Eugen Doga, despre problemele artiștilor din țara noastră: ,,Noi creăm, iar hoții mănâncă”

Compozitorul moldovean Eugen Doga a publicat o postare voluminoasă pe pagina lui de Facebook, în care a descris câteva probleme cu care se confruntă artiștii autohtoni.

separator

A abordat așa subiecte ca neachitarea plăților pentru dreptul de autor, lipsa comenzilor din partea autorităților și, evident, lipsa banilor pentru trai în perioada pandemiei cu COVID-19.

„Nu se achită plățile pentru drepturile de autor”

„Azi, când suntem izolați din cauza pandemiei, mă gândesc cum mă voi descurca mai departe, fiindcă banii se scurg repede și ar trebui să plec în România ori Rusia pentru ai scoate de acolo. Aici nu am avut posibilitatea de a face vreo rezervă pentru «zile negre». Bine e că mai vin îndemnizațiile din partea Ministerului Culturii și a Academiei de Științe. Eu sunt artist și, firește, că ar trebui să trăiesc din creațiile mele. Dar la noi de aproape opt ani este stopată plata de la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală! Acolo s-au creat ONG-uri, care se ceartă ele între ele, luptând pentru împărțirea a zecilor de milioane de lei, banii veniți pentru autori. Cred că e rezonabil să fie o singură Agenție obștească de autori sub patronajul statului cu activitatea transparentă, să scoatem hoții de la punga oamenilor de creație, dar și de a-i trage la răspundere. Noi creăm, iar hoții mănâncă. Cine și când va face ordine în agenție și cine și când ne va întoarce banii furați?”, spune maestrul Eugen Doga, conform diez.md..

„Statul nu mai procură creații de la artiști”

„Din anul 1983 statul aproape că nimic nu a procurat din creațiile mele. Muzica se cântă permanent, chiar și la manifestările oficiale. Mulți ani de când e terminată lucrarea mea de proporții «Dialogurile dragostei» pe versurile lui Mihai Eminescu și Veronica Micle (56 de arii și romanțe), pe care visez să o văd pe scena Teatrului Național de Operă și Balet. Baletele Venancia și Regina Margot sunt demult scrise, muzica cărora o cânt la concertele mele, dar nimeni nici nu se interesează de soarta lor. Chiar atât de bogați suntem în creații ale compozitorilor autohtoni? Am mai scris «Imnul lui Ștefan cel Mare» pe versurile lui Mihai Eminescu. Nu s-a cumpărat, dar nici nu se mai cântă, chiar la ceremoniile oficiale în fața monumentului marelui domnitor. Am mai scris «Imnul lui Mihai Viteazul» și «Imnul lui Alexandru Ioan Cuza», care de asemenea au fost străluciți domnitori ai Moldovei.

Omul de creație muncește de jur-împrejur fără nici un ban. Statul ar trebui să-l scutească de aceste griji prozaice și să-i remunereze munca, ca să nu umble acesta cu mâna întinsă. E umilitor. Ar mai trebui să se facă comenzi pentru crearea noilor lucrări, reieșind din Programul Național pentru Dezvoltare. Dacă acolo mai este loc și pentru muzică.”, relatează compozitorul.

„Nu avem simboluri muzicale”

„Până în prezent noi nu avem simboluri muzicale. Avem doar Imnul de Stat al Republicii Moldova, care este un minunat simbol al limbii noastre. S-a început frumos cu «Imnul Chișinăului». Dar până și azi nimeni nu-l cunoaște în original, în limba română, pe versurile lui Gheorghe Vodă. Este cunoscut ca «Мой белый город» în tot spațiul post sovietic. Eu am înțeles, că noul primar al municipiului Chișinău s-a interesat de această problemă, care, sper, după ce trece carantina, se va rezolva. Vom avea mai multe variante ale acestei muzici: cu cor, variantă orchestrală, pentru fanfară, în formă electronică. Ar putea fi și un frumos suvenir muzical pentru oaspeții capitalei, editat cu imagini frumoase și cu un text atractiv.

