Cum să previi apariţia varicelor!

Boala varicoasă sau varicele la nivelul membrelor inferioare, se manifestă prin prezenţa unor vene superficiale dilatate, anormale. Acestea formează sub piele ,,săculeţi’’, în care circulaţia sangvină stagnează şi poate favoriza formarea trombilor în vase. Pe lângă faptul că varicele sunt total inestetice şi creează un disconfort major, prezenţa acestora poate conduce treptat la apariţia unor complicaţii serioase pentru sănătate. De aceea, este potrivit să opreşti la timp dezvoltarea varicelor!

separator

Potrivit statisticilor oficiale, 15-25% din populația adultă a planetei suferă de varice la picioare, însă aceste cifre în realitate sunt cu mult mai mari, deoarece o bună parte din populaţie nu se adresează la medic şi nu este inclusă în datele statistice. Semnele timpurii de boală varicoasă se regăsesc la jumătate din populaţie, iar la femei – de două ori mai frecvent.

În ciuda faptului că stilul de viață sănătos reduce riscul de a dezvolta varice, ereditatea, unul dintre cei mai importanți factori de risc în boala varicoasă, are o pondere maximală în apariţia maladiei. În cazul în care ambii părinți sunt bolnavi, riscul de a dezvolta varice la picioare creşte cu până la 60%. Totuşi, riscul de a dezvolta boala nu este o sentinţă! În cazul în care comporţi predispoziţie ereditară şi ai pereţii venoşi fragili, aplicarea măsurilor de prevenţie te feresc de boala varicoasă.

Persoanele cu risc înalt de boală varicoasă

Varicele afectează în special persoanele care petrec timp îndelungat în poziţie ortostatică, dar şi pe cele care duc un mod sedentar de viaţă, întrucât contracţia muşchilor gambieri este un factor ce contribuie la propulsarea sângelui venos către inimă. Boala varicoasă se întâlneşte de la vârste tinere: la chelneri, profesori, chirurgi, frizeri, dar şi la cei care petrec mult timp în poziţie şezândă, picior peste picior, la birou, în faţa calculatorului.

De ce apar varicele?

Chiar dacă boala varicoasă a membrelor inferioare are legătură cu anumite profesii ce presupun ortostatismul prelungit, dezvoltarea varicelor este condiţionată mai degrabă de anumiţi factori individuali, ereditari şi genetici: anomalii de traiect ale venelor picioarelor, pereţi venoşi fragili, anomalii şi degenerescenţe ale valvelor venoase.

Cum se manifestă boala varicoasă la nivelul membrelor inferioare?

În stadiile incipiente, semnele bolii sunt de multe ori neglijate, întrucât senzaţiile de arsură şi ,,picioare grele’’ la sfârşitul zilei, sunt frecvent atribuite oboselii fizice. Treptat, pielea de pe picioare devine umflată, păstoasă, iar încălţările încearcă să te strângă chiar de dimineaţă.  În acelaşi timp, poţi suferi de crampe la picioare. Ulterior, apar schimbări vasculare pe picioare, care amintesc ,,pânza de păianjen’’ori ,,steluţele’’.

Ce complicaţii dezvoltă boala varicoasă?

Varicele nu generează doar modificări de estetică. Acesta dezvoltă în timp o serie de complicaţii severe. Pielea de deasupra dilatărilor varicoase se subţiază şi atunci aceasta se poate rupe provocând sângerare.

Peretele varicelor se poate sparge sub piele conferind tegumentului un aspect caracteristic, de culoare maronie. Alteori, pielea se atrofiază, se subţiază şi formează o ulceraţie, ce se infectează şi zemuieşte luni în şir, numit ulcer varicos.

O altă complicaţie prezintă tromboza venoasă, în care sângele poate coagula în porţiunile venoase dilatate generând tromboza venoasă superficială. Aceasta poate conduce la inflamaţia ţesuturilor vecine şi dezvoltarea unei alte complicaţii a bolii varicoase, şi anume tromboflebita venelor superficiale, extrem de dureroasă.

Uneori, tromboza se poate extinde la sistemul venos profund al piciorului, dezvoltând tromboza venoasă profundă, iar ruperea şi migrarea spre inimă a cheagului poate bloca circulaţia pulmonară şi genera trombembolism pulmonar masiv, o situaţie incompatibilă cu viaţa. În acelaşi timp, trombozele repetate conduc la dilatarea şi mai pronunţată a venelor şi apariţia insuficienţei venoase cronice.

Întrucât pot conduce la complicaţii severe, varicele membrelor inferioare trebuie prevenite şi tratate la timp, îndată ce observi că te confrunţi cu senzaţia de ,,picioare grele’’, întrucât odată afectate, nu este cu putinţă să restabileşti structura peretelui venos.

