În Chișinău va fi deschis un muzeu dedicat poetului Grigore Vieru. Iată unde va fi amplasat

În Chișinău, va fi deschis Muzeul municipal „Grigore Vieru”. Consiliul municipal Chișinău a aprobat, astăzi, darea în folosință Direcției cultură, prin contract de comodat, a încăperii viitorului muzeu, care se află în strada Alexei Mateevici, intersecție cu strada Mihai Eminescu.

separator
Potrivit deciziei, încăperea, de aproape 400 de metri pătrați, se dă în folosință pe un termen de zece ani, fără drept de privatizare. Încăperea necesită reparație capitală, inclusiv montarea rețelelor de apeduct și canalizare. Lucrările vor fi făcute de către familia regretatului poet, care de mai bine de zece ani solicită autorităților municipale un spațiu pentru amenajarea muzeului, informează ipn.md.

În muzeu vor fi expuse lucruri care au aparținut poetului, care au făcut parte din viața sa. Va fi reprodus apartamentul în care a locuit Grigore Vieru, cabinetul de lucru, salonul pentru oaspeți. Urmează să ajungă la muzeu și mașina de tipărit, masa de scris și cărțile din biblioteca poetului.

Muzeul va fi deschis pentru vizitatori peste aproximativ un an. Grigore Vieru deține titlul de Scriitor al Poporului, laureat al Ordinul Republicii. Un bulevard din Chișinău și mai multe instituții de învățământ din țară poartă numele poetului.

Grigore Vieru s-a stins din viață pe 18 ianuarie 2009, în urma unui accident rutier produs la 16 ianuarie, cu o lună până să facă 74 de ani.

Patru viori de valoare culturală, tăinuite la vamă. Motivul pentru care acestea au fost ridicate

Patru viori tăinuite în scopul transportării ilicite au fost depistate la vama Leușeni. Instrumentele muzicale se aflau într-un autoturism de model „Ford Tourneo”, ce se deplasa din România spre Republica Moldova, condus de un conațional în vârstă 34 ani.

Foto: https://t.me/ServiciulVamalRM

„În cadrul controlului vamal, șoferul a comunicat că nu transportă bunuri necesare a fi declarate.

În rezultatul controlului, în compartimentul marfar, cât și în habitaclul autoturismulu,i au fost depistate 4 viori presupuse a fi cu valoare culturală și 13 huse, nedeclarate organului vamal.

Bunurile au fost ridicate, iar investigațiile pe caz continuă”, comunică Serviciul Vamal.

În această ordine de idei, responsabilii reamintesc că instrumentele muzicale fac parte din categoria bunurilor ce pot fi introduse/scoase în/din Republica Moldova doar cu condiția ca acestea să nu fie destinate activității comerciale. O altă condiție obligatorie este ca bunurile să fie declarate Serviciului Vamal în momentul trecerii frontierei de stat. 

Pas important privind finanțarea liniei electrice Strășeni-Gutinaș, a treia linie de interconectare cu România

Memorandumul de Înțelegere privind finanțarea LEA 400kV Strășeni-Gutinaș, a treia linie de interconectare cu România a fost semnat de Ministerul Energiei și Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) marți, 30 aprilie.

Sistemul electroenergetic al Republicii Moldova va fi conectat la rețeaua românească și cea europeană printr-o nouă linie electrică aeriană de 400 kV cu o lungime estimativă de 190 de kilometri, fiind a treia conexiune directă dintre Moldova și România, unind stațiile electroenergetice Strășeni și Gutinaș. 

Construirea noii linii electrice aeriene 400 kV este prevăzută de Memorandumul de Înțelegere semnat între Guvernul SUA, reprezentat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), și Guvernul Republicii Moldova, reprezentat de Ministerul Energiei.

„Această linie înseamnă securitate energetică și o condiție pentru a asigura creșterea economică a țării. Întreprinderile își pot planifica activitatea pentru că au suficientă energie, iar cetățenii pot miza că au lumină acasă și tot confortul care depinde de aceasta”, a spus Victor Parlicov, ministrul Energiei.

Documentul a fost semnat de administratoarea adjunctă a USAID, Isobel Coleman, în timpul vizitei sale în Republica Moldova.

„Astăzi, sunt aici pentru a transmite angajamentul Statelor Unite de a sprijini Republica Moldova în implementarea unui proiect extrem de important. Împreună, eforturile noastre vor contribui la construcția unei linii de înaltă tensiune care va conecta Moldova la rețeaua electroenergetică europeană, reprezentând o conexiune pozitivă, atât la mod direct, cât și simbolic”, a declarat Isobel Coleman, administratoarea adjunctă a USAID.

