Mulțime de oameni în centrul capitalei, la inaugurarea sărbătorii de hram

Pe timp de pandemie, zeci de oameni s-au adunat în aceasta dimineață la Catedrala Mitropolitană, acolo unde are loc evenimentul de inaugurare a Hramului Orașului Chișinău.

Conform Hotărârilor Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, la evenimentele de orice timp nu pot participa mai multe de 50 de persoane.

La Catedrala Mitropolitană are loc inaugurarea Hramului Orașului. Președintele în exercițiu al R. Moldova, Igor Dodon și primarul general al capitalei, Ion Ceban, sunt prezenți la eveniment, comunică Ziarul de Gardă.

O idee promițătoare. Ce se întâmplă când oițele pasc sub panouri solare: un nou concept favorabil este testat în Australia

Zilele aceastea este testat în Australia un nou tip de proiect agrovoltaic, concept care integrează panourile fotovoltaice și activitățile agricole.

Pe o suprafață de 2.000 de hectare de pășune lângă localitatea Uralla, în statul australian New South Wales, o turmă de peste 6.000 de oi merino și de rase încrucișate pasc sub cele aproximativ 1 milion de panouri solare instalate ca parte a primei etape de 400 MW a fermei solare New England a companiei Acen Australia, scrie pv magazine.

Primele oi au fost introduse pe teren în decembrie 2023, iar numărul lor a crescut de atunci treptat, pentru a facilita tranziția către noua zonă de hrănire.

La fiecare șase săptămâni, oile sunt aduse înapoi în staule pentru evaluarea stării de sănătate sau vaccinări, după care revin pe pășune.

Primele rezultate ale experimentului sunt promițătoare. Potrivit lui Richard Munsie, unul dintre fermierii care cresc oi pe terenul fermei solare, panourile solare creează un microclimat propriu, care este ideal pentru animale.

„Ele umbresc pășunile dimineața devreme, ceea ce prelungește efectele create de rouă. Acest lucru ajută la creșterea ierbii. De asemenea, panourile le oferă oilor umbră și protecție împotriva înghețurilor. Este posibil să putem chiar să creștem mai multe oi datorită climatului creat de panouri, dar vom vedea”, spune Munsie.

Un alt fermier, Cameron Wood, susține că panourile solare au ajutat la protejarea activității sale împotriva secetei.

„Iarba proaspătă și umbra sunt o combinație excelentă. Așteptăm cu nerăbdare să aducem oile în staule în această iarnă pentru tuns și să împachetăm lâna pentru piață”, spune el.

Potrivit reprezentanților Acen, proiectul agrovoltaic va continua să fie evaluat pe parcursul mai multor sezoane. Experimente anterioare similare au arătat că unul dintre efecte este îmbunătățirea calității lânii.

Lucrările la a doua etapă a fermei solare New England urmează să înceapă mai târziu în acest an. Cu o capacitate de 720 MW, va fi cea mai mare fermă solară din New South Wales.

sursa

De Ziua Europei, Primăria Chișinău va instala două corturi informative în Orașul European

Primăria municipiului Chișinău informează că de Ziua Europei, în Orașul European vor fi două corturi cu informații despre proiectele pe care le desfășoară împreună cu partenerii de dezvoltare.

Foto: Primăria Chișinău

„Chișinăul are un portofoliu de aproape trei miliarde de lei, care cuprinde proiecte în domeniul eficienței energetice, reabilitarea drumurilor, Proiectul „Deșeuri Solide Chișinău”, restabilirea rețelelor de apeduct și canalizare, reabilitarea râului Bâc și multe altele ce includ domeniul social”, scriu reprezentanții Primăriei Chișinău.

La corturile Primăriei se vor desfășura diverse activități pentru toate vârstele. Vom avea sesiuni de discuții cu vizitatorii, prezentări de proiecte, joc de șah cu campioni (juniori și seniori), quiz despre Chișinău cu premii, spațiu special amenajat pentru distracția copiilor. 

Pentru tineri vom exista multe oportunități – sesiuni de prezentare a activității Centrelor de Tineret din municipiu, prezentarea inițiativei Chișinău „Capitala Europeană a Tineretului” (EYC) 2027, sesiune de informare despre instrumentele de finanțare a tinerilor, master class de desen pe pânză și concursul de slogane și grafică Chișinău – „Capitala Europeană a Tineretului” (EYC) 2027. 

Agenda sărbătorii, care va avea loc pe 9 mai în Piaţa Marii Adunări Naţionale, include deschiderea Oraşului European, unde vor ţine discursuri preşedinta Maia Sandu şi comisarul european pentru buget şi administraţie Johannes Hahn; un târg interactiv; un culoar „Team Europe”; un târg al organizaţiilor societăţii civile; un pavilion de divertisment pentru copii; concursuri şi evenimente sportive; o zonă gastronomică. Seara va avea loc un concert festiv.

Ministerul Apărării informează cetățenii despre un nou exercițiu militar bilateral care va avea loc în țara noastră

Ministerul Apărării informează cetățenii despre un nou exercițiu militar bilateral care va avea loc pe teritoriul R. Moldova.

Fără panică: Deplasări ale tehnicii militare pe drumurile din țară

Potrivit autorităților, este vorba despre exercițiul militar „Swift Response-2024”, care se desfășura în perioada 9-16 mai, timp în care vor avea loc mai multe deplasări ale unităților de tehnică militară pe drumurile naționale din centrul și nordul R. Moldova.

Antrenamentele care vor include salturi cu parașuta și trageri de luptă din armamentul ușor de infanterie, au ca scop dezvoltarea capabilităţilor şi creșterea nivelului de interoperabilitate între militarii participanți, precum și punerea în practică a tehnicilor, metodelor şi procedurilor moderne de instruire militară individuală şi colectivă.

Totodată, pentru salturile cu parașuta, vor fi implicate și două aeronave militare C-130 Hercules, din cadrul comandamentului SUA în Europa și Africa. Toate măsurile de siguranță necesare în timpul antrenamentelor vor fi respectate fără a perturba activitatea publică.

Exercițiul „Swift Response-2024”, face parte din exercițiul multinațional „Defender Europe 24” și are loc în conformitate cu Planul de instruire al Armatei Naţionale pentru anul 2024.

Cetățenii moldoveni care pot călători în Italia fără restricții
Articolul anterior
„Vinișor moldovenesc”! Igor Cuciuc a lansat o nouă piesă de Hramul orașului
Articolul următor