Cum previi dezvoltarea varicelor?

În 90% dintre cazuri, prevenţia este considerată cel mai bun tratament pentru varice. Dacă faci parte din grupul persoanelor cu risc înalt sau ai observat că te confrunţi cu semne timpurii de boală varicoasă, ia în considerare revizuirea stilului tău de viață, practicarea exerciţiilor fizice, adoptarea unei diete sănătoase, eliminarea excesului în greutate şi purtarea unor modele de încălţăminte confortabilă.

Descoperirile recente din domeniul farmaceutic oferă o mare varietate de medicamente şi produse cosmetice speciale destinate prevenirii varicelor. Între acestea, se acordă o atenţie deosebită preparatelor pe bază de diosmină, un grup de bioflavonoizi de origine vegetală.

Phlebodia 600 te ajută să previi şi să tratezi boala varicoasă!

Produsul medicamentos Phlebodia 600, pe bază de diosmină purificată, este un remediu venotonic şi angioprotector. Phlebodia 600:

  • • îmbunătăţeşte tonusul vascular venos
  • • ameliorează circulaţia sângelui la nivelul picioarelor
  • • scade riscul trombozei
  • • combate inflamaţia la nivelul venelor
  • • îmbunătăţeşte drenajul limfatic.

Care sunt avantajele preparatului venotonic Phlebodia 600?

  • • Medicamentul are în compoziţie diosmină, un bioflavonoid purificat, cu proprietăţi antioxidante, obţinut din coaja de portocală;
  • • Phlebodia 600 este un medicament venotonic, produs de către compania farmaceutică franceză Laboratoires INNOTHERA.
  • • Preparatul Phlebodia 600 este comod în utilizare, fiind administrat în doză de un comprimat pe zi.
  • • Phlebodia 600 acţionează asupra peretelui venos din interior, spre deosebire de alte forme medicamentoase, precum unguentele şi gelurile, ce nu au capacitatea de a acţiona asupra venelor de calibru mai mare.
  • • Preparatul poate fi folosit concomitent cu compresele elastice aplicate la nivelul picioarelor, fără a crea disconfort.
  • • Phlebodia 600 este bine tolerat, având o incidenţă extrem de scăzută a reacţiilor adverse.

Indicaţii pentru folosire:

Phlebodia 600 este recomandat în:

  • • boala varicoasă a membrelor inferioare sau varice
  • • edeme
  • • boala hemoroidală
  • • insuficienţă limfatică cronică cauzată de obezitate, stilul de viață sedentar, ortostatism prelungit, tulburări metabolice.

Phlebodia 600 – spune NU varicelor şi hemoroizilor!

PHLEBODIA 600, comprimate filmate 600mg Nr.15, Nr.18, Nr.30 Certificat de Înregistrare în RM Nr.22738 din 09.09.2016

Laboratoires Innothera, France,

22, avenue Aristide Briand,  94110 Arcueil.

“Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!”, ediția anului 2024!

Farmacia Familiei dă startul campaniei “Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!” ediția anului 2024!

Farmacia Familiei pe toată perioada sezonului estival (mai – septembrie) oferă consultații dermatologice gratuite de verificare a alunițelor, pentru depistarea timpurie a cancerului de piele de tip melanom. Campania națională „Fii în siguranță la soare!” se desfășoară în diferite localități din tară, cu medici implicați voluntar și a ajuns la a 3-a ediție.

În cadrul campaniilor desfășurate în 2022 și 2023, am mers în 20 de localități și am consultat peste 20 mii de persoane. Peste 400 (în 2022 și 2023) de cazuri cu suspecție de melanom malign au fost descoperite în urma consultațiilor.

Urmăriți calendarul și locațiile, pentru a vă planifica examinarea pielii dumneavoastră și a vă asigura că sunteți într-o stare bună de sănătate.

Această campanie are ca scop depistarea precoce a cancerului de piele (melanomului malign) și a schimbărilor suspecte în aspectul pielii, oferind astfel oportunitatea de a obține un diagnostic precoce, cu potențial de a salva vieți. Totodată, specialiștii informează publicul despre factorii de risc, metode de protecție, metodele de auto-examinare și oferă sfaturi pentru îngrijirea pielii.

Cea mai agresivă formă a cancerului de piele este malanomul malign, iar datele arată că incidența acestuia este în creștere, în mod special de expunerea neprotejată la soare. Diagnosticat în stadii incipiente, melanomul poate fi tratat în 98 la sută din cazuri, un rol important în preventie avându-l dermatoscopia, o investigație non-invazivă, nedureroasă, care dureaza câteva secunde.

