Țara din Europa în care se vând mai multe mașini electrice decât tradiționale

Norvegia este una dintre cele mai dezvoltate țări din lume atunci când vine vorba despre adopția de mașini electrice.

Conform Reuters, în 2020, peste jumătate din toate mașinile vândute în această țară au fost electrice, în timp ce procentul de mașini care includ și motoare electrice este și mai mare atunci când sunt luate în calcul și modelele hibride, transmite Go4it.ro.

Se pare că mașinile Tesla și Audi au fost preferate de către norvegieni.

Această statistică este valabilă pentru întregul an 2020, după ce în martie 2019, proporția de vânzări de mașini electrice depășea pentru prima dată proporția mașinilor cu carburanți fosili. 

Norvegia este însă una dintre țările care încurajează direct tranziția de la mașini tradiționale la cele electrice, folosind un fond național prin care oferă subvenții pentru cei care aleg astfel de vehicule.

Cumpărătorii de mașini electrice din Norvegia pot fi scutiți de TVA la achiziție, pot fi scutiți de taxe de import, taxe de drumuri și pot beneficia chiar și de gratuitate la trecerea podurilor cu plată, parcare gratuită, