Medicul de la ATI a oferit detalii despre femeia însărcinată de 33 de ani, care a decedat de Covid-19

Şeful secţiei ATI a Spitalului Judeţean din Alba Iulia, medicul Silviu Tuzeş, transmite un mesaj tranşant celor care nu cred în existenţa COVID-19. Vinerea trecută, la această unitate medicală, a decedat o femeie însărcinată, în vârstă de doar 33 de ani.

separator

„După ce îţi moare o pacientă de 33 de ani, care nu se poate ventila, care are o bronho-pneumonie bilaterală cu COVID-19, le transmit celor care nu cred în virus să vină să vadă ce se întâmplă cu pacienţii aceştia care nu pot respira din cauza virusului şi apoi o să îşi dea singuri seama, Păcat că trebuie să trecem prin asta ca să înţelegem că trebuie să avem grijă de noi”, a mai precizat şeful secţiei de ATI.

Medicul spune că relaxarea socială a dus la înmulţirea cazurilor pozitive de coronavirus şi automat la creşterea numărului de pacienţi cu forme grave care ajung pe paturile din ATI.

„Relaxarea asta socială a dus la înmulţirea pacienţilor pozitivi COVID-19 la nivelul ţării noastre. Implicit acest lucru duce la creşterea numărului de pacienţi COVID cu forme grave şi extrem de grave care din păcate se pot solda cu deces. Sunt trei lucruri extrem de simple şi extrem de fiabile: trebuie să purtăm o mască, trebuie să păstrăm o distanţă socială şi nu trebuie să ne aglomerăm.

De asemenea, trebuie să avem o igienă corespunzătoare, să ne spălăm pe mâini”, a completat şeful secţiei ATI de la Spitalul din Alba Iulia.

Femeia însărcinată în şapte luni, în vârstă de 33 de ani, ar fi contactat virusul într-un focar din familie, de la fratele întors din Spania, patru membri ai acesteia fiind confirmaţi cu noul coronavirus.

Mama tinerei a decedat în urmă cu aproximativ 10 zile. Tânăra a lăsat orfani de mamă doi copii, o fată şi un băiat.

„Pacienta în vârstă de 33 de ani, cu 25 de săptămâni de sarcină, a ajuns la noi într-o stare extrem de gravă printr-un transfer de la spitalul din Târgu Mureş. A fost internată cu diagnosticul de o pneumonie bilaterală, determinată de infecţia cu coronavirus, cu insuficienţă hepatică, cu insuficienţă respiratorie.

A fost intubată şi ventilată. S-au folosit ghidurile şi protocoalele de tratament specifice stării de COVID, însă cu toate eforturile noastre, evoluţia a fost nefavorabilă şi pacienta a decedat. Pacienta face parte dintr-un grup de patru persoane, care au venit din Spania, fiind un focar de coronavirus.

În urmă cu aproximativ o săptămână şi mama dânsei a decedat, tot după ce a fost infectată cu coronavirus. Pacienta a venit în urmă cu aproximativ o săptămână. Când a ajuns, starea femeii a fost extrem de gravă”, a declarat medicul Silviu Tuzeş.

sursa: www.adevarul.ro

Călătorii mai rapide la PTF Giurgiulești-Galați

Pentru a eficientiza procedurile de control în punctul de trecere rutier Giurgiulești – Galați și a reduce semnificativ timpii de așteptare, Guvernul a aprobat Acordul încheiat între Republica Moldova și România pe 20 noiembrie 2024.

Acordul prevede instituirea celui de-al doilea punct de trecere rutier cu control coordonat al graniței, în continuarea modelului implementat la punctul Leușeni – Albița, activ din februarie 2023, transmite Știri.md.

„Astfel, toți cei care traversează frontiera prin punctul Giurgiulești-Galați vor efectua o singură oprire la intrarea în România pentru îndeplinirea formalităților necesare, ceea ce va facilita traversarea mai rapidă a frontierei. Acest lucru va aduce beneficii atât pentru planificarea călătoriilor personale ale cetățenilor, cât și pentru transportatori, datorită fluidizării schimburilor comerciale”, comunică reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

Totodată,  membrii MAI anunță că pe lângă avantajul economic, având în vedere stimularea schimburilor economice și atragerea de resurse și investiții, acest acord va adăuga un plus de securitate la frontieră, aliniindu-se totodată la standardele europene de gestionare a granițelor. 

„De menționat că în urma aprobării inițierii negocierilor prin hotărârea Cabinetului de miniștri, la 20 noiembrie 2024, a avut loc semnarea Acordului dintre România și Republica Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României, în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) – Giurgiulești (Republica Moldova).

Controlul coordonat în cele două puncte de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România a fost inițiat din nevoia ambelor țări de a avea mecanisme noi și complexe pentru asigurarea securității frontierelor și pentru a rezista provocărilor aduse de război”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

Conform Planului Anual de Cooperare pentru anul 2024 șefii structurilor locale se întâlnesc zilnic sau ori de câte ori este necesar, analizând punctual aspectele care apar pe timpul serviciului. În același timp, reprezentanții MAI declară că șefii de grupă ale ambele părți organizează modul de cooperare pe linia fluidizării traficului pe sensul de intrare în România și mențin legătura direct pentru a preveni soluționa eventuale litigii pe linia controlului de frontieră.

Cât vor achita moldovenii pentru energie termică sau gaze naturale în noiembrie 2024: Ministerul Muncii și Protecției Sociale vine cu precizări

Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova reiterează angajamentul său: gospodăriile care primesc compensații nu vor plăti post-compensație mai mult decât în anul precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul zilei, mai mulți cetățeni au rămas nedumeriți referitor la compensația primită pentru energie pentru luna noiembrie 2024. Ministerul Muncii și Protecției Sociale ar vrea să-și reitereze angajamentul său față de gospodăriile care primesc compensații, precum că acestea nu vor achita post compensație mai mult, comparativ cu anul trecut. 

Compensațiile din luna noiembrie, pentru consumatorii de gaze naturale, au fost calculate pornind de la tariful din luna noiembrie – cel de 13.12 lei/m3. Mai jos este ilustrat un caz real  al unui solicitant de compensații. Acest caz, ca și majoritatea celor care beneficiază de compensații, arată că sistemul de compensații asigură și va continua să asigure angajamentul luat – prețul final pentru gaze naturale al beneficiarilor de compensații nu va fi mai mare în acest an. 

Compensația pentru luna decembrie pentru consumatorii de gaze naturale va crește, deoarece și tariful a crescut. Compensațiile pentru noiembrie vor asigura un tarif post compensație nu mai mare comparativ cu cel din anul trecut.

Mai jos prezentăm și un exemplu în care o gospodărie, care se încălzește pe energie termică, nu va achita post compensație pentru factură mai mult în acest an, comparativ cu sezonul rece precedent. Compensațiile din luna noiembrie, pentru consumatorii de energie termică, au fost calculate pornind de la tariful din luna noiembrie – cel de 1824 lei/ Gcal.

În cazul în care, va exista o creștere de tarif pentru energia termică în lunile următoare, vom asigura ca și compensațiile primite de gospodăriile la care sursa principală de încălzire este energia termică – să primească compensații mai mari. 

Guvernul asigură cetățenii că va amortiza orice creștere de tarife la energie, astfel încât gospodăriile să nu achite post compensație mai mult decât au achitat în sezonul rece precedent. 

Guvernul este alături de cetățeni și în acest an, și vom trece și această iarnă cu bine. Vă mulțumesc încă o dată pentru răbdare și înțelegere! Depunem toate eforturile pentru a recepționa și soluționa toate solicitările voastre în timp util”, a menționat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Tot astăzi, Linia Verde a programului de compensații 0 8000 5000 a fost suprasolicitată, datorită unui număr mare de apeluri din partea cetățenilor. Până la ora 15:00 au fost preluate peste 3000 de apeluri de către colegi. Îndemnăm cetățenii să mai aștepte puțin până la contactarea Liniei Verzi pentru a garanta accesibilitatea tuturor la răspunsul operatorilor. Vom reuși să răspundem tuturor la toate solicitările și neclaritățile în timp util.

Polițiștii au oferit daruri pentru copiii din nordul țării de la Moș Nicolae

Polițiștii Direcției de Patrulare NORD a INSP l-au ajutat pe Moș Nicolae și au oferit daruri pentru 20 de copii din nordul țării, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Datorită sprijinului generos oferit de Asociația Capelan_de_Patrulă și rețeaua de magazine METRO, copiii au primit jucării, dulciuri și obiecte necesare.

”Entuziasmați și plini de bucurie, micuții s-au întors acasă cu amintiri de neuitat, iar colegii noștri și-au continuat activitatea.

Mulțumim pentru implicare polițiștilor și partenerilor. Astfel de inițiative frumoase vor continua.”, se arată în comunicatul Poliției.

Creștinii ortodocși de rit vechi îl sărbătoresc astăzi pe Pintilie Călătorul. Ce semnificație are tradiția?
Articolul anterior
Exploziile de la Beirut au lăsat un crater adânc de 43 de metri. Imagini înfricoșătoare
Articolul următor