A mai plecat o familie din Moldova, probabil una din miile care părăsesc țara în fiecare an. Fenomenul emigrației, pentru țara noastră, nu este unul străin. Un studiu realizat recent a constatat că Moldova se află pe primul loc în lume în ceea ce privește declinul populației, drept cauză fiind emigrația masivă.
Alții însă preferă să rămână acasă, lângă tot neamul drag laolaltă, iar partea bună a celor care pleacă și se stabilesc în alte țări înalt dezvoltate este, poate, contribuția lor la ridicarea nivelului de trai în Moldova și împărtășirea bunelor experiențe atât de necesare pentru țara noastră.
Iulia Nazaria, una din administratoarele comunității online Grupul Parinților Solidari, a emigrat împreună cu toată familia în Olanda. Tânăra mamă s-a implicat, nu de puține ori, în lupta cu corupția și taxele ilegale colectate în grădinițele și școlile din municipiul Chișinău. Fiind o bună cunoscătoare a problemelor cu care se confruntă părinții și instituțiile de la noi, aceasta a comparat sistemul din Moldova cu cel din Olanda.
Concluzia este că multe lucruri frumoase pot fi realizate și la noi, și, paradoxal, nu este vorba despre sume mari de bani, ci despre cu totul altceva. Iată ce dezvăluie tânăra mamă:
,,Sunt și eu din adminii acestui grup care a plecat recent, cu toată familia, peste hotare, în Olanda. (…) NU SCRIU ACEASTA POSTARE CA SA MA LAUD, vreau ca exemplu altor țări sa fie luat în considerație de părinți și autoritati, deoarece problema cea mai mare a sistemului nostru educațional este nu lipsa de bani, ci atitudinea si mentalitatea colectivă bolnavă!.
1. În baza unui programări solicitate la email, cu 5 zile inainte, am fost invitată la scoala, împreuna cu copilul. Am fost întâmpinați de o doamnă foarte drăguță, care ne-a salutat călduros și ne-a propus ceai sau ciocolată fierbinte. Copilul a fost acceptat pentru a frecventa școala din a 2-a zi (vineri am fost, luni la scoala). Si pentru aceasta am prezentat doar pasaportul copilului! Si atât pe partea de acte si formalitati!
2. Am fost rugată să completez o anchetă, doamna mă întreba și eu răspundeam. Totul sub o forma unui dialog, ca și între 2 prietene. Numele membrilor familiei și adresa de trai. Restul informației este exclusiv despre copil. Cum este copilul, ce îi place, ce nu îi place, dacă are alergie alimentară, ce religie avem, dacă a avut o situație de stres majora în viață, cum relaționeaza cu alți copii, daca permit ca să fie fotografiat, iar pozele să fie postate public, dacă știe sa înoate etc. Totul doar despre copil!
3. Mi s-a oferit graficul de activitate al școlii, pe zile, o dată pe săptămâna copii merg la bazin. Lista de contacte. Am mai primit graficul vacanțelor pentru tot anul. Dacă copilul este bolnav, trebuie să anunți la telefon, învățătorul. Am primit contactele persoanelor responsabile pentru diverse probleme. Copilul este dus și adus acasă cu autobuzul școlii.
4. Copilul a fost distribuit în clasa B, după ce el a completat o anchetă cu niste calcule matematice. Mi s-a spus că daca el se va împrieteni cu niste copii din clasa C, de exemplu, el poate schimba clasa. Totul centrat pe copil și binele acestuia.
5. În mod normal, școala activează în regimul 8.30-15.00. Trebuie să îi dai copilul o gustare pentru ora 10.00 si prînzul pentru amiază. Mi s-a spus că se salută alimentatia sănătoasă și naturală. Fără fast food sau Cola. Super!
6. Am fost în clasă, ca să facem cunoștință cu una din învățătoare și cu copiii. Toți se salută călduros, copii se îmbrățișau cu doamna care ne facilita înscrierea. Școala are bibliotecă de unde poti împrumuta cărți pentru citit acasă.
7. În școala e atmosferă caldă. Copii mai liberi, mai gălăgioși. Învățătorii sunt îmbrăcați în stil sport, cu zâmbetul pe față.
8. Luni suntem prima zi la școală. Deja am fost programată la școala peste 6 saptamâni, ca sa discutăm despre evoluția copilului în noua școală. Poate mai revin cu detalii. Spre final mă întreb, ce ne încurcă să avem și noi un comportament mai prietenos față de părinți și față de copii?”.
Un studiu recent a demonstat că adolescenții și copiii din Olanda sunt cei mai fericți copii din lume, scrie baby.unica.ro.
sursa: Facebook/Grupul Părinților Solidari, via Iulia Nazaria