Curele de slăbire pot fi adesea frustrante și urmate de îngrășare, dacă nu știi cum să slăbești corect. Mai sănătoasă este pierderea în greutate pe termen lung. Iar acest lucru nu este posibil decât prin schimbarea unor obiceiuri alimentare și adoptarea unui stil sănătos de viață, scrie clicksanatate.ro.
Poți reuși cu adevărat să slăbești respectând două condiții: să faci câteva schimbări în dietă și să faci mișcare. În ceea ce privește alimentația, va trebui să reduci aportul caloric, în acest sens fiind nevoie de limitarea grăsimilor și a carbohidraților.
Este bine să știi la ce te poți aștepta. Slăbitul rapid nu este deloc o soluție binevenită, întrucât este urmat, mai mereu, de acumularea de kilograme. Mai sănătos este să slăbești 2-3 kilograme pe lună.
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
Dacă ai exces de kilograme sau obezitate, iar slăbitul este necesar, inclusiv din motive de sănătate, stabilește-ți un regim de slăbire cu un nutriționist, care îți va face recomandări ținând cont de disfuncțiile pe care le ai și starea ta de sănătate.
Iată câteva sfaturi de care este bine să ții cont!
1. Nu sări peste micul dejun, la care poţi consuma iaurt cu cereale integrale, omletă cu legume și pâine integrală sau brânză de vaci cu ou și verdețuri la cuptor.
2. La cină, care nu trebuie să fie luată după ora 18:00, sunt de preferat legumele și proteine slabe (pește, carne de pui). Nu se vor consuma glucide seara, pentru că există probabilitatea să se transforme în grăsime.
3. Între mese, consumă un fruct, o legumă sau un iaurt.
4. Elimină din alimentație băuturile carbogazoase, produsele de patiserie și pe cele de tip fast-food și sosurile încărcate de calorii și E-uri.
5. Mănâncă legume sub orice formă. Înafara faptului că au puţine calorii, furnizează organismului vitamine și minerale.
6. Pentru prepararea hranei, alege variantele sănătoase: fierbere, aburi, cuptor sau rotisor.
7. Sunt de preferat iaurtul şi brânza cu conținut redus de grăsimi în locul caşcavalului și a brânzei topite, care au mai multe calorii și chimicale.
8. Ține cont de numărul de calorii al alimentelor. Dacă vei scădea 500 de kcalorii din dieta zilnică, poţi slăbi aproape 1 kilogram într-o săptămână.
Atenție la produsele ,,light”!
Există convingerea că produsele light sunt mai dietetice. În această categorie intră alimentele în care zahărul este înlocuit cu îndulcitori artificiali și cele în care au fost eliminate grăsimile.
Dar astfel de produse pot fi mai calorice și pot conține grăsimi vegetale hidrogenate sau parțial hidrogenate, care sunt mai periculoase pentru sănătate decât cele de origine animală. Îndulcitorii pe care îi conţin produsele light (aspartam, zaharină) păcălesc creierul, care aşteaptă caloriile după consumul lor. Şi cum acestea nu vin, metabolismul se modifică, reţinându-se mai multe calorii din celelalte alimente. Şi astfel te poți îngrășa mai uşor.
Asociază corect alimentele
Senzația de balonare pe care o ai după ce ai mâncat poate fi cauzată de asocierea incorectă a alimentelor. Pentru o bună digestie, dar și pentru menținerea siluetei, este bine să ai grijă la combinațiile alimentare.
De pildă, nu asocia proteinele animale cu amidonoasele la aceeaşi masă. Consumă proteinele animale alături de legume. Fructele nu trebuie consumate în timpul mesei, ci cu o oră înainte sau după aceasta, pentru a nu fermenta. Evită să mănânci dulciuri și grăsimi la aceeaşi masă și fă alegeri sănătoase dacă vrei să slăbești.
De ce nu sunt bune dietele stricte
Un regim de slăbit drastic nu este deloc o idee bună pentru sănătatea ta.
Astfel, prin privarea nutrițională, pot apărea: risc de deshidratare, scăderea tensiunii arteriale, tulburări digestive, dezechilibre hormonale, căderea părului, crampe musculare.
De asemenea, pot surveni carențe de proteine, de vitamine, minerale, risc de anemie și de osteoporoză, aritmii, dureri de cap, oboseală, afectarea puterii de concentrare, scăderea productivității la locul de muncă. În plus, cele mai multe astfel de regimuri sunt urmate de acumularea de kilograme în exces (așa-numitul efect yo-yo).
sursa: clicksanatate.ro