Singurul copac din lume care face 40 de soiuri de fructe: piersici, prune, migdale, caise, cireșe etc.

Chiar dacă sună mai degrabă de scenariu pentru Alice în Ţara Minunilor, povestea copacului care produce anual 40 de tipuri de fructe este cât se poate de reală. În spatele ei se află Sam Van Aken, profesor de arte plastice la o universitate americană.

separator
Pentru a realiza acest pom unicat, Van Aken, sculptor la Universitatea Syracuse, a folosit altoirea, procedeu binecunoscut de pomicultori şi grădinari, scrie mediafax.ro.

Inițial, americanul nu si-a dorit decât un pom spectaculos atunci când este în floare. Si l-a obținut, căci florile sunt de diverse culori si fiecare soi înflorește la timpul lui. Apoi, când florile au dat în rod și-a dat seama că a obținut o întreaga livadă într-un pom. A reușit să ajungă la această performanță prin altoiri succesive, păcălind pomul să facă diverse soiuri de piersici, prune, caise, nectarine și cireșe.

În cinci ani, Van Aken a obţinut ,,copacul cu 40 de fructe” care, la prima vedere, nu se distinge de alţi pomi fructiferi, dar care primăvara, când înflorește, surprinde prin inflorescențe multicolore. Profesorul a obţinut până acum 16 astfel de pomi, care au fost plantați în muzee, centre comunitare şi colecții private de artă. Acum intenționează să pună bazele unei mici livezi cu asemenea pomi în care cresc, printre altele, prune, caise, nectarine, cireșe şi chiar migdale, însă într-un spațiu din oraș.

Altoirea este procedeul prin care două plante sunt unite artificial, realizându-se o contopire a sistemului circulator al acestora. Altoirea se practică de sute de ani. Este şi motivul pentru care încă mai avem vin – atunci când o boală a amenințat cu dispariția toate viile, a fost găsit un soi de viţă-de-vie rezistent, care a devenit gazda unei varietăți de struguri.

Deşi altoirea se folosește frecvent, 40 de soiuri pe un singur pom reprezintă o realizare deosebită. A fost nevoie de mulți ani pentru a se ajunge la această performanța.

Van Aken lasă pomul să crească aproximativ trei ani, timp în care acesta dezvoltă patru sau cinci ramuri. Acestea sunt tăiate, iar în locul lor sunt atașați muguri ai altor cinci soiuri diferite, prin altoire. Țesuturile conductoare ale plantelor atașate (altoi) se sudează cu cele ale pomului (portaltoi). Seva care circulă prin țesutul pomului va hrăni, prin sudarea țesuturilor, noile ramuri. Un pom bine dezvoltat poate ajunge să susțină până la 25 de soiuri diferite.

“Ceea ce fac este să crestez pomul şi să încerc să îl fac să creadă că ceea ce am ataşat este o parte din el,” povestește Van Aken. După încă doi ani, în care soiurile ataşate au început să dezvolte propriile ramuri, Van Aken a ataşat alte soiuri, ajungând la 40 într-un singur pom. “Toate îşi păstrează caracteristicile genetice. Se pot vedea tot felul de flori şi de fructe”, arată Van Aken.

Al doilea oraș din România care va avea linie de metrou

Un al doilea oraș din România va avea linie de metrou. Autoritățile au anunțat că s-a semnat autorizația de construire. Iată despre ce oraș este vorba, scrie evz.ro!

Românii se vor bucura de încă o linie de metrou într-un mare oraș din țară și nu, nu este vorba despre București, ci de Cluj.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a semnat marți autorizația de construire pentru metroul din Cluj. Conform proiectului, Magistrala 1 de metrou din Cluj va avea o lungime de 21,3 km, incluzând 19 stații subterane și un depou suprateran.

Conform proiectului, Magistrala 1 de metrou din Cluj va avea o lungime de 21,3 km, cuprinzând 19 stații subterane și un depou suprateran.

Prima etapă a proiectului se va desfășura pe teritoriul administrativ al municipiului Cluj-Napoca și al comunei Florești.

Conform unui comunicat emis de CJ Cluj, traseul liniei de metrou ușor începe în zona rezidențială din Florești. Astfel, primele stații vor servi zonele de locuințe, apoi vor continua către zonele multifuncționale din jurul viitorului Spital Regional de Urgență și a centrului comercial din apropiere.

Ulterior, linia va intra pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca, cu stații care deservesc cartierul Mănăștur, după care va urma magistrala rutieră vest-est, traversând centrul orașului până în Piața Mărăști. De aici, o linie va continua spre zona industrială Muncii, în timp ce alta va deservi cartierele Gheorgheni și Sopor.