Construirea liniei de tensiune înaltă Strășeni-Gutinaș este parte a programului #MoldovaConectată care constituie un efort mai amplu al USAID în ce privește consolidarea securității și autonomiei energetice moldovenești, legând infrastructură energetică locală de cea europeană.

Inițiativa #MoldovaConectată își propune să sporească securitatea energetică a țării, să contribuie la creșterea economică, bunăstarea socială și independența Republicii Moldova față de influențele străine. 

Pe termen lung, linia de tensiune înaltă va furniza acces la multiple surse de energie regenerabilă, va facilita integrarea acestora în sistemul național, va asigura un aport energetic constant, generând și noi locuri de muncă.

Kent Longsdon, ambasadorul SUA în Moldova a menționat că „de la abordarea necesităților energetice imediate ale Republicii Moldova, până la accelerarea tranziției spre energia verde, parteneriatul dintre Statele Unite și Guvernul Republicii Moldova devine tot mai puternic. Prezența Administratoarei adjunct a USAID Isobel Coleman astăzi aici pentru a semna acest Memorandum de Înțelegere reprezintă un simbol al angajamentului Statelor Unite de a consolida securitatea energetică a Republicii Moldova”.

Memorandumul de Înțelegere dintre Guvernul SUA și Guvernul Republicii Moldova prevede că etapa de construcție va începe la sfârșitul anului 2025, după efectuarea mai multor studii de fezabilitate, iar finalizarea construcției este așteptată spre finele anului 2029. Pe teritoriul Moldovei, linia electrică aeriană va avea o lungime de peste 70 de kilometri din totalul de 190 de kilometri și va începe la de stația electrică Strășeni. 

În anii următori sunt planificate investiții de 220 de milioane de dolari pentru a îmbunătăți stabilitatea rețelei electrice și pentru a crește oportunitățile de generare internă, folosind resursele de energie regenerabilă competitive din punct de vedere al costurilor.

Integrarea mai eficientă în piețele regionale de electricitate va facilita accesul Moldovei la electricitate la prețuri avantajoase și, pe viitor, posibilitatea de a exporta energie pe piața europeană.

Acest demers va propulsa Republica Moldova într-o poziție favorabilă în relațiile comerciale cu entitățile regionale de energie, va contribui la sustenabilitatea economică a țării, va îmbunătăți standardele sociale de viață și va crea condițiile necesare pentru dezvoltarea economiei Moldovei. 

Statele Unite susțin ferm eforturile de integrare a Moldovei în UE, iar această linie de electricitate de tensiune înaltă  va ajuta Moldova să întărească legăturile cu UE pe măsură ce avansează cu aspirațiile sale de aderare.

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă după operația de urgenţă. Actorul ar putea fi transferat la Viena

Apar noi informații despre starea de sănătate a marelui actor Florin Piersic.

Florin Piersic a fos operat de urgență, în cursul zilei de 29 aprilie, după ce i s-a făcut rău în timpul unui spectacol, la Cluj. Actorul în vârstă de 88 de ani a fost operat la genunchi, iar intervenția a decurs bine. Cu toate acestea, Florin Piersic este în continuare internat în spital. Potrivit foaiatransilvana.ro, pacientul a fost transferat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca pentru a fi supravegheat de medici.

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un stimulator cardiac.

Intervenţia chirurgicală la genunchi, efectuată în cursul zilei de luni la Spitalul Militar din Cluj-Napoca, a decurs bine, dar pacientul are nevoie de recuperare.

Ar putea fi transferat la Viena pentru a-i fi înlăturat stimulatorul cardiac

Actorul a fost operat după ce i s-a făcut rău la finalul unui spectacol, iar medicii au constatat că avea o infecţie la un genunchi, infecţie care se pare că s-a extins. Potrivit unor surse medicale, maestrul urmează să fie transferat la Viena unde medicii îi vor scoate stimulatorul cardiac pe care îl are montat în prezent.

”Este vorba despre extragerea unui corp străin, aici vorbim de stimulatorul cardiac cu cele două antene, pe care există vegetație bacteriană. Acest stimulator trebuie scos, doar că manopera este extrem de riscantă. Trebuie dus la Viena, în regim de maximă urgență. Dar, atenție, și acolo cazul trebuie preluat de un medic foarte priceput. Cel mai probabil, dr. Roșianu poate recomanda un astfel de medic”, a declarat un medic de la Instititul Inimii din Cluj Napoca pentru foaiatransilvana.ro.

sursa

Absolventele care au obținut media 10,00 la examenul de Bacalaureat după examinarea contestațiilor, au fost felicitate de Ministrul Educației
Articolul anterior
Cât costă studiile în Universitățile din Moldova?
Articolul următor