Eu aș propune ca ceremoniile de înregistrare a căsătoriilor să se desfășoare sub muzica autohtonă. La aceste ceremonii se dansează «Valsul» – tot creația mea. Ce suvenir frumos ar putea fi pentru însurăței – un plic care să conțină CD-ul cu primul lor dans, înmânat împreună cu certificatul oficial de căsătorie. Eu am creat macheta unui asemenea plic cu trei piese: «Intrarea la ceremonie», «Primul dans» și «Marșul lui Mendelson»”, a sugerat Eugen Doga.

Muzica mea a răsunat la Olimpiadele de la Moscova în 1980 și la cea de la Soci în 2014. Ce a ajuns pe la noi? Cine măcar la telefon să-mi fi spus câteva cuvinte? Suntem indiferenți. O, ce era să facă un evreu în asemenea situație! Ei au demnitate. Își iubesc neamul. Sunt uniți”, a conchis maestrul.

„Centrul Muzical de pe strada Eugen Doga”

„Visul meu suprem este crearea Centrului Muzical pe strada care-mi poartă numele. Am identificat chiar și locul. Pe această stradă funcționează Centrul Evreiesc, dar lipsește o clădire special construită pentru Centrul Muzical cu o cafenea, vânzări de cărți, CD-uri, suvenire etc. Acolo ar putea să se adune boema orașului, ori chiar și trecători iubitori de muzică, de ce nu, întâlniri cu artiști, oameni de cultură, politicieni, oaspeți veniți din străinătate. Ar fi și o bibliotecă muzicală dotată cu utilaje moderne pentru ascultarea muzicii. Da ce frumoase serate de creație s-ar putea organiza acolo! Mai jos după intersecție se extinde bulevardul Grigore Vieru, marele poet și marele meu prieten de creație. Pe o scenă improvizată în orele de odihnă ar putea fi organizate petreceri cu artiști profesioniști și amatori. Ca pe vremurile cele de cândva.

Îi doresc și acestei persoane oficiale, care și-a amintit de mine, multă sănătate, succese și să ne țină umăr aspirațiilor noastre sănătoase pentru viitorul acestui pământ, a părinților și copiilor noștri, a neamului întreg”, a explicat Eugen Doga.

Reacția Linella, după ce ANSA a dat vina pe lanțul de magazine pentru lotul de banane cu pesticide

Moldretail Group S.R.L, deținătoarea magazinelor Linella, a venit cu o reacție după ce ANSA a rechemat un lot de banane și a scris că fructele cu pesticide erau destinate spre comerț în magazinele Linella și Fidesco.

,,În urma comunicatului emis de ANSA la data de 2 mai, referitor la depistarea unui lot de banane ce depășește limita admisibilă al reziduului de pesticid Clorpirifos, dorim să ne exprimăm îngrijorarea față de modul în care această informație a fost prezentată publicului. Este important de subliniat că responsabilitatea pentru depășirea limitelor de reziduuri de pesticide nu revine rețelelor de supermarketuri Linella și Fidesco, ci importatorului S.R.L ”FRUCT EXPERT – PLUS”, care a furnizat lotul respectiv. Un aspect esențial care trebuie evidențiat este faptul că S.R.L ”FRUCT EXPERT – PLUS” este unul dintre cei mai mari importatori de citrice, care asigură cu banane  piața din Moldova.

Compania Moldretail Group S.R.L., imediat după apariția comunicatului, a solicitat explicații clarificatoare de la ANSA cu privire la modalitatea de identificare a magazinelor implicate și motivele pentru care numele altor rețele comerciale, care lucrează cu același furnizor, nu au fost menționate. Această omisiune a creat o percepție eronată, sugerând o vizare nejustificată a companiei noastre, lucru care afectează grav imaginea noastră.

Avem încredere că un răspuns oficial din partea ANSA ne va oferi detalii suplimentare pentru a înțelege exact circumstanțele acestui incident. De asemenea, dorim să reiterăm angajamentul nostru ferm față de siguranța și sănătatea consumatorilor noștri. Moldretail Group S.R.L. a luat deja măsurile necesare de precauție, iar lotul respectiv a fost retras imediat de pe rafturile magazinelor. Pe cazul dat am inițiat o investigație internă amănunțită, pentru a preveni apariția incidentelor similare pe viitor.

Suntem dedicați continuării oferirii de produse de înaltă calitate clienților noștri și colaborăm activ cu toate părțile interesate pentru a garanta că toate standardele de siguranță sunt respectate cu strictețe”, se arată în comunicatul Moldretail Group S.R.L.

Noaptea de Înviere: Transmisiune live realizată de la două lăcașuri sfinte din Chișinău

Compania „Teleradio-Moldova” va transmite slujbele din noaptea de Paști pe canalele sale de televiziune Moldova 1 și Moldova 2.

Anunțul a fost făcut de directorul general al companiei, Vlad Țurcanu, pe o rețea de socializare.

„Transmisiunea va fi realizată de la două lăcașuri sfinte:

– Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Chișinău (unde slujba va fi oficiată de IPS Petru, Arhiepiscop al Chișinăului,  Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor);

– Catedrala „Nașterea Domnului” din Chișinău (slujba va fi oficiată de IPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și Întregii Moldove)”, notează Țurcanu.

Localitatea ucraineană Oceretine, distrusă de artirelia și bombele rusești. Imagini cutremurătoare

Satul ucrainean Oceretine a fost măcinat de lupte, arată imaginile filmate cu drona obținute de The Associated Press. Satul a fost o țintă pentru forțele rusești în regiunea Donețk din estul Ucrainei. Trupele Moscovei au avansat în zonă, lovind cu artilerie, drone și bombe. Armata ucraineană a recunoscut că rușii au câștigat un „punct de sprijin” în Oceretine, care avea o populație de aproximativ 3.000 de locuitori înainte de război.

Locuitorii s-au străduit să fugă din sat, printre care o femeie în vârstă de 98 de ani care a mers singură aproape 10 kilometri săptămâna trecută, purtând o pereche de papuci și sprijinită de un baston, până când a ajuns la liniile de front ucrainene, relatează moldova1.

În imagini nu se vede nicio persoană, iar nicio clădire din Oceretine nu pare să fi rămas neatinsă de lupte. Cele mai multe case, blocuri de apartamente și alte clădiri par a fi avariate iremediabil, iar multe case au fost transformate în grămezi de lemn și cărămizi. O fabrică de la periferie a fost, de asemenea, grav avariată.

În altă parte, în ultimele săptămâni, Rusia a intensificat atacurile asupra Harkovului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, în încercarea de a distruge infrastructura energetică a regiunii și de a teroriza cei 1,3 milioane de locuitori.

Ucraina a început recent să folosească rachetele, furnizate în secret de Statele Unite, pentru a lovi zonele controlate de Rusia, inclusiv un aerodrom militar din Crimeea și într-o altă zonă situată la est de orașul ocupat Berdiansk, au declarat săptămâna trecută oficiali americani.

Căutate de mult timp de liderii ucraineni, noile rachete oferă Ucrainei o distanță de lovire aproape dublă – până la 300 de kilometri – față de cea pe care o avea cu versiunea cu rază medie de acțiune a armelor pe care le-a primit de la SUA în octombrie anul trecut.

Dieta bogată în flavonoide protejează împotriva cancerului și bolilor de inimă
Articolul anterior
Studiu: măștile de față împiedică dezvoltarea cazurilor grave de Covid-19 prin reducerea cantității de virus din organism
Articolul următor