratament
Testele rapide pot fi realizate atât cu ajutorul sângelui, cât și cu ajutorul salivei pacientului. În primul caz, sângele se recoltează prin înțeparea ușoară a unui deget sau prin recoltarea unei mici cantități de sânge venos.
Proba cu salivă este o metodă non-invazivă de testare a Hepatitei C. Testul analizează compoziția chimică a salivei și detectează prezența anticorpilor anti-HCV în salivă.
Rezultatul negativ al testării rapide semnifică lipsa expunerii persoanei testate la virusul hepatitic C, însă pot exista situații în care persoana testată se află în așa numita fereastră serologică, adică perioada de timp între momentul infectării și apariția anticorpilor în sânge ca urmare a expunerii la virus, în care testul rapid poate să ofere un rezultat negativ. În cazul virusului hepatitic C, fereastra serologică are o durată variabilă, între 6 și 12 săptămâni din momentul contactului. De aceea, dacă se suspectează un contact presupus infectant în perioada recentă față de momentul testării rapide este necesară repetarea acesteia după un interval de timp pentru a se evita posibilitatea unui prim rezultat negativ datorat ferestrei serologice.
Surse alimentare de proteine în dieta pacienţilor cu hepatita C
Dacă însă nu au existat în lunile anterioare testului situații în care infectarea ar fi fost posibilă, cum ar fi contactul sexual neprotejat, intervenții chirurgicale, intervenții stomatologice, răni deschise, etc, testul rapid poate fi considerat valid. Dacă rezultatul este pozitiv, sunt necesare investigații suplimentare pentru a depista prezenţa particulelor de ARN viral în sânge.
Virusul hepatitei C se transmite prin contactul direct cu sângele persoanei infectate, teoretic orice obiect infectat (instrumente medicale nesterilizate, truse de îngrijire a unghiilor, lame de ras, seringi, ace, organe genitale) care vine în contact cu sângele persoanei sănătoase poate fi o sursă de infectare.