Ne mândrim! 50 de selecții, 7 nominalizări și 6 premii la festivalurile internaționale în 2018, pentru regizorul moldovean Dumitru Grosei

Regizorul moldovean Dumitru Grosei ne duce faima peste hotarele țării, fiind declarat cel mai selectat regizor moldovean la festivalurile internaționale de film în anul 2018. Anul trecut, cinci dintre filmele lui Dumitru Grosei și un proiect de lung-metraj în lucru au adunat 50 selecții oficiale în 23 țări de pe toate continentele, ca Italia, Marea Britanie, Germania, Elveția, Grecia, SUA, Canada, Rusia, Estonia, China, Brazilia, Maroc, Taiwan, Nigeria, Liban ș.a.

separator
Dumitru Grosei s-a născut în 1969, în satul Marinici, raionul Nisporeni, R. Moldova. Între anii 1992-94 a studiat la Facultatea de Drept, Universitatea din Iași, iar în 1999 a absolvit facultatea de Regie Film la UNATC București. În 1995 a fost regizor secund al faimosului regizor francez Bertrand Tavernier, la filmul CAPITAINE CONAN.

În prezent, Dumitru Grosei locuiește la Chișinău și este președinte și fondator al Asociației Cineaștilor Independenți din Moldova ,,Alternative Cinema”. Între anii 2016 și 2017, a deținut funcția de director al Arhivei Naționale de Film a Republicii Moldova. Din 2015, este directorul evenimentului cinematografic anual ”Zilele Filmului Românesc la Chișinău”, unde sunt proiectate cele mai importante și recente filme românești.

,,Ecouri” (Moldova, 2015) este un film experimental de scurt metraj, ficțiune, în regia lui Dumitru Grosei. Filmul a avut în 2018 șapte selecții oficiale, dintre care două nominalizări și un premiu. Din cauza viciilor sale, o tânără femeie își strică relația cu bărbatul, dar ea luptă cu viciile și nu-și pierde speranța că într-o zi îl va readuce acasă.Selecții oficiale:
– Atlanta Playhouse Film Festival (Georgia, SUA);
– Indie Best Films Festival (California, SUA);
– Constanta International Film Festival 2018 (Constanța, România);
– AltFF Alternative Film Festival (Toronto, Canada);
– CineKasimanwa: Western Visayas Film Festival (Roxas, Filipine);
– International Short Film Festival Pune (Pune, India).
– Inshort Film Festival (Lagos, Nigeria).

Nominalizări:
– Semi-finalist (Indie Best Films Festival, California, SUA);
– Best Light Designer – Dumitru Grosei (International Short Film Festival, Pune, India).

Premii:
– Best Poster (AltFF Alternative Film Festival, Toronto, Canada).

,,Cadoul” (Moldova/România, 2015) este un film de scurt metraj, ficțiune. În 2018, producția a acumulat 16 selecții oficiale, dintre care 2 nominalizări și un premiu. Un copil primește de la tatăl său drept cadou de Crăciun un binoclu, dar băiatul vrea mai mult, el vrea să meargă cu tatăl la vânătoare.

,,Today artist, tonight taxist” (2018, Moldova/România), este un film de scurt metraj ficțiune, care, în 2018, a obținut 5 selecții oficiale, dintre care 1 nominalizare.

Filmul este despre ultimele ore din viața unui tânăr ratat din Chișinău, care nu este nici rocker, nici șofer de taxi, nici măcar un prieten. În consecință, el face un accident, în care moare cu un client german, care a venit să caute mormântul bunicului său, mort în cel de-al II-lea război mondial.

,,Călărași – un ținut la poarta raiului” (Moldova/România, 2018) este un film documentar de lung metraj, în regia lui Dumitru Grosei. În 2018, filmul a avut 6 selecții oficiale, dintre care 4 premii.