Nu uitați că prevenția este cea mai bună modalitate de a proteja sănătatea și că, prin îngrijirea corespunzătoare a pielii, puteți preveni apariția unor afecțiuni grave.

Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te GRATUIT!

Startul campaniei va fi dat pe adresa Chisinau, str. Alba Iulia 190/1 (DITA Hyper Farmacie), 18 mai (sâmbătă), orele 10:00 – 18:00

Agenda Screening-ului:

DataOraAdresa
18.0510.00 – 18.00, pauza 13.00 – 14.00Chisinau, Alba Iulia 190/1
25.05Chisinau, Mircea cel Batran 3
01.06Chisinau, CIE Moldexpo
08.06Chisinau, Stefan cel Mare 6
15.06Chisinau, Moscova 16
22.06Chisinau, Decebal 99
29.06Chisinau, Socoleni 7
06.07Chisinau, Miorita 11
13.07Chisinau, Stefan cel mare 148
20.07Chisinau, Testemitanu 21
27.07Chisinau, Mircea cel Batran 41
03.08Chisinau, Cuza Voda 16
10.08Chisinau, Creanga 78
17.08Chisinau, Dacia 23
24.08Ungheni, Nationala 17
31.08 
07.09Cahul, Stefan cel Mare 24D
14.09Chisinau, Alba Iulia 190/1
21.09Chisinau, Moscova 5 HD
28.09Chisinau, Mircea cel Batran 3
25.10Chisinau, CC MallDova
26.10Chisinau, CC MallDova
27.10Chisinau, CC MallDova

La Institutul Mamei și Copilului a fost inaugurat, în premieră, un Centru Consultativ Metodologic de Vaccinare

Ieri, 14 mai, a avut loc inaugurarea Centrului Consultativ Metodologic de Vaccinare în cadrul Departamentului Consultativ Specializat Integrat al Institutului Mamei și Copilului.

Centrul va asigura vaccinarea copiilor din toată țara, inclusiv a refugiaților din Ucraina și va informa părinții despre importanța vaccinării. Echipa formată din medici pediatri, imunologi și asistenți medicali, va identifica și gestiona provocările în domeniul imunizării și va participa activ la elaborarea programelor de cercetare științifică privind imunizarea, cu implicarea instituțiilor medicale din țară și de peste hotare.

Edificiul centrului a fost renovat, modernizat și dispune de toate echipamentele necesare pentru a asigura documentarea, examinarea, vaccinarea și monitorizarea copiilor care au fost sau urmează să fie vaccinați. Investițiile în lucrările de reparație și dotare au constituit circa 750 de mii de lei, surse din bugetul de stat și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății publicat în aprilie 2024, în revista „The Lancet” relevă că în ultimii 50 de ani, la nivel global, prin vaccinare au fost salvate cel puțin 154 de milioane de vieți, adică șase persoane salvate la fiecare minut, dintre care 101 milioane de sugari.

Menționăm că, anual, în țara noastră sunt prevenite prin imunizare circa 350 de decese și 42 mii de cazuri de îmbolnăvire cauzate de maladii infecțioase.

Până în anul 2027, Ministerul Sănătății își propune să atingă și să mențină un nivel de acoperire vaccinală de până la 95%, obiectiv prevăzut în Programul Național de Imunizări pentru anii 2023-2027.  În Republica Moldova vaccinarea este asigurată de stat, cu acces gratuit la servicii de imunizare împotriva a 13 infecții incluse în calendarul național de vaccinări.

Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai eficiente și sigure modalități de prevenire a bolilor infecțioase, care contribuie la îmbunătățirea calității vieții pentru milioane de oameni.

Patru cazuri de rujeolă, înregistrate în Capitală săptămâna trecută

Patru cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în Capitală, săptămâna trecută. Pacienții sunt un copil și trei adulți. Anunțul a fost făcut de Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, în cadrul ședinței Primăriei din 14 mai, scrie newtv.md.

„Săptămâna trecută a fost una nefavorabilă pentru rujeolă. Sunt patru cazuri suspecte, dintre care doar unul la copil, ceea ce este îmbucurător. Celelalte trei cazuri fiind în rândurile adulților”, a menționat Bolocan.

Menționăm că tratament specific contra rujeolei nu există, dar putem preveni boala prin vaccinare.

Institutul Robert Koch a calificat Moldova ca țară de risc: Carantină obligatorie pentru moldovenii care intră în Germania
Articolul anterior
Webinar cu titlu GRATUIT despre alimentație și sport pentru toate graviduțele!
Articolul următor