Românii o sărbătoresc la 14 octombrie pe Sfânta Parascheva. În popor Sfânta Parascheva este cunoscută și că Sfânta Vineri. Ea este patroana spirituală a femeilor și ocrotitoarea îndeletnicirilor feminine: torsul, țesutul, cusutul, gătitul mâncării, dar și aducerea pe lume a copiilor.
Se spune că Sfânta Parascheva se roagă pentru fetele nemăritate să aibă parte se soți buni, iar pentru cele însărcinate să nască ușor și fără dureri. Este o ziua în care femeile ce își doresc să rămână însărcinate trebuie să se roage Cuvioasei Parascheva.
Ce trebuie să faci și ce este interzis în această zi de sărbătoare: Femeile însărcinate trebuie să se roage Sfintei Parascheva, să aibă o naștere ușoară și un copil sănătos. De asemenea, trebuie să împartă din bucățele lor unor copii sărmani.
Atenție însă! În această zi nu trebuie să se împartă alimente care amintesc de formă crucii, nuci, castraveți și pepene roșu. Totodată aceste alimente nu trebuie consumate în această zi de nicio persoană, fiind zi de post. Pentru cei trecuți în neființă se împart: pâine, lipie, must și vin roșu. Este interzis țesutul, spălatul rufelor, cusutul, călcatul, măturatul, iar femeile nu trebuie să aprindă focul în vatra. Cei care fac aceste lucruri vor fi pedepsiți cu dureri de cap, de ochi și boli de piele, dar există posibilitatea să-ți apară și negi la mâna.
Moaștele Sfintei Parascheva poartă asupra lor un blestem vechi din anul 1641. Ele au fost aduse la Iași de către domnitorul Vasile Lupu. Întâi, au fost așezate în Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Acolo, în 1888 a rămas aprinsă o lumânare care a declanșat un incediu din care doar mostele Cuvioasei au rămas neatinse. Lucrul pe care puțini credincioși îl cunosc este că Sfânta Parascheva este schimbată în fiecare an cu alte veșmânte, potrivit antena3.ro.
Totuși, Sfânta poartă un alt veșmânt care nu se da jos niciodată și este cel pe care l-au pus domnitorul Vasile Lupu și Mitropolitul Varlaam. Se spune că acest veșmânt este, de fapt, un sigiliu, care funcționează că un blestem aruncat de cei doi: „Blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva”.