Premii:
– Cel mai bun film pe tema „Etnoecologie – natură și oameni indigeni” (International Ecological Film Festival TO SAVE AND PRESERVE, Khanty-Mansiysk, Russia);
– Trofeul festivalului ”Cel mai bun film etnografic” (Zlatna International Ethnographic Film Festival, Zlatna, România);
– Cel mai bun film documentar (Constanta International Film Festival, Constanța, România);
– Premul I – DOC SECTION, Categoria: Istorie și Patrimoniu (Amorgos Tourism Film Festival, Amorgos, Grecia).

,,Dante Cafe” (Moldova, 2018) este un scurt metraj experimental cu durata de 2 min. 25 sec. În 2018, filmul a acumulat 8 selecții, printre care se include și o nominalizare. Momentul când ajungi la sfârșitul vieții și constați că ai mers pe un drum greșit, dar nu mai poți schimba nimic.

Nominalizări:
– Best Experimental Film (Alternative Film Festival, Toronto, Canada).

,,Călătorie în timp – de la Bonn la Speia” (Moldova) este un proiect de film documentar de lung-metraj, aflat în etapă de producție. Proiectul a fost selectat la 6 forumuri importante dedicate finanțărilor proiectelor industriei cinematografice europene.Stefan Koch, un bărbat din orașul Bonn, descoperă în sertarul mamei sale decedate o scrisoare a bunicului său, adresată tatălui și niște documente oficiale, care atestă moartea bunicului în cel de al Doilea Război Mondial, în Moldova, la câteva mile mai la nord de satul Speia. Stefan se pornește în căutarea mormântului bunicului său. Inițial el are dificultăți în căutările sale, din cauza barierelor lingvistice și culturale. Mai târziu el întâlnește niște oameni deschiși, care îl fac să înțeleagă că nu există de fapt granițe între est și vest.

Află mai multe pe alternative-cinema.com

Spațiile comerciale de la aeroport vor fi licitate pentru închiriere după alte reguli

Spațiile comerciale de la aeroport vor fi licitate pentru închiriere după alte reguli, a anunțat Agenția Proprietății Publice (APP) din Republica Moldova, scrie evz.ro.

Decizia a fost luată după ce au eșuat primele două încercări de atribuire prin licitație a spațiilor comerciale de la Aeroportului Internațional Chișinău, cunoscute anterior ca „Magazinele Șor”, după proprietarul acestora, condamnatul fugar Ilan Șor.

Acum, Agenția Proprietății Publice spune că va ajusta condițiilor de participare la licitația pentru locațiunea spațiilor din aeroport pentru a atrage mai multe companii internaționale de renume.

„Având în vedere că în ultima etapă a licitației anterioare a depus actele doar o singură companie, Agenția Proprietății Publice (APP) propune ca o nouă licitație să se organizeze cu schimbarea condițiilor”, se arată în comunicatul APP.

Care vor fi noile condiții de participare

„Drept urmare, APP va recomanda AIC să examineze oportunitatea ajustării caietului de sarcini prin:

– Includerea explicațiilor suplimentare și mai detaliate ale criteriilor, fără a lăsa loc de interpretări;

– Reducerea numărului de aeroporturi în care participanții trebuie să își demonstreze activitatea, drept recomandare de la 10 la 7;

– Divizarea licitației în 2 loturi distincte, pe domenii, un lot pentru Travel Retail (magazine) și un alt lot pentru Food and Beverages (restaurante).

Se va propune extinderea termenului de transmitere în chirie a spațiilor de la 3 la 5 ani pentru compania câștigătoare. Menționăm că termenul de 3 ani prevăzut inițial în caietul de sarcini este bazat pe normele legale existente”, se mai afirmă în document.

Se va schimba și legea privitoare la aeroport

Pentru a exclude limitarea actuală de maximum 3 ani de contract în locațiunea spațiilor din cadrul aeroportului, APP va veni către Parlament cu propuneri de ajustare a legii, pentru a include Î.S. ”Aeroportul Internațional Chișinău” în lista bunurilor nepasibile (interzise) de privatizare. Această modificare, de asemenea, va garanta că AIC va rămâne în proprietatea statului pe viitor.

