Poetul Dumitru Matcovschi ar fi împlinit astăzi 81 de ani

Distinsul poet basarabean Dumitru Matcovschi ar fi împlinit astăzi 81 de ani. Născut pe 20 octombrie 1939, în satul Vadul-Raşcov, raionul Soroca, Dumitru Matcovschi este recunoscut de critica literară drept unul din marii poeţi ai Republicii Moldova, unul din pilonii culturii basarabene și mișcării de renaștere națională la începutul anilor 1990.

separator
Dumitru Matcovschi a absolvit facultatea „Istorie şi Filologie” a Universității de Stat din Chişinău. În anii 1966-1970 a fost redactor-şef adjunct la saptămînalul „Cultura”, iar din 1988 – redactor șef al revistei „Basarabia”. Prima culegere de versuri, „Maci în rouă”, a fost publicată în 1963, după care au apărut volumul de versuri „Descântece de alb şi negru”.

Un incident tragic era cât pe ce să-i curme viaţa poetului la 17 mai 1989, atunci când a fost strivit de un autobuz, un incident care a fost catalogat intenționat, în vremurile vitrege de deşteptare naţională a țării. A urmat o perioadă lungă de recuperare fizică şi morală, peste zece intervenţii chirurgicale. Condiţia fizică şi vigoarea bărbătească de înainte îi este redusă de paralizie. Suferinţa nedreaptă însă i-a călit şi mai mult conştiinţa.

De-a lungul anilor a editat peste 50 de volume de poezie (,,Melodica”, ,,Grâul”, ,,Axa”, ,,Patria”, ,,Poetul şi balada”, ,,Tu, dragostea mea”, ,,Veşnica toamnă”), proză (,,Duda”, ,,Bătuta”, ,,Toamna porumbeilor albi”, ,,Focul din vatră”, ,,Troița”), dramaturgie, piese de teatru (,,Preşedintele”, ,,Piesă pentru un teatru provincial”, ,,Pomul vieţii”, ,,Ion Vodă cel Viteaz”, ,,Sperietoare”, ,,Tata”).

Multe din versurile poetului au devenit șlagăre interpretate de Doina și Ion Aldea-Teodorovici, Petre Teodorovici, Eugen Doga, Mihai Dolgan, Mircea Oţel, Constantin Rusnac: ,,Bucurați-vă, prieteni” (Catharsis),  ,,Sărut femeie mâna ta” (Ion Aldea-Teodorovici) ,,Inimă de mamă”  (Sofia Rotaru) ,,Nicăieri în lume” (Formația Noroc), ,,La mulți ani”, ,,Prietenii” (Anastasia Lazariuc), ,,La Moldova, toamnele” (Catharsis), ,,Cu numele tău” (Nina Crulicovschi), ,,Bădița Petre” (Familia Noroc), ,,Asta vară la Sooroca” (Angela Ciumac).

Dumitru Matcovschi a fost onorat cu mai multe distincții importante: Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova, Membru titular al Academiei de Stiinte din R.Moldova, Cavaler al Ordinului R. Moldova, Cavaler al Ordinului Steaua României în grad de Comandor, Cetăţean de onoare al municipiului Chişinău (2010), Deţinător al medaliilor “Mihai Eminescu” şi “Pentru distincţie în muncă”.

Dumitru Matcovschi s-a stins din viață pe 26 iunie 2013, la vârsta de 73 de ani.

In memoriam! Ion Aldea Teodorovici – Sărut, femeie, mâna ta (versuri: Dumitru Matcovschi).

Cineastul moldovean Oleg Condrea a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj dramatic la Cannes 7th Art Awards

Cineastul moldovean Oleg Condrea a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj dramatic la Cannes 7th Art Awards cu proiectul său „Tangled Tails”, a anunțat secretarul de stat în cadrul Ministerului Cluturii Andrei Chistol, într-o postare pe Facebook.

„Premiile Cannes 7th Art Awards sunt renumite pentru recunoașterea și celebrarea cinematografiei independente, oferind o platformă pentru cineaștii din întreaga lume, scrie tvrmoldova.md.

