Despre lacunele sistemului educațional din țară, în viziunea unui profesor care activează în Moldova

Un profesor din Moldova a dezvăluit, într-o postare pe facebook, detalii îngrijorătoare despre sistemul de învățământ din țară. În opinia dascălului, activitatea profesorilor nu mai este centrată spre creșterea nivelului de educatie al elevului, întrucât ei, profesorii, sunt impuși să elaboreze diverse ,,hârtii” și rapoarte, în loc să se apropie mai mult de necesitățile reale ale copiilor.

separator

Iată ce dezvăluiri a făcut dascălul în mediul virtual:

„Aceasta este istoria mea. Despre viața mea. Despre profesia mea de dascăl. Aș putea să scriu frumos, ordonat și cât se poate de corect gramatical, însă n-am niciun chef și mi-e atât de lehamite. Avem un sistem de învățământ mai mult decât putred. Eu pentru asta am învățat atât? Pentru asta am vrut să devin profesor? Pentru asta am cumpărat cărți? De la-nceput am dat tot școlii. N-am oprit nimic. Şi tinerețea şi cunoștințele şi sufletul, toate le-am dat. Ce mai vreţi? M-am săturat ca zilnic să simt presiune că trebuie să dau anumite hârtii. Așa nu se mai poate. Ce cunoștințe vor avea elevii? La începutul anului de studiu doamnă Ministru al Educației, Monica Babuc, v-ați grăbit să ne explicați cât de ridicat e nivelul de învățământ în Moldova și cât de bune sunt noile reforme, dar ați uitat să ne spuneți că în Moldova școlile au ajuns un dezastru. Doar hârtii, hârtii, hârtii. Dați un Ordin pe țară ca toate instituțiile de învățământ să se numească „Hârtie”. Noi nu mai avem timp să ne ocupăm de copii. Suntem obosiți. Situația e la limită. Ne-ați mințit. Eu vreau să-mi îndeplinesc sarcinile cu iubire. Eu sunt profesor, nu secretar sau contabil. În școli toată lumea se teme: Elevii au frică de profesori. Profesorii se tem de directori, directorii se tem de inspectori. Și îți pierzi toată bucuria. Acestea sunt reforme? La adunări ți se spune de pe acum că prin octombrie o să fie controale. Doamne ferește! O să vedeți ce o să pățiți. Mâine să văd planificările, mâine să văd catalogul îndeplinit, mâine să tapați la calculator orarul vostru, mâine să dați evaluările inițiale, dar nimeni nu vrea ca mâine să coboare în sufletul copiilor și să-i învețe ceva frumos? Iar dacă nu te supui încă poți fi hărțuit. Elevii sunt descurajați, deoarece nu primesc ceea ce așteaptă cu adevărat. Într-un fel ne batem joc de timpul lor. Sistemul e paralizat. Trăim în țara șefilor. Numai la noi poți auzi: Bagă de seamă – Asta a spus, şeful, nu comentăm. Şi, înțeleg că noi, de fapt, le-am permis anumitor persoane să distrugă dragostea noastră față de școală. Ce fel de elevi creștem, lume? În învăţământ este nevoie de oameni bine pregătiţi, oameni dispuşi să-şi facă treaba, să-i captiveze pe copii nu doar să se prezinte la şcoală pentru că altfel nu-şi pot lua salariul. Educația nu este o afacere. Drama noastră e în școli. Este ușor să dai Ordine dintr-un birou de ministru, dar este la fel de corect să vii să predai măcar o zi la o școală și să vezi ce se-ntâmplă acolo. Un profesor, om de rând, își numără bănuții pentru xerox și pâine, iar voi plătiți mai mult de atât numai pentru micul dejun. Sunteți mare „ministru” – noi tot vă întrebăm de Educație, de salarii, dumneavoastră ne dați hârtii.
Am scris pe Facebook, deoarece dacă încerci să iai legătura cu cineva dintr-o instituție de stat. Variante posibile sunt două, prima: Nu răspunde nimeni, a doua: „Doamna are întrunire”. Aceasta este realitatea din țara noastră. Profesorii sunt priviți de către directori, șefii de direcție și Minister ca niște jucării. Și ce mă doare cel mai mult e că nimic nu se schimbă. Aș dori de data aceasta să fiu auzit. Copiii de azi sunt cetățenii de mâine.”

Basil Rimidado, profesor, Republica Moldova

Republica Moldova și Italia au semnat un Memorandum în domeniul agriculturii

La Roma, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a Republicii Moldova și Ministerul Agriculturii, Suveranității Alimentare și Silviculturii al Republicii Italiene, de către miniștrii Vladimir Bolea și Francesco Lollobrigida.

Memorandumul are ca obiectiv principal promovarea cooperării economice, sociale și tehnologice între Republica Moldova și Italia în sectorul agricol și dezvoltarea rurală. Documentul prevede schimbul de cunoștințe și experiență în diverse aspecte ale agriculturii, inclusiv diversificarea produselor, digitalizarea și inovația, bunăstarea animalelor, sustenabilitatea mediului și gestionarea riscurilor.

Un element esențial al documentului este armonizarea legislației și politicilor agricole cu cele ale Uniunii Europene. Totodată, se urmărește dezvoltarea programelor comune de cercetare agricolă, schimbul de experiență în crearea și funcționarea cooperativelor agricole, precum și elaborarea unor programe comune de studii superioare în domeniul agrar.

Colaborarea dintre țările noastre va include și îmbunătățirea infrastructurii și serviciilor agricole prin organizarea vizitelor de studiu, programelor de formare pentru funcționari și participarea la seminarii, ateliere și conferințe.

Memorandumul de Înțelegere rămâne valabil pentru o perioadă de zece ani, consolidând astfel angajamentul reciproc pentru dezvoltarea unui sector agricol modern și sustenabil.

Cineastul moldovean Oleg Condrea a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj dramatic la Cannes 7th Art Awards

Cineastul moldovean Oleg Condrea a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj dramatic la Cannes 7th Art Awards cu proiectul său „Tangled Tails”, a anunțat secretarul de stat în cadrul Ministerului Cluturii Andrei Chistol, într-o postare pe Facebook.

„Premiile Cannes 7th Art Awards sunt renumite pentru recunoașterea și celebrarea cinematografiei independente, oferind o platformă pentru cineaștii din întreaga lume, scrie tvrmoldova.md.

Mai mult, acest scenariu a obținut și alte peste 80 de premii în perioada decembrie – mai, la festivaluri importante din New York, Florence, Berlin, Paris sau Londra.

Oleg mai predă una din Profesiile Viitorului- animația. Iar participarea sa la workshop-ul Animation Worksheep a fost o piatră de temelie, oferindu-i ocazia să câștige o bursă la cel mai mare festival de animație din Europa, la Annecy.

Această realizare demonstrează că Moldova are toate șansele să se remarce pe scenele internaționale ale industriilor creative datorită oamenilor și a creațiilor acestora!”, a transmis oficialul Ministreului Culturii.

Oligarhul fugar Ilan Șor a primit cetățenia Federației Ruse

Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a primit cetățenia Federației Ruse. Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a confirmat pentru „Teleradio-Moldova” că Șor a primit cetățenia Rusiei încă de la începutul acestui an.

Într-un interviu cu un blogger rus, Șor a spus că a obținut cetățenia rusească, fără a preciza când și nu a menționat dacă intenționează să renunțe la cea moldovenească. Oligarhul fugar are în prezent trei cetățenii – a Republicii Moldova, a Israelului și a Federației Ruse, deși poate deține doar două, conform legislației Republicii Moldova, a menționat Țentiu, potrivit sursei citate.

„Din informațiile operative, noi am cunoscut că Ilan Șor deține cetățenia Federației Ruse încă de la începutul anului, mai exact din ianuarie. Fiind anunțat în căutare internațională, cu această informație a fost completată baza de date. În Republica Moldova este aprobată legea cu privire la dubla cetățenie, adică cetățenii ar putea să dețină nu mai mult de două cetățenii. Constatăm acum că, de facto, Ilan Șor este cetățean a trei state”, a declarat Viorel Țentiu.

Șeful Interpol Moldova a precizat că, având în vedere că Șor a primit cetățenia Rusiei, este puțin probabil ca Moscova să decidă să-l extrădeze pe Șor în Republica Moldova.

„Având în vedere că este și cetățean al Federației Ruse, conform procedurilor internaționale, nici un stat nu-și extrădează propriii cetățeni. Faptul că el a părăsit statul Israel pe 25 februarie și de atunci nu a mai revenit devin niște acțiuni clare în acțiunile sale”, a mai declarat Viorel Țentiu.

„Nu este de mirare faptul că un om care a participat la furtul miliardului, destabilizează țara și a încălcat legea într-un hal fără de hal, continuă să o facă în așa manieră”, a declarat șeful Cabinetului președintei Maia Sandu, Adrian Băluțel, pentru TRM.

Contactat pentru o reacție, șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu a declarat pentru sursa noastră că Ilan Șor nu a depus, până în prezent, nici-o cerere de renunțare la cetățeni.

Măști hidratante pentru ten, din ingrediente de toamnă
Articolul anterior
Oribil! Vezi ce a descoperit un moldovean în carnea cumpărată de la Piața Centrală
Articolul următor