În vânzare au apărut sicriele ,,cu geam” pentru răposații de Covid

În nouă cimitire din orașul Chișinău nu mai sunt locuri de înhumare a răposaților. Numărul celor morți a crescut începând cu luna iulie, dar nu toate decesele sunt asociate noului coronavirus, spun autoritățile. Într-un fel sau altul, acum sunt solicitate sicriele cu un așa-numit geam, confecționate anume pentru persoanele care au decedat din cauza virusului.

separator

La întreprinderea municipală “Combinatul Servicii Funerare” se vând sicrie de tot felul. Mai nou, aici sunt comercializate sicrie cu un așa-numit geam, în care sunt înmormântați oamenii morți de COVID-19. Am reușit să filmăm un singur sicriu de acest fel, pentru că celelalte au fost vândute, scrie Jurnaltv.md

LUDMILA BOȚAN, directoarea Întreprinderii Municipale: „O bună parte din sicrie acum sunt confecționate cu acea ferestruică, unde se vede doar fața defunctului, pentru că acum nu se mai permite deschiderea sicriului și respectiv oamenii când își iau rămas bun preferă să vadă totuși persoana dragă, care pleacă. Cu referire la comerț nu pot să vă spun că au crescut prea mult, pentru că avem mulți concurenți, care practică aceleași servicii de a comercializa cu rechizitele funerare.”

Angajații întreprinderii se ocupă și de transportarea răposaților de la morgă la domiciliu sau îi duc direct la groapă.

LUDMILA BOȚAN, directoarea Întreprinderii Municipale: „Acum o bună parte de persoane care mor în urma COVID-ului sunt imediat transportați de la morgă direct la cimitir, nu mai are loc transportarea defunctului pe la case sau localuri. Noi acum vedem cauza, până acum era doar acel cod, dar acum când este vorba despre Covid o vedem și noi în certificate. E normal să fim informați pentru protecția noastră, a muncitorilor.”

În cele zece cimitire municipale, administrate de “Combinatul Servicii Funerare” se fac mai multe înhumări comparativ cu anul trecut. Acest fenomen a fost observat începând cu luna iulie, iar în lunile următoare a tot crescut numărul decedaților. De exemplu, în luna octombrie anul trecut, în cele zece cimitire municipale au fost înhumați 314 oameni, iar în anul curent – 600. Dintre aceștia, 129 au murit din cauza COVID-19.

LUDMILA BOȚAN, directoarea Întreprinderii Municipale: „A crescut numărul decedaților. Spațiul liber nu mai avem la celelalte 9 cimitire deci se efectuează înhumările în aceleași morminte și practic facem tot posibilul ca să înhumăm doar membrii familiei lor. În rest, ceilalți merg doar la Sfântul Lazăr. Acum avem acele 37 de hectare, din terenul comunei Grătiești, în care se efectuează înhumările masive. Nu pot să spun că majoritatea sunt cauza COVID-ului.”

Pentru înhumări sunt acum disponibile 27 de hectare din terenul comunei Grătiești.

Polițista moldoveancă cu cele mai puternice brațe! Marina Iordachi, triplă campioană europeană la Armwrestling

Polițista Marina Iordachi are de-a dreptul cele mai puternice brațe, fiind triplă campioană europeană la Armwrestling.

”Spectacol de forță a făcut colega noastră la cel de al 33-lea Campionat european de Armwrestling, unde s-a clasat pe locul I la categoria 80 de kg, brațul stâng, devenind Campioană Europeană printre seniori pentru a treia oară.

Aceasta a concurat cu alte 7 campioane europene și mondiale.

Campionatul European de Armwrestling anul acesta a fost găzduit de orașul Bratislava din Slovacia.

În anul 2023, polițista a devenit dublă campioană europeană la ambele brațe.

Felicitări, Marina!”, se arată în mesajul Poliției Naționale!

De Ziua Internațională a Familiei, președinta Maia Sandu anunță programul Prima Casă PLUS

De Ziua Internațională a Familiei, șefa statului menționează că este nevoie de cât mai multe familii fericite, aici acasă, în Republica Moldova și pentru aceasta trebuie să fie îmbunătățite condițiile lor de viață.

„În multiplele discuții pe care le am în satele și orașele din țară, deseori, tinerii vorbesc despre problema spațiului locativ. Este destul de complicat pentru mulți dintre ei să reușească să adune bani pentru o căsuță sau pentru a-și procura un apartament”, a declarat Președinta Maia Sandu. 

Tototadă, șefa statului anunță că a discutat cu reprezentanții Guvernului să extindă programul Prima Casă, să vină cu un program nou – Prima Casă PLUS – prin care să ofere acces la aceste resurse mai multor tineri, nu doar celor care lucrează în instituțiile statului. De asemenea, Guvernul va crește mărimea acestui program, așa încât tinerii să poată accesa resurse mai multe și să examineze posibilitatea creșterii ponderii garanției oferite de către stat în cadrul acestui program. 

„Ne dorim să vedem cât mai mulți tineri care se stabilesc aici acasă, care își fac familii și care își cresc copiii fericiți. Cu această ocazie, cu prilejul Zilei Internaționale a Familiei, vă urez tuturor sănătate, pace și să vă creșteți copiii în bucurie”, a conchis Președinta Maia Sandu.   

Ziua Ușilor Deschise la USMF „Nicolae Testemiţanu”

Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova Vă invită la Ziua Uşilor Deschise. 

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 18 mai 2024, în curtea Blocului didactic central (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 165), începând cu ora 9:00.

Programul zilei include diverse activități, precum: workshopuri interactive, masterclassuri, expoziții, sesiuni foto. La ora 11:00 va avea loc întâlnirea cu echipa administrativă a Universității, inclusiv cu rectorul Emil Ceban, prorectorii, decanii și prodecanii facultăților de Medicină, Farmacie și Stomatologie, şi reprezentanți ai Comisiei de admitere, care vor răspunde la toate întrebările cu privire la procesul de înmatriculare în anul 2024-2025.

De asemenea, oaspeții vor putea vizita cele mai atractive destinații universitare: Blocul didactic central și al Facultății de Medicină nr. 1, Facultatea de Stomatologie și Centrul Stomatologic Universitar, Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală, Centrul Universitar de Reabilitare Medicală, Clinică Universitară de Asistență Medicală Primară, Blocul didactic nr. 2 a Facultății de Farmacie, Centrul Farmaceutic Universitar „Vasile Procopișin” și Farmacia Universitară, Blocul didactic nr. 1 „Leonid Cobâleanschi”, Centrul de Evaluare Academică, Complexul Sociocultural Universitar, Biblioteca Științifică Medicală, Centrul de Autoguvernare Studențească, Aleea savanților și medicilor iluștri ș.a. Totodată, tinerii vor avea posibilitatea să facă un tur în Campusul studențesc, pentru a vedea condițiile de trai în cămine, cantina, Complexul Sportiv Universitar, terenul de sport în aer liber, Școala Auto şi altele.

La eveniment sunt așteptați absolvenții de licee și colegii, elevii din clasele a IX-XII, precum și toți doritorii.

Ziua Ușilor Deschise este organizată în parteneriat cu Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină, Asociația Studenților Farmaciști din Republica Moldova și Asociația Studenților Stomatologi din Moldova. 

Pomul de Crăciun a fost instalat în centrul Chișinăului. Vezi cum arată!
Articolul anterior
Controale în Capitală. Cetățenii, avertizați să poarte masca. Poliția: ,,Vom aplica amenzi”
Articolul următor