Mai mult, acest scenariu a obținut și alte peste 80 de premii în perioada decembrie – mai, la festivaluri importante din New York, Florence, Berlin, Paris sau Londra.

Oleg mai predă una din Profesiile Viitorului- animația. Iar participarea sa la workshop-ul Animation Worksheep a fost o piatră de temelie, oferindu-i ocazia să câștige o bursă la cel mai mare festival de animație din Europa, la Annecy.

Această realizare demonstrează că Moldova are toate șansele să se remarce pe scenele internaționale ale industriilor creative datorită oamenilor și a creațiilor acestora!”, a transmis oficialul Ministreului Culturii.

Oligarhul fugar Ilan Șor a primit cetățenia Federației Ruse

Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a primit cetățenia Federației Ruse. Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a confirmat pentru „Teleradio-Moldova” că Șor a primit cetățenia Rusiei încă de la începutul acestui an.

Într-un interviu cu un blogger rus, Șor a spus că a obținut cetățenia rusească, fără a preciza când și nu a menționat dacă intenționează să renunțe la cea moldovenească. Oligarhul fugar are în prezent trei cetățenii – a Republicii Moldova, a Israelului și a Federației Ruse, deși poate deține doar două, conform legislației Republicii Moldova, a menționat Țentiu, potrivit sursei citate.

„Din informațiile operative, noi am cunoscut că Ilan Șor deține cetățenia Federației Ruse încă de la începutul anului, mai exact din ianuarie. Fiind anunțat în căutare internațională, cu această informație a fost completată baza de date. În Republica Moldova este aprobată legea cu privire la dubla cetățenie, adică cetățenii ar putea să dețină nu mai mult de două cetățenii. Constatăm acum că, de facto, Ilan Șor este cetățean a trei state”, a declarat Viorel Țentiu.

Șeful Interpol Moldova a precizat că, având în vedere că Șor a primit cetățenia Rusiei, este puțin probabil ca Moscova să decidă să-l extrădeze pe Șor în Republica Moldova.

„Având în vedere că este și cetățean al Federației Ruse, conform procedurilor internaționale, nici un stat nu-și extrădează propriii cetățeni. Faptul că el a părăsit statul Israel pe 25 februarie și de atunci nu a mai revenit devin niște acțiuni clare în acțiunile sale”, a mai declarat Viorel Țentiu.

„Nu este de mirare faptul că un om care a participat la furtul miliardului, destabilizează țara și a încălcat legea într-un hal fără de hal, continuă să o facă în așa manieră”, a declarat șeful Cabinetului președintei Maia Sandu, Adrian Băluțel, pentru TRM.

Contactat pentru o reacție, șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu a declarat pentru sursa noastră că Ilan Șor nu a depus, până în prezent, nici-o cerere de renunțare la cetățeni.

Putin reface total șubreda mașinărie de război a Rusiei. Ce urmărește și de ce a renunțat la Șoigu

Remanierea efectuată de președinte Vladimir Putin printre principalii oficiali din sectorul apărării este menită să susțină conflictul din Ucraina.

Vladimir Putin l-a pus pe Serghei Șoigu la cârma invaziei din 2022, el având ordin să cucerească Kievul în doar câteva zile. După doi ani, președintele rus și-a demis ministrul apărării ca să lanseze o cu totul altă misiune în Ucraina, respectiv, să facă în așa fel, încât tot mai șubreda mașinărie de război a Rusiei să reziste atâta timp cât va trebui.

Surprinzătoarea remaniere de la Kremlin, survenită în cursul acestei săptămâni, remaniere prin care un tehnocrat economist a ajuns să gestioneze războiul, dă de înțeles că Putin a mizat pe complexul industrial-militar ca să reziste în fața Ucrainei și în fața susținătorilor occidentali ai acesteia.

