Cum sunt ,,reciclate” produsele după expirarea termenului de valabilitate. Dezvăluirile unui angajat

Rafturile magazinelor sunt pline cu produse, unele ajung rapid în mâinile cumpărătorilor, altele însă zăbovesc timp îndelungat pe tejghele până când termenul de valabilitate expiră. Un angajat al unui magazin din capitală a dezvăluit ce se întâmplă cu produsele care depășesc termenul pentru consum – multe din acestea ar fi ,,reciclate” și repuse în vânzare.

separator

,,Dacă mărfurile au ajuns la magazin fără etichete de fabrică, atunci termenul de expirare de pe acestea poate să nu corespundă cu cel real. Același lucru este valabil și pentru produsele care sunt preparate în bucătăria magazinului. De exemplu, un magazin nu poate calcula exact câte torturi să facă. Acestea pot fi epuizate rapid, iar vitrina va fi goală, sau se poate întâmpla ca mărfurile să „stagneze”.

Prin urmare, în fiecare dimineață, un astfel de produs este scos de pe raft și, fie este schimbat capacul acestuia, fie stickerul cu termenul. Există lucrători în sală care reambalează aceleași produse de patiserie în fiecare dimineață și stabilesc noi termene. Există chiar și un aparat special pentru asta. Uneori produsele nu sunt neapărat expirate, în trei până la patru zile vor fi cumpărate, dar cumpărătorul va crede că cumpără tortul de azi și nu cel de ieri. Într-un magazin în care am lucrat, muncitorii primeau instrucțiunea de a elimina data producției cu un solvent (acest lucru este posibil pe ambalaje transparente). În multe magazine, produsele care expiră sunt utilizate la fabricarea de alimente convenabile sau mese preparate gata. De exemplu, la salate se adaugă maioneză expirată sau brânză.

Brânzeturile sau produsele cu brânză cu termen de valabilitate expirat pot fi tăiate – în feliere este imposibil de verificat data expirării. În plus, pot face o reducere de preț. Pe un astfel de ambalaj cu felii este indicată data de ambalare și nu data de expirare.

Uneori carnea tocată este amestecată cu cea proaspătă și pusă din nou în frigider. Sau, de exemplu, aripile pot fi ,,împrospătate” cu marinadă sau pot fi gătite. Culoarea verzuie a ,,cârnățeilor și mititeilor” poate fi eiliminată cu ajutorul unei soluții speciale. Dacă un angajat refuză să facă acest lucru, acesta poate concedia. Deși oficial toate acestea nu fac parte din îndatoririle nimănui și, dacă găsiți pe cineva în spatele unui astfel de lucru, administrația va spune că nu știe nimic și va promite să pedepsească angajatul.

Se întâmplă ca șeful de secție, care a comandat prea multe bunuri perisabile, să ceară altor angajați să cumpere surplusul. Uneori cumpără. Mai ales cu reducere- se întâmplă cu 60-70%, sau chiar cu 80%.

Cel mai adesea acesta sunt laptele și dulciurile. Dar nu toate magazinele practică acest lucru. Unii folosesc astfel de lapte în bucătărie sau returnează mărfurile la furnizor sau îl aruncă. Dacă se depășește limita, atunci se pedepsește angajatul care a comandat surplusul.

Angajații responsabili de comanda bunurilor se află în general între o piatră și o nicovală. Dacă, de exemplu, raftul cu pâine este pustiu, angajatul va fi pedepsit – cel puțin va fi privat de premii. Dar dacă există prea multă marfă, el va fi din nou vinovat. Cei care renunță obțin de obicei joburi similare în alte magazine. Condițiile de muncă pot varia chiar și în același lanț de magazine. Aici depinde mult de managementul magazinului și de succesul acestuia”.

Citeste articolul integral pe newsmaker.md

Ouăle care în maioneză pot da o toxiinfecție groaznică, mortală

Ouăle nu lipsesc de pe masa de Paşte. Fie că sunt vopsite sau folosite la maioneză, trebuie să se acorde o mare atenție, deoarece este bine să fie evitate anumite tipuri de ouă spune medicul Virgiliu Stroescu.

Suntem deja în Joia Mare, iar tradiţia spune că astăzi se vopsesc ouăle pentru Paşte. Sfatul medicului este cât se poate de clar, să consumați ouă de găină şi să evitaţi ouăle de rață sau de găscă.

Medicul Virgiliu Stroescu a explicat că aceste ouă pot fi contaminate cu anumite bacterii. Din acest motiv, spune medicul, ouăle de găină sunt mult mai sigure. Pericolul cel mare este atunci când sunt folosite la maioneză.

„Este interzis consumul de ouă de rață pentru că poate da o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă. Se pare că anatomia lor, pentru că sunt mai joase decât găinile, poate apărea o infecție mult mai gravă”, a spus medicul Virgiliu Stroescu.

Nu doar ouăle de rață și gâscă ne pot băga în spital

Medicul avertizează și spune nu este de joacă cu toxiinfecţiile alimentare. Toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Se poate muri din asta. Din două părți este lovit omul respectiv.

„Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor.

Prin urmare, din două părți este lovit omul respectiv. Se moare de la toxiinfecții! Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Acum trebuie să vadă ce fel de germeni au fost acolo, pentru că sunt unii foarte periculoși, alții mai puțin periculoși.

Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. Deci omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții”, a mai spus medicul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Alimentele pe care trebuie să le ocolim. Ne otrăvesc și duc la apariția cancerului

Cât de des ne gândim la alimentele pe care le consumăm și la efectele pe care le au asupra sănătății noastre? Un stil de viață sănătos nu se reduce doar la activitatea fizică, ci și la alegerile alimentare pe care le facem zilnic. Specialiștii avertizează că unele alimente comune pot fi toxice și pot favoriza apariția unor afecțiuni grave, inclusiv cancerul, scrie realitatea.net.

Într-un interviu recent, cunoscutul medic cardiolog, dr. Cezar, a discutat despre alimentele care ar trebui evitate din cauza impactului lor negativ asupra sănătății. Printre acestea se numără prăjelile și uleiurile din semințe, care, deși sunt consumate frecvent, pot crea inflamații în organism și pot favoriza apariția cancerului. Dr. Cezar subliniază importanța limitării consumului acestor alimente, chiar dacă nu este întotdeauna posibil să le evităm complet.

„Niciodată nu zic niciodată, dar să fie cât mai rar. Pe primul aș pune prăjelile, uleiurile din semințe, ulei de floarea soarelui prăjit, ceea ce foarte multă lume consumă. Trebuie consumat cât mai rar posibil, nu niciodată. Prăjeala e favorizantă pentru apariția cancerului, creează inflamație și deteriorează anumite structuri, anumite molecule și corpul folosește energie să repare ceea ce s-a stricat.”, a declarat dr. Cezar.

Pe locul do i în lista alimentelor de evitat se află zahărul, iar pe locul trei, făinoasele. Dr. Cezar explică că grâul modificat genetic din făină și cereale poate cauza inflamații în organism. Recomandarea sa este să alegem produse din grâu integral și să consumăm făinoasele cu moderație.

„Eu mănânc paste de patru ori pe lună să zicem, în medie, dar încerc să aleg paste dintr-un grâu integral mai scump, dar mâncând rar, nu e o problemă. Cea mai mare problemă a societății este lipsa de mișcare. Dacă ar face sport, atunci nu sunt neapărat atât de nocive aceste alimente.

Pe locul patru aș spune excesul de proteine de origine animală. Adică mâncăm prea multă carne, în raport cu munca fizică pe care am făcut-o. Nu trebuie consumată în fiecare zi, dar a renunța de tot la carne se poate asocia cu foarte multe carențe.(…)”, a completat specialistul.

Excesul de proteine de origine animală este un alt factor de risc pentru sănătatea noastră, potrivit medicului. Consumul excesiv de carne poate duce la diverse probleme de sănătate, mai ales în lipsa activității fizice adecvate.

Cât de periculoase sunt ouăle dacă sunt consumate în cantități mari

În plus față de aceste alimente, există și riscul de intoxicație alimentară asociat cu ouăle, mai ales atunci când sunt consumate crude sau insuficient gătite. Bacteriile precum Salmonella pot fi prezente în ouă și pot provoca boli grave. Pentru a minimiza riscul, se recomandă alegerea ouălor pasteurizate și gătirea lor corespunzătoare.

Este important să fim conștienți de alegerile noastre alimentare și să ne informăm corect pentru a menține sănătatea și bunăstarea noastră pe termen lung.

ANSA retrage din comerț peste 23 tone de banane cu un conținut depășit de pesticide

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează consumatorii că, în cadrul Programului Național de Monitorizare a conținutului de nitrați și a reziduurilor de pesticide în produsele alimentare de origine vegetală provenite din import pentru anul 2024, s-a depistat un lot de „BANANE”, cu depășirea limitei maxime admisibile al reziduului de pesticid Clorpirifos, țara de origine Ecuador.

Pentru a garanta consumatorilor produse alimentare sigure ANSA a dispus, în mod urgent, retragerea lotului nominalizat din unitățile de comerț.

Informații despre produs:

Denumirea produsului: BANANE

ImportatorS.R.L ”FRUCT EXPERT – PLUS”

Masa netă23 180 kg

Bananele neconforme au fost  comercializate în magazinele S.R.L. MOLDRETAIL GROUP (Linella și Fidesco) în perioada 29.04.2024 – 02.05.2024.

Persoanele care au achiziționat aceste produse sunt rugate să nu le consume și sunt în drept să le returneze unității de comerț de unde au fost procurate (în baza bonului fiscal).

În conformitate cu legislația în vigoare, operatorii din domeniul alimentar, deținători ai produselor alimentare neconforme, sunt obligați să le retragă de pe piață și să coopereze cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse, pentru evitarea sau reducerea riscurilor prezentate de un produs alimentar neconform pentru sănătatea umană.

Operatorii din domeniul alimentar, deținători de produse alimentare neconforme, care nu au luat măsuri de retragere a acestor produse de pe piață, sunt pasibili de răspundere juridică.

În cazul în care se depistează produse alimentare neconforme sau abateri de la prevederile legislației pentru protecția consumatorului, cetățenii sunt îndemnați să depună petiție la Agenție, la nr. de telefon: 0(22) 511-511;

Linia Verde: 0 800 800 33; Viber: 067675544

Elena Udrea și-a botezat fetița, la o mănăstire. Eva Maria a împlinit chiar astăzi un anișor
Articolul anterior
„În noul an de studii – fără corupţie”! Tinerii au organizat un flashmob împotriva corupţiei în educaţie
Articolul următor