Jocurile educaționale Dialogica: abordare inovativă în procesul de educație non-formală în Republica Moldova

De Ziua Universală a Drepturilor Copilului a avut loc conferința online națională cu tematica ”Jocuri educaționale pentru toți”, care a rezumat rezultatele proiectului ”Dialogica”.

separator
”Dialogica” reprezintă un instrument, ce poate fi utilizat atât în mediul tradițional, cât și în online. Acesta permite copiilor și adolescenților să inițieze un dialog pe teme importante și actuale, contribuie la dezvoltarea gândirii logice și critice, a lucrului în echipă și a abilităților de negociere.În cadrul proiectului ”Dialogica” a fost elaborat ”Ghidul de organizare a jocurilor educaționale” și 70 de runde cu întrebări axate pe Obiectivele Dezvoltării Durabile. Peste 300 de profesori și reprezentanți ai organizațiilor de tineret au participat la cursul de instruire și au făcut cunoștință cu metodele și specificul organizării jocurilor educaționale. Peste 1500 de elevi ai claselor a VII-a – a XII-a din peste 160 instituții de învățământ din toată țara au participat la jocul educațional online, axat pe Obiectivele Dezvoltării Durabile”Sănătate și stare de bine” și ”Educație de calitate”Reprezentanți a peste 100 instituții de învățământ și organizații de tineret din toată Republica au participat la conferința online ”Jocuri educaționale pentru toți”, dedicată Zilei Internaționale a Copilului. Conferința a fost organizată în cadrul proiectului ”Dialogica”, realizat de către Asociația de jocuri intelectuale din Republica Moldova cu susținerea UNICEF Moldova.

”Dialogica” presupune un instrument, ce poate fi utilizat atât în mediul tradițional, cât și online. Acesta permite copiilor și adolescenților să inițieze un dialog pe teme importante și actuale, contribuie la dezvoltarea gândirii logice și critice, a lucrului în echipă și a abilităților de negociere. ”Dialogica” conține instrucțiuni de organizare a jocurilor educaționale, atât în mediul tradițional, cât și în online; și 70 de runde cu întrebări axate pe Obiectivele Dezvoltării Durabile, precum ”Educația de calitate”, ”Fără sărăcie”, ”Zero foame”, ”Acțiunea asupra climei” etc.

”Inițiativa Asociației de jocuri intelectuale din RM a apărut la momentul protrivit. În primăvara anului trecut școlile au fost închise. La momentul actual 8 instituții de învățământ și 150 de clase se află în carantină. Însă dorința de a studia, de a acumula cunoștințe, nu poate intra în carantină. Jocurile educaționale sunt disponibile pentru aproape toată lumea, datorită simplității de organizare și datorită faptului că conțin un motivator important – dorința de a  învinge”, a remarcat Ilija Talev, reprezentant de țară interimar UNICEF Moldova.

Concomitent proiectului ”Dialogica” Asociația de jocuri intelectuale din RM în parteneriat cu Centrul Republican pentru Copii și Tineret ”ARTICO”, cu susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, organizează Campionatul Republican de jocuri intelectuale ”Sub cușma lui Guguță”. Jocurile campionatului au loc în regim online și deja au stârnit interesul a peste 150 echipe din toată Republica.

”Suntem convinși că acest tip de jocuri sunt importante pentru copii. Pandemia ne-a arătat că e nevoie de a găsi metode inovative de educație a elevilor, în special în mediul online. Ministerul este gata să investească în educația non-formală”, a afirmat Marcel Marin, Șef Direcția tineret al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

”Datorită proiectului toți doritorii vor putea organiza și desfășura jocuri educaționale în echipe, atât online, cât și tradițional – în offline. Suntem de părere că jocurile educaționale reprezintă nu doar o distracție, ci și o unealtă efectivă de a transmite informația copiilor, de a-i ajuta să se adapteze la realitățile vieții, de a-i îndemna să ducă un mod de viață social responsabil”, a remarcat Evghenii Poleacov, președintele Asociației de jocuri intelectuale.