„Putin a înțeles, în sfârșit, că războiul a intrat într-o nouă fază, respectiv, aceea a bătăliei pentru resurse… adică, cine dispune de mai mult și care ar fi lanțurile de aprovizionare mai bine organizate”, afirmă Alexei Venediktov, jurnalist și redactor la postul de radio Eho Moskvî. „A trebuit un an ca să se înțeleagă că nu va exista un succes rapid, o victorie fulgerătoare sau o înfrângere la fel de fulgerătoare. Nicio ieșire, ci doar niște pași lenți spre situația actuală”.

Ce urmărește Putin cu remanierea

Putin i-a cerut lui Andrei Belousov să gestioneze cheltuielile-record în valoare de 10,8 trilioane de ruble ($117 miliarde) din Apărare, Kremlinul argumentând că are nevoie de un civil care „să răspundă dinamicii momentului actual”.

E un moment în care Rusia și-a adjudecat mâna-forte. Forțele sale au înaintat în estul Donbasului și amenință să străpungă Harkivul împotriva unei Ucraine în lipsă de personal, cu o armată în lipsă de armament, care așteaptă un îndelung amânat ajutor din partea SUA.

„Ca să faci o asemenea schimbare a gărzii în toiul ofensivei… ei bine, trebuie să te simți extrem de încrezător ca să poți face asta”, afirmă Ekaterina Schulmann, o specialistă rusă în politică. „El a simțit clar că acum lucrurile merg atât de bine și ei sunt atât de buni, încât să-l poată demite pe ministrul apărării – păstrându-l însă pe șeful Statului Major – fără să prejudicieze nimc în privința operațiunilor de război”, a mai spus ea.

Prin anunțul numirii lui Belousov, Kremlinul a arătat clar că el se va concentra în special asupra întăririi sectorului de apărare al Rusiei, în care fabricile lucrează de zor în mai multe ture ca să sporească de câteva ori producția de armament și de muniție.

Rusia caută să străpungă liniile de apărare ale Ucrainei la nord de Harkiv

Belousov „înțelege foarte bine care sunt resursele și cum pot fi ele dezvoltate… din câte înțeleg, obiectivul său va fi acela de a asigura o legătură între linia din față a frontului și cea din spate în așa fel, încât totul să funcționeze fără incidente”, mai spune Venediktov.

Schimbările, efectuate după ce Putin a depus jurământul în vederea unui al cincilea mandat, care îl va face să guverneze cel puțin până în 2030, se înscriu în cadrul noilor numiri ce demonstrează importanța prioritară a sectorului apărării în viziunea lui Putin legată de câștigarea războiului.

Ministrul rus al industriei, Denis Manturov, a fost promovat în funcția de prim viceprim-ministru, delegat să se ocupe de sectorul apărării.

Manturov este un apropiat al lui Serghei Cemezov, fost coleg al lui Putin în KGB-ul de pe vremea Germaniei de Est, care acum conduce marele complex Rostec din sectorul apărării. Potrivit agenției (ruse) de știri Interfax, luni, Manturov le-a declarat reporterilor că Belousov îi este „un tovarăș foarte apropiat” și e „un profesionist care analizează atent sarcinile ce îi revin”.

Pe cine a mai promovat Putin

Putin l-a mai promovat și pe Aleksei Diumin, un fost bodyguard de multă vreme considerat drept eventual candidat la funcția de ministru al apărării sau chiar ca succesor prezidențial, căruia i s-a oferit un post de adjunct la Kremlin. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, le-a declarat reporterilor că Diumin se va ocupa de probleme legate de industria de apărare, el semnalând astfel importanța funcției.

În pofida afirmațiilor triumfaliste ale Kremlinului pe tema unor fabrici de armament care funcționează non-stop, în ultimele luni, s-au semnalat serioase fisuri în producția de apărare a Rusiei.

În martie, Putin l-a numit pe Andrei Buliga în funcția de adjunct al ministrului apărării în materie de logistică, el fiind cea de-a patra persoană care a deținut acest post în timpul războiului. „Asta ne arată că, în materie de logistică, există niște probleme grave”, a declarat Pavel Luzin, membru-colaborator al Centrului de Analiză a Politicilor Europene.