Metroul va duce la decongestionarea traficului

Studiile de fezabilitate făcute pentru acest proiect arată cu metroul din Cluj Napoca va avea o frecvență de circulație de 90 de secunde, va avea o lungime de 51 de metri, față de 112 metri la București, și va putea transporta maxim 540 de pasageri, față de 1.200 cât transportă garniturile de la Metrorex.

De asemenea, trenurile vor fi complet automate, fără să aibă un mecanic conductor la bord.

„Construcția unei linii de metrou ușor, cu 19 stații subterane în tehnologie „rail” șină de cale ferată, cu o capacitate transport nominală/maximă la interval de 90 sec: 15.200/21.600 pasageri / oră și sens (40 trenuri / oră și sens) și un depou suprateran. Cluj Napoca este al doilea oraş din România după numărul de locuitori, iar valorile de circulaţie pe DN 1 Floreşti – Cluj Napoca sunt comparabile cu cele de pe DN 1 Otopeni – Bucureşti (şosea cu 6 benzi)”, se arată în Nota de Fundamentare a proiectului de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici.

Ce au scos medicii din stomacul unei fetițe care și-a mâncat părul timp de mai mulți ani

Mia, o fetiță de șapte ani, a trecut printr-o operație de cinci ore pentru a i se extrage o minge de păr de 15 centimetri din stomac. În martie, Mia a fost transportată de urgență la spitalul din Newcastle, acuzând dureri abdominale severe și greață, informează BBC.

Medicii au descoperit că 80% din intestinul ei era blocat de o minge de păr, acumulată în urma obiceiului de a-și mesteca și mânca părul timp de cinci ani. Această afecțiune rară, cunoscută sub numele de Trichofagie sau Sindromul Rapunzel, afectează în principal adolescentele și poate fi cauzată de stres, anxietate sau căutarea de confort.

„Dacă nu ar fi intervenit când au făcut-o, ea nu ar mai fi aici”, a declarat mama Miei, precizând că anterior, medicii i-au spus să nu-și facă griji în legătură cu obiceiul fiicei sale de a-și mesteca părul.

Mia a explicat că mestecatul părului era un „lucru de confort”, însă mama copilei a descris vederea mingii de păr drept „oribilă”. Ea crede că această afecțiune este mai frecventă decât se crede și îndeamnă părinții să ia în serios obiceiul copiilor de a-și mesteca părul.

„Nu vreau ca nimeni altcineva să experimenteze prin ce am trecut noi ca familie”, a spus ea.

După operație, Mia s-a recuperat complet și s-a întors la școală. Ea le-a transmis un mesaj celorlalți copii: „Nu-ți mânca părul. S-ar putea să nu fii la fel de norocos ca mine și dacă o faci, îți va provoca multă durere”.

sursa

Vacanță ieftină în Grecia! Insula discretă care atrage tot mai mulți turiști, mai accesibilă decât Santorini. Imagini de poveste

Înainte de începerea sezonului estival, ofertele de vacanță pentru Grecia sunt la mare căutare. De cele mai multe ori, turiștii caută variante accesibile de cazare, însă țin cont și de serviciile puse la dispoziție de hoteluri. Insula Santorini este inclusă pe lista destinaților exclusiviste, având în vedere prețurile piperate ale unităților de cazare din zonă. O alternativă mai ieftină, însă la fel de impresionantă este insula Serifos, scrie evz.ro.

O destinație mai accesibilă decât Santorini sau Mykonos, Serifos este căutată mai ales de cei care fug de aglomerație. Insula oferă o gamă largă de experiențe pentru turiști, inclusiv pentru cei pasionați de istorie, precum și de secretele  Greciei antice. De altfel, turiștii vin un această regiune și în afara sezonului estival.

În această perioadă, temperaturile medii variază între 15-20 de grade Celsius, iar în timpul verii de situează între 25-30 de grade. În zilele toride, mercurul poate urca în termometre până la 35 de grade Celsius.

Destinația ideală pentru turiștii pasionați de istorie

Numele insulei este legat de numeroase legende. Localnici spun că Serifos a fost locuită de ciclopi. De altfel, în centrul acesteia se află peștera ciclopului Polifem, celebră prin mitul lui Ulise.

Satul Chora se află în inima insulei și  oferă o priveliște spectaculoasă asupra Golfului Livadi. Zona se aseamănă puternic cu Santorini. Casele mici și albe, străduțele înguste și însorite sau numeroasele lăcașuri de cult amintesc de această destinație faimoasă.

Tornadă pe o plajă din Italia. Oamenii au fugit panicați
Articolul anterior
A nins din nou. Zăpadă de trei metri în România, în mijlocul lunii iulie
Articolul următor