Un copil de 2 luni, în stare gravă, transportat la spital cu o ambulanță avariată. Reacția CNAMUP

Un bebeluș de două luni dintr-o localitate din Republica Moldova a fost transportat la spital cu o ambulanță ce avea geamul spart, sticla fiind înlocuită cu o bucată de carton. Un martor s-a plâns pe o rețea de socializare, iar IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a venit cu o reacție la acest incident.

separator

,,Asta e ambulanța noastră la 7 sate, care a dus copil de 2 luni jumate la spital în reanimare, fără fereastra la sofer, cu o bucată de carton în loc de fereastră, la acei de la conducere le este totuna de lume (…)”, a scris bărbatul.

IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a oferit precizări referitor la cazul mediatizat despre ambulanța cu geamul spart. Potrivit declarației, ambulanța dată era una de rezervă, deoarece ambulanța nouă avea defecțiuni tehnice. Iată comunicatul instituției:

,,Pe data de 11 februarie curent, ambulanța, model SOBOL din cadrul PAMU Cuhureștii de Sus a fost la o reparație planificată la Bălți. Din acest motiv pentru deservirea solicitărilor a fost folosită o mașina de rezervă, modelul UAZ.
În jurul orei 11:00, în timpul deplasării spre spital cu un pacient pentru internare, Echipa PAMU Cuhureștii de Sus a primit o solicitare de transport asistat medical pentru un copil de două luni din satul Cuhureștii de Jos, raionul Florești.
În drum spre solicitare a căzut geamul de la șofer la ușa ambulanței. La fața locului, felcerul a acordat primul ajutor medical copilului, atribuind acestei solicitări Cod Roșu. A fost luată decizia de a transporta urgent copilul la spital. În acest timp, șoferul încerca să repare geamul cu materiale disponibile.
Menționăm faptul că la predarea ambulanței, model UAZ era cu geamurile în regulă. După deservirea a două solicitări, din cauza carosabilului a avut loc acest incident.
Precizăm faptul că pentru primul semestru al anului 2019, urmare a suportului acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, parcul de ambulanțe a instituției urma să fie reînnoit cu 168 autosanitare noi, inclusiv 35 autosanitare de tip C (TIM – terapie intensivă mobilă), achiziționarea cărora nu este efectuată până la moment.
Fosta conducere a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a stopat procesul de achiziționare a autosanitarelor, considerându-l coruptibil.
Recent, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu a anunțat oficial că procesul de procurare ale ambulanțelor a fost unul transparent, în limitele cadrului legal și nu va fi reziliat acest contract, în contextul în care nu există nici dosar și nici urmărire penală pe cazul ambulanțelor.
Republica Moldova urmează să cumpere de la agentul economic ambulanțe noi, care vor fi distribuite instituțiilor medicale conform necesităților. Prioritate vor avea instituțiile care au ambulanțe cu grad avansat de uzură.
IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească va face tot posibilul pentru asigurarea și sporirea accesului populației la asistență medicală calitativă și oportună la etapă de prespital”.

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Ucraina: o bătrânică a străbătut circa 10 km prin bombardamente pentru a ajunge pe un teritoriu controlat de ucraineni

Lidia Stepanivna, în vârstă de 98 de ani, a străbătut circa 10 km prin bombardamente până a ajuns pe un teritoriu liber, controlat de ucraineni.

Ucraina: O bătrână a mers mai mulți km pe jos prin bombardamenteFoto: Poliția Ucrainei

Casa femeii din localitatea Oceretine a fost distrusă de ruși, iar rudele sale au fost rănite, scrie www.stiri.md, conform presei ucrainene.

O zi întreagă femeia a mers fără mâncare sau apă, a căzut de câteva ori fără putere. În plină luptă, bătrână a rămas miraculos nevătămată.

Seara, bătrâna a fost observată pe drum de militari, care au predat-o polițiștilor. Aceștia au dus-o la un adăpost pentru cetășenii evacuați, unde a primit îngrijirile necesare. În prezent, oamenii legii caută rudele femeii.

„Am supraviețuit acelui război și trec prin acest război. A rămas fără nimic”, spune femeia.

O companie italiană a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor la Căinari

Compania italiană LEONEVA a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor în Republica Moldova. Amplasată în orașul Căinari, afacerea italiană, a generat în jur de 25 de locuri noi de muncă și mai urmează și altele.

Fondatorul companiei, Leone Piero Antonio, care se află în Republica Moldova din 2020, a reușit deja să proceseze și să exporte mai bine de 3500 de tone de fructe, transmite IPN.

Fondatorul și administratorul companiei LEONEVA, Leone Piero Antonio, le-a mulțumit tuturor participanților la acest eveniment, spunând că reprezintă un pas important.

Omul de afaceri precizează că, lansarea și desfășurarea afacerii sale este un lucru de echipă care ajută Republica Moldova să fie și mai vizibilă în lume.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a menționat că fabrica italiană pentru procesarea fructelor reprezintă o mișcare substanțială în acest domeniu.

Și este de remarcat faptul că, LEONEVA conlucrează cu un partener important, cunoscut ca unul dintre cei mai mari producători și exportatori de fructe la nivel global.

În următorii doi ani, urmează să fie create și alte oportunități noi de angajare. Este vorba despre o investiție de circa 1,5-2 milioane de euro.

La evenimentul de inaugurare a participat și viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al economiei și digitalizării.

„Suntem aici pentru a inaugura o nouă investiție italiană în Republica Moldova, în Căinari. Ne bucurăm foarte mult de faptul că, oameni de afaceri italieni găsesc oportunități aici, în Republica Moldova. Ne bucurăm foarte mult de fiecare asemenea pas, oricât de mic, care ne integrează tot mai mult în piața europeană”, a menționat Dumitru Alaiba.

„Atunci când un antreprenor găsește oportunitate în Republica Moldova și investește aici, acest fapt nu poate să nu bucure. Aceasta generează capacitate de export, aceasta generează locuri de muncă. Bine ați venit în Republica Moldova”, a mai spus Dumitru Alaiba, precizând că în 2023 Moldova a livrat cele mai multe prune pe  piața europeană.

sursa: www.agrobiznes.md

Mai mulți medici calificați de la Spitalul Clinic Republican au scris cereri de demisie
Articolul anterior
Substanța care l-a ucis pe copilul de 4 ani, după o vizită la stomatolog
Articolul următor