Rusia, hotărâtă să-și dezvolte industria militară pe termen lung

Un înalt oficial occidental afirma că principala concluzie este aceea că Rusia este hotărâtă să-și dezvolte o complexă industrie militară pe termen lung. “Se poate deduce clar că ei doresc pe cineva care dispune de capacitatea de a conduce multă vreme și în mod profesionist economia legată de război… iar acel cineva să nu fie corupt”, a declarat oficialul, referindu-se la numirea lui Belousov. „Îngrijorător este faptul că ei se pregătesc pentru o asemenea abordare pe timp foarte îndelungat”.

Dar nemulțumirile au continuat să se înmulțească în sânul armatei, având în vedere că o serie de comandanți importanți au avut disensiuni cu ministrul apărării și cu șeful Statului Major, Valeri Gherasimov. Deocamdată, Putin l-a păstrat pe Gherasimov în funcție, dar se așteaptă ca, în cele din urmă, și el să fie eliberat din funcție, după cum afirmă o persoană apropiată Ministerului Apărării.

„Șoigu dorea să conducă el însuși armata, iar ambițiile sale se manifestau. Belousov nu are ambiția de a comanda trupele”, a declarat un fost înalt oficial de la Kremlin.

Arestări pentru corupție la vârful Apărării

Dorindu-se să se demonstreze modul în care Kremlinul vrea să fie văzut drept luptător împotriva corupției, marți, un al doilea oficial important a fost reținut pentru corupție, acuzat fiind de luare de mită. Și asta după ce, luna trecută, a fost arestat Timur Ivanov, unul dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Șoigu și ministru adjunct al apărării, responsabil pentru infrastructura militară.

Dar, deși a fost destituit din funcția de ministru al apărării, noua numire a lui Șoigu, în calitate de șef al consiliului de securitate, ar fi o promovare, el înlocuindu-l pe Nikolai Patrușev, unul dintre cei mai cunoscuți apropiați ai lui Putin și cel mai important ideolog al cruciadei Rusiei împotriva Occidentului.

„Pentru cei din afară, se pare ca Șoigu nu avansează. Dar, în opinia lui Putin, el a fost recompensat pentru loialitate și pentru îndelungata sa activitate”, afirmă Dara Massicot, de la Carnegie Endowment for Internayional Peace. Peskov a negat că înlocuirea lui Șoigu a fost de fapt o retrogradare.

„Este o funcție foarte înaltă și cu un foarte mare număr de sarcini, un rol extrem de important pentru țară”, a declarat Peskov. El a mai adăugat că Șoigu se află „în continuu contact cu Putin”, iar poziția „implică multă responsabilitate”.

În vârstă de 72 de ani, Patrușev a fost și el numit asistent al lui Putin la Kremlin – asemănător cu Diumin – însărcinat cu construcțiile navale, dar „și cu alte responsabilități”, după cum a afirmat Peskov, el semnalând astfel un pas înapoi în privința obligațiilor acestuia de zi cu zi.

Luni, Patrușev a participat la ședința Consiliului de Securitate prezidată de Putin, iar fiul său, Dmitri, a fost avansat în funcția de vicepremier, asta însemnând că, într-o anume măsură, ei au rămas printre favoriți.

Totuși, pentru Putin, un motiv ar fi putut fi acela de a slăbi poziția lui Șoigu, și poate, pe a lui Patrușev, încercând în același timp să și-i țină apropiați.

„Se prea poate ca amândoi să fi avut niște planuri în eventualitatea unei inevitabile epoci post-Putin”, afirmă Schulmann. „Ultimele dictaturi bazate pe cultul personalității se tem de așa ceva”.

„Kremlinul nu a stat degeaba, mulțumindu-se doar să vadă cum ar putea fi guvernată mai bine țara”, susține Schulmann. „Ei nu se gândesc la asta, se gândesc doar cum să rămână la putere”.

Articol preluat de pe evz.ro.

Incontinența la vârstnici: iată cum să le oferi celor dragi siguranță, confort și protecție maximă!
Articolul anterior
Minoră dată dispărută, găsită fără suflare într-un apartament din Chișinău
Articolul următor