Termenul de inițiere a licitației va curge din momentul modificării legislației cu privire la bunurile nepasibile de privatizare”, se arată în comunicatul emis de APP.

Reamintim că, în urmă cu două săptămâni, licitația pentru spațiile comerciale din incinta Aeroportului Internațional Chișinău a fost sistată, după ce s-a constatat că singurul ofertant existent nu a depus toate actele necesare.

Gest uimitor de mărinimie! Peste o tonă de produse pentru masa de sărbătoare, adunate la biserica din Ratuș. Acestea vor ajunge la persoane nevoiașe

Gest uimitor de mărinimie! O cantitate record de produse pentru masa de sărbătoare a fost adunată în localitatea Ratuș din raionul Criuleni, unde tinerii voluntari s-au mobilizat, sub oblăduirea preotului Ion Marian. Aceștia au strâns circa 1.300 de kg. de produse alimentare, dar și de igienă care vor ajunge la persoanele nevoiașe din Ratuș, Drăsliceni și Logănești.

Îngerașii noștri în acțiune! Captură record! Am strâns sute de zâmbete de la oameni, sute de pachete pline cu bunătate și peste 1300 de kg de bunătăți! Mulțumiri din suflet tuturor oamenilor cu inimă plină de iubire din comuna noastră și din satul Magdacești, care au pășit în ziua Campaniei de Paști, pragul Magazinului Linella din Magdacești!

În această Campanie de sensibilizare oamenilor, au fost mobilizați 20 de voluntari în patru ture câte cinci voluntari! Magazinul Magdăcești ne-a fost gazda noastră! Pentru această organizare a noastră, Directorul unui prestigios Liceu din capitală, s-a alăturat cu încă 50 de pachete cu produse alimentare și de igiena pentru bătrânii noștri!

Produsele au fost sortate și vor fi împărțite de voluntarii noștri în trei sate din comuna noastră! Ratuș, Drasliceni, Loganesti!

Meritul forte pentru această activitate rodnică, revine Misiunii Sociale Diconia căreia îi mulțumim, și Centrului Tinerilor Voluntari ai noștri sunt cei mai harnici! Dumnezeu să ne dăruiască Sărbători luminoase tuturor! Hristos să Învieze în fiecare suflet!”, a scris părintele Ioan Marian într-o postare.

Nu este pentru oară când preotul din Ratuș face gesturi emoționante pentru enoriașii din parohia sa, iar ajutorul penrsoanele nevoiașe sau bătrâni a devenit o tradiție în pragul sărbătorilor.

Localnicii îl susțin și îl sprijină în toate acțiunile pe care le inițiază.

Locuință mistuită de flăcări după ce stăpâna a pornit mașina de spălat și a plecat la cimitir

Nenorocire în ajun de Paște. Casa unei femei din Grigoriopol a fost distrusă parțial de flăcări.

Totul s-a întâmplat pe data de 2 mai, în jurul orei 17:00, atunci când gospodina casei a pus hainele la spălat și a plecat la cimitir, transmite Știri.md cu referire la presa din stânga Nistrului.

În acest moment s-a produs un scurtcircuit și a izbucnit focul. În rezultat, a fost distrusă bucătăria casei.

Pompierii au luptat cu focul timp de 45 de minute pe o suprafață de opt metri pătrați. Incendiul a afectat mobilierul bucătăriei și grinzile din tavan. Ușile și ferestrele erau închise.

Din fericire, nicio persoană nu a avut de suferit.

Zincul și beneficiile sale asupra organismului. De ce nu trebuie să lipsească din dietă
Articolul anterior
Cumplit! O fetiță de 10 ani din Mexic s-a sinucis pentru a-şi face „mama fericită“
Articolul următor