Mersul pe jos este una dintre cele mai obișnuite modalități de a face mișcare. Fiecare om poate practica zilnic acest tip de mișcare sănătoasă care, potrivit specialiștilor, ne prelungește durata de viață, ne întărește oasele și mușchii și ne îmbunătățește postura, dar și condiția fizică. Numeroase studii sugerează că oamenii ar trebui să acorde mai multă atenție beneficiilor mersului pe jos. Iată câteva dintre acestea!
Impactul mersului pe jos este remarcabil: în cei 12 ani de studiu s-a observat că o plimbare zilnică de numai 15 minute poate reduce rata mortalității cu 22%. Procentul era în creștere în cazul în care durata mersului era mai mare.
Activitatea fizică are un efect mai bun asupra stării generale de sănătate decât orice alt tratament medical. Minimul recomandat este de 150 de minute sau 75 de minute de activitate fizică intensă în fiecare săptămână, susțin experții în sănătate.
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
Mersul pe jos este un tip de exercițiu aerobic
Mersul pe jos este un tip de exercițiu aerobic, care stimulează ritmul cardiac și respirația, ceea ce face ca inima să pompeze mai mult oxigen către țesuturi. Cu cât mergi mai repede cu atât mai aerobică este activitatea.
Un studiu din 2016 a arătat că 45 de minute de mers pe zi, 5 zile pe săptămână, pentru copiii obezi, au avut ca rezultat creșterea capacității lor pulmonare în numai 6 săptămâni, iar un mers rapid, combinat cu unul încet, îmbunătățesc condiția fizică mai bine decât un mers la o viteză constantă.
Îmbunătățește circulația sângelui
Mersul zilnic pe jos îmbunătățește mobilitatea și reduce riscul de accidentare. Orice exercițiu fizic, inclusiv mersul pe jos, întărește oasele și țesuturile și îmbunătățește circulația sângelui.
Asociația împoriva Artritei recomandă mersul pe jos zilnic: „Dacă nu te plimbi, încheieturile sunt private de lichidul datător de viață, ceea ce are ca efect accelerarea deteriorării lor”.
Reprezentanții Asociației Inimii din SUA susțin că mersul pe jos înseamnă un risc mai mic de hipertensiune arterială, colesterol ridicat, atac de cord și diabet. Se recomandă minimum 30 de minute zilnic de activitate fizică sau 75 de minute de activitate fizică intensă pe săptămână pentru a te bucura de efectele benefice ale exercițiului. Însa, nu trebuie să fie făcut totul într-o singură repiză: 15 minute de două ori pe zi sunt la fel de bune ca 30 de minute făcute odată. Poți începe ușor și apoi crește ritmul și durata efortului.
Dacă ai probleme cu somnul, iată un sfat care îți va fi de ajutor: fă o plimbare!
Reprezentanții Fundației pentru Somn susțin: „Câteva minute de mers pe jos reduc timpul de adormire și cresc durata somnului în cazul celor care suferă de insomnie”.
O analiză a mersului pe jos efectuată în 7 țări, timp de 11 ani, susține că această activitate fizică reduce cu până la 31% incidența de afecțiuni cardiovasculare și scade riscul de mortalitate cu până la 32%.
Așadar, dacă nu ai posibilitatea să mergi la sală sau să alergi 10 km pe zi, poți merge. Important este să faci mișcare zilnic pentru a te bucura de toate acele beneficii menționate mai sus! Nu ai nevoie decât de o pereche de pantofi sport și dorință de a duce un mod sănătos de viață!