Peste 300 de profesori și reprezentanți ai organizațiilor de tineret au participat la cursul de instruire DIALOGICA. La finele cursului fiecare participant a organizat un joc educațional în comunitatea sa.

Dinu Putere, tânăr lider de opinie din satul Abaclia, raionul Basarabeasca: ”Am participat la cursul de instruire online de utilizare a Ghidului. În calitate de temă pentru acasă am organizat un joc educațional pentru tinerii din satul Abaclia. Participanții și profesorii prezenți au rămas plăcut surprinși de o astfel de activitate. Acum planific să desfășor astfel de jocuri pentru tot raionul! Cred că jocurile educaționale sunt un instrument bun pentru formarea și consolidarea a comunităților de tineri voluntari.”

Vă reamintim, că în cadrul proiectului în luna octombrie al anului curent a avut loc un joc educațional online, la care au participat peste 1500 de elevi ai claselor a VII-a – a XII-a din peste 160 instituții de învățământ din toată Republica. Jocul a fost axat pe două dintre Obiectivele Dezvoltării Durabile:”Sănătate și stare de bine” și ”Educație de calitate”.

În fiece an, pe data de 20 noiembrie, în întreaga lume e sărbătorită Ziua Internațională a Copilului. Acest fapt oferă oportunitatea de a promova, sensibiliza și strânge fonduri pentru a aborda cele mai actuale probleme cu care se confruntă copii din toată lumea.

Anume în această zi în anul 1989 a fost adoptată Convenția cu privire la drepturile copilului, în care sunt menționate drepturile copiilor (dreptul la educație, dreptul la sănătate, dreptul la protecție etc.), inclusiv faptul că pentru o dezvoltare deplină și armonioasă a personalității copilului, acesta trebuie să crească într-un mediu familial, într-o atmosferă de fericire, să posede posibilitatea de a se juca și de a se dezvolta.

Rusia ocolește embargoul european pe petrol cu ajutorul Turciei, care reexportă ţiţei rus în valoare de miliarde de euro

Un studiu realizat de două centre europene de cercetare dezvăluie că Turcia a devenit o ţară cheie pentru reexportarea produselor petroliere ruseşti în valoare de miliarde de euro către Uniunea Europeană (UE), eludând astfel sancţiunile impuse de Bruxelles şi de G7, informează EFE, citată de Agerpres. De la aplicarea sancţiunilor din februarie 2023 până în februarie 2024, UE a importat produse petroliere în valoare de 3,1 miliarde de euro din trei porturi turceşti (Ceyhan, Marmara Ereglisi şi Mersin), potrivit unui studiu al Centrului Finlandez de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat (CREA) şi Centrului pentru Studiul Democraţiei (CSD) din Bulgaria.

În această perioadă, 86% din produsele petroliere importate de Turcia au venit din Rusia, potrivit studiului.

Raportul subliniază că, în 2023, Turcia a devenit cel mai mare cumpărător de produse petroliere ruseşti din lume, importând 18% din totalul exporturilor ruseşti.

De la intrarea în vigoare a interdicţiei UE şi G7, din februarie 2023 şi până în februarie 2024, Turcia a importat produse petroliere ruseşti în valoare de 17,6 miliarde de euro, generând 5,4 miliarde de euro în venituri fiscale pentru Kremlin.

UE a importat 5,16 milioane de tone de produse petroliere în valoare de 3,1 miliarde de euro din trei porturi turceşti: Ceyhan, Marmara Ereglisi şi Mersin, dintre care niciunul nu are rafinării, potrivit documentului.

Studiul indică faptul că produsele petroliere ruseşti sunt reexportate din Turcia către UE, profitând de lacunele legale care permit amestecarea ţiţeiului în terminalele de depozitare şi export a acestor produse.

Documentul mai precizează că consumul intern de produse petroliere în Turcia a crescut cu 8% în 2023. Însă importurile maritime de produse petroliere au crescut cu 56%, ceea ce ar sugera că Turcia reexportă aceste mărfuri, dincolo de satisfacerea cererii interne.

Un exemplu notabil din raport este un caz din mai 2023, când terminalul petrolier Toros Ceyhan din portul Ceyhan a primit 26.923 de tone de motorină din portul Novorossiisk din Rusia. Zece zile mai târziu, terminalul a trimis un volum similar de motorină către rafinăria MOH Corinth din Grecia, profitând de o lacună care permite intrarea produselor petroliere ruseşti amestecate.

Cele cinci state membre ale UE cu cele mai mari importuri de petrol din Turcia între februarie 2023 şi februarie 2024 sunt Grecia, Ţările de Jos, Italia, Spania şi România, scrie EFE, citat de Economedia.

Rusia afirmă că a capturat un nou sat din regiunea Harkov

Rusia a afirmat sâmbătă că a capturat un sat de lângă oraşul Vovceansk, în regiunea ucraineană Harkov, unde armata rusă a lansat săptămâna trecută o ofensivă.

„Unităţile grupului de nord au eliberat satul Stariţa din regiunea Harkov şi îşi continuă avansarea în profunzimea poziţiile defensive ale inamicului”, a anunţat într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Aproape zece mii de persoane au fost constrânse să-şi părăsească locuinţele din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, în urma unor atacuri terestre ale forţelor armate ruse.

Moscova a atacat mai multe localităţi, printre care Vovceansk, situat la numai cinci kilometri de frontieră, informează AFP, preluat de Agerpres.

Forţele ruse au ocupat 278 de kilometri pătraţi între 9 şi 15 mai, cele mai mari cuceriri teritoriale ale lor de la sfârşitul lui 2022, potrivit unui calcul al AFP pe baza unor date ale Institute for Study of War (ISW).

Moldoveanca Mia Rusu a cucerit jurații de la „Românii au talent” cu interpretarea piesei „Adagio”, a Larei Fabian

În prima semifinală a sezonului 14 „Românii au talent”, Mia Rusu a primit ropote de aplauze pentru interpretarea uluitoare a piesei „Adagio”. Andra a fost cucerită iremediabil de talentul artistei în devenire, scrie protv.ro.

Andra: „A fost atât de bine. Doamne, ce frumos poți să cânți! Talentul nu te-a dezamăgit. Ești extraordinară!”

Mihai Bobonete: „Ai niște calități ieșite din comun. Cred că vei deveni o mare cântăreață”.

Mia Rusu are 12 ani și este din Chișinău, Moldova. Tânăra a dovedit că este talentată și foarte ambițioasă, pasiunea pentru muzică descoperind-o la vârsta de cinci ani, atunci când a început să cânte melodiile din filmele și desenele animate pe care le urmărea.

​Observând acest talent, mama ei a decis să o înscrie la școala de muzică. De atunci, Mia a continuat să cânte, dezvoltându-și pasiunea pentru muzică.

Părinții ei, tatăl jurnalist și mama contabilă la un salon de frumusețe, au susținut-o în această călătorie. Mia a participat la toate concertele și festivalurile la care a avut ocazia, dorind să-și dezvolte abilitățile și să-și îmbunătățească performanța.

Pasiunile Miei, însă, nu se opresc la muzică. În timpul liber, ea învață să creeze animații pe calculator și studiază programarea, lucrând cu determinare, pentru a înțelege toate aspectele acestui domeniu fascinant. Cu toate acestea, visul ei cel mare este să devină cântăreață de operă.

„Este o fată foarte curajoasă pentru că a ales o melodie atât de grea, cu foarte multe schimbări de tonalitate. Ai atins toate notele! Bravo!”, a spus Andra, în timpul audițiilor.

„Mi se pare că ești genul de copil care zâmbește, dă din cap, acceptă tot ce i se spune, dar de fapt știe exact ce vrea. Cred că ești făcută pentru muzică! Ai în față un drum lung, dar o să reușești să își îndeplinești tot ce ți-ai pus în minte”, a mărturisit Dragoș Bucur, la audiții.

Număr crescut de decese: 20 de persoane, răpuse de Covid-19 în ultimele ore
Articolul anterior
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală vă invită la Expoziția Națională a Meșterilor Olari și Ceramiști
Articolul următor