Meniul zilnic din grădinițe și școli va costa cu 3 lei mai mult. Așa a decis Guvernul

Guvernul a majorat prețul pentru alimentaţia unui copil în instituţiile de învăţământ cu 3 lei. Dacă modificările vor fi susţinute de către Parlament, costul pentru alimentaţie va constitui 21 lei 67 bani, informează jc.md.

separator

c2b3826080a55d29751da79170ed7885_800

Ministrul Finanţelor al Republicii Moldova, Octavian Armaşu, a propus ca pentru alimentaţia copiilor în instituţiile de învăţământ să fie alocaţi din buget mai mulţi bani, circa 47 milioane de lei.

Astfel la cei 18 lei 70 bani, care sunt alocaţi în prezent pentru alimentaţie, să se adauge încă 3 lei.

Aceste modificări urmează să fie susţinute de către parlament, înainte de a fi puse în aplicare.

Părinții susțin însă că din acest adaos, bugetul de stat, în realitate, va aloca doar 2 lei pe zi, întrucât restul sumei va fi plătită de către părinți din propriul buzunar.

Șase alimente care te fac să îmbătrânești mai repede

Mai multe studii au analizat legătura dintre alimentație și îmbătrânire, concluzionând că dieta mediteraneană încetinește îmbătrânirea, iar alimentele bogate în antioxidanți, vitamina E și colină – nuci, ouă și pește – par să aibă un efect protector asupra sănătății cognitive.

Dar care sunt alimentele care au efect opus? Fortune Well a făcut o listă scurtă de alimente pe care ar trebui să le abordezi cu prudență dacă îți dorești îmbătrânire mai lentă.

„Există o mulțime de zahăr, grăsimi și sare, conservanți… și alți compuși chimici într-o dietă. Aceste tipuri de alimente duc la un răspuns inflamator care ne poate afecta ADN-ul într-un mod negativ, ceea ce poate duce la îmbătrânire”, spune Raelene Brooks, dietetician și decan al Colegiului de Nursing de la Universitatea din Phoenix- SUA.

Iată care sunt cele șase alimente din lista Fortune Well:

1. Cafeaua

S-a observat că băutorii de cafea care consumau mai mult de șase cești de cafea pe zi aveau tendința de a avea un volum cerebral mai mic și un risc cu 53% mai mare de a fi diagnosticați cu demență, comparativ cu băutorii de cafea care făceau acest lucru mai mai rar. Potrivit unor cercetări, fiecare 100 mg de cofeină (aproximativ echivalentul unei cești de cafea) a fost legat de 2,4 ani de îmbătrânire accelerată.

Asta nu înseamnă că trebuie să renunți cu totul la ceașca ta de dimineață, deoarece cantitățile moderate de cafea au fost legate de numeroase beneficii pentru sănătate, de la îmbunătățirea forței musculare la scăderea riscului de boli cardiovasculare.

2. Lactatele

Deși consumul de lapte a fost adesea asociat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, osteoporoză și cancer colorectal, un număr tot mai mare de studii au explorat dezavantajele produselor lactate.

Laptele integral ar putea ridica probleme. Dincolo de ratele mai ridicate de cancer de prostată și boala Parkinson, acest aliment a fost asociat cu rate mai ridicate de declin cognitiv la adulții în vârstă și cu o îmbătrânire biologică mai accentuată.

3. Alimente picante

Dacă adaugi prea mult condiment la mâncare ai putea avea un risc mai mare de a dezvolta demență.

Un studiu care a urmărit un grup de adulți chinezi în vârstă timp de 15 ani a constatat că cei care consumau în mod constant mai mult de 50 de grame de chili pe zi aveau scoruri cognitive mai scăzute decât cei care mâncau mese mai puțin picante.

Combinația de conservanți și sodiu din unele condimente și sosuri picante ambalate ar putea afecta creierul, sunt de părere experții.

4. Sarea

Se știe că sodiul crează probleme suplimentare celor care au boli de inimă.

„La mulți oameni, excesul de sodiu alimentar crește tensiunea arterială, iar hipertensiunea arterială este asociată cu un risc crescut de accident vascular cerebral, boli de inimă [și] boli cronice legate de vârstă”, spune Alice H. Lichtenstein, liderul al echipei de la Centrul de cercetare în nutriție umană Jean Mayer – SUA.

5. Carbohidrații

Carbohidrații declanșează un răspuns inflamator, care are un impact negativ asupra sănătății tale. Nu trebuie însă să renunți la carbohidrați, ci doat să nu exagerezi.

6. Îndulcitorii artificiali

Și îndulcitorii artificiali au fost legați de accelerarea îmbătrânirii. Consumul unui suc cu astfel de substanțe zilnic a fost asociat cu un risc crescut de demență, iar consumul mai mare de îndulcitori artificiali este legat de creșterea riscului de boli cardiovasculare, inclusiv atac de cord și accident vascular cerebral. 

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

sursa

Mare atenție de unde cumpărați produsele alimentare pe timp de caniculă! ANSA vine cu avertizări

Luna lui cuptor și-a intrat în drepturi. Zile de foc se așteaptă și în această săptmână. O perioadă cu condiții favorabile pentru dezvoltarea microorganismelor de alterare a produselor alimentare precum bacteriile, drojdiile și mucegaiurile. Cele mai periculoase sunt bacteriile patogene : E,coli, Salmonella, Listeria monocytogenes – principalele cauze ale toxiinfecțiilor alimentare (la temperaturi ridicate se înmulțesc rapid).

Întru evitarea situațiilor neplăcute pentru consumatori, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vine cu o serie de recomandări importante atât pentru comercianții de produse alimentare, cât și pentru cumpărători, informează unica.md cu referire la un comunicat al ANSA.

1.De reținut operatorilor din domeniul alimentar:

  • Asigurați-vă că personalul întreprinderii Dvs este, la fel, conștient de pericolele creșterii bacteriene rapide;
  • Alimentele ușor perisabile precum carnea, produsele din carne, lactatele, produsele de patiserie, etc. se păstrează la o temperatură mai mică de 8 oC, (preferabil mai mică de 5oC);
  • Odată gătite sau reîncălzite corespunzător, alimentele fierbinți trebuie păstrate la temperaturi de peste 63 oC;
  • Produsele culinare, deja reci, se comercializează la o temperatură mai mică de 4 oC.
  • Carnea, peștele şi legumele trebuie procesate pe sectoare diferite, iar interacţiunea dintre materia primă şi produsul finit trebuie evitată;
  • Se permite retragerea produselor alimentare, pe perioade limitate, din spațiile cu temperatură controlată pentru activitățile de preparare, transport, depozitare, expunere și servire a mesei, fără ca aceasta să creeze riscuri pentru sănătate;

!!! Nu se permite comercializarea produselor culinare și a produselor de patiserie la temperatura ambientală, direct în secția comercială sau pe suprafața vitrinelor frigorifice;

!!! Dacă lanțul criogenic a fost întrerupt pe o perioadă mai mare de 2 ore, produsele alimentare se retrag din circuitul alimentar și nu trebuie comercializate, pentru a nu pune în pericol sănătatea consumatorilor.

Asigurarea temperaturii optime de comercializare a produselor alimentare:

  • Este important să creșteți frecvența monitorizării temperaturii în vitrine frigorifice și congelatoare, pentru a garanta că alimentele rămân sigure;
  • Înregistrările de temperaturi sunt esențiale, în special, atunci când s-au depistat abateri;
  • Dacă se constată că frigiderele și congelatoarele depășesc limitele critice de temperatură, verificați setările/termostatele, deoarece ar putea fi necesare ajustări, pentru a ține seama de temperaturile exterioare mai ridicate;
  • Pe perioada caniculară, frigiderele și congelatoarele pot fi transferate într-o zonă mai răcoroasă a unității comerciale, unde există o bună circulație a aerului/ventilație;
  • Controlul temperaturii este esențial, prin urmare, ar trebui să fie utilizate numai aparate de bună calitate și întreținute corespunzător;
  • Asigurați-vă că frigiderele și congelatoarele nu sunt supraîncărcate, sunt curate, bine organizate, iar alimentele crude separate de cele gătite.

De reținut consumatorilor:

  • Evitați transportarea produselor alimentare timp îndelungat după procurare și păstrați-le la temperaturi optime;
  • Păstrați alimentele la temperaturi sigure atât pentru servire, cât și pentru depozitare: microorganismele se pot înmulți foarte rapid dacă alimentele sunt păstrate la temperatura camerei. Un frigider setat la sub 5°C va proteja majoritatea alimentelor în termenul de consum;
  • Nu lăsați alimentele gătite la temperatura camerei mai mult de 2 ore;
  • Păstrați alimentele gătite fierbinți (mai mult de 63°C) înainte de servire;
  • Evitați decongelarea alimentelor la temperatura camerei (se recomandă decongelarea la frigider);

Stimaţi  Consumatori, în cazul constatării unor nereguli sunteți în drept să depuneți reclamațiile respective, în conformitate cu legislația în vigoare, în adresa subdiviziunilor teritoriale ANSA sau la adresa electronică: info@ansa.gov.md.

Pentru informații și consultații puteți apela la linia verde: 022 – 511 – 511 / Viber: 067675544.

Scorțișoara ajută la eliminarea senzației de foame

Un condiment reduce senzația de foame și poate reduce nivelul de glucoză din sânge. Este vorba despre scorțișoară, condimentul bogat în antioxidanți care are mai multe beneficii asupra sănătății.

Potrivit medicului Vera Kuzmina, endocrinolog și nutriționist rus, nu numai că poate îmbunătăți sănătatea, dar îi poate ajuta și pe cei care doresc o pierdere în greutate.

Scorțișoara ajută la eliminarea senzației de foame

Dacă mănânci în mod regulat acest condiment, pauzele dintre mese vor deveni mult mai lungi. De asemenea, datorită acestui condiment, nivelul zahărului din sânge se va normaliza. Scorțișoara conține substanțe care ar imita efectul insulinei. Datorită acestui fapt, moleculele de glucoză vor putea pătrunde mai repede prin membranele celulare.

Eficacitatea scorțișoarei în tratamentul diabetului zaharat

„Cercetări medicale recente dovedesc eficacitatea scorțișoarei în tratamentul diabetului zaharat. Polifenolul conținut în acest condiment ajută organismul să absoarbă mai ușor insulina. Chiar și o jumătate de linguriță de scorțișoară pe zi reduce semnificativ nivelul zahărului din sânge și al colesterolului și, de asemenea, împiedică dezvoltarea a multor boli inflamatorii”, spune medicul.

Pe stomacul gol, nivelul zahărului din sânge ar trebui să fie între 3,3 mmol/l și 5,5 mmol/l. Analiza se face dimineața. După masă, valorile nu trebuie să depășească 7,8 mmol/l. Nivelul de glucoză este determinat la două ore după masă.

Alte proprietăți benefice ale scorțișoarei

Scorțișoara este bogată în minerale precum potasiu, calciu, fier, magneziu, fosfor și zinc. Conține vitamine din grupa B, vitamina C, A, PP. De asemenea, conține taninuri, uleiuri esențiale și fibre.

În medicină, scorțișoara este folosită ca agent antiseptic, antimicrobian și antiparazitar, precum și în lupta împotriva bolilor fungice și pentru a îmbunătăți activitatea tractului gastrointestinal. Scorțișoara este eficientă ca astringent, ameliorând atât diareea, cât și constipația și flatulența. Datorită conținutului său de fibre alimentare, scorțișoara reduce probabilitatea de cancer de colon.

Acest condiment aromat ajută la curățarea sistemului coleretic și a ficatului, elimină excesul de săruri biliare din organism. Deoarece condimentul ajută și la eliminarea lichidului inutil din organism, utilizarea lui va fi eficientă și în bolile de rinichi. Băuturile cu scorțișoară sunt recomandate și pentru infecțiile vezicii urinare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

sursa

Dima Bilan e grav bolnav. A fost spitalizat de urgență!
Articolul anterior
Haideți să facem sărbătoare copiilor cu deficienţe mintale din ORHEI!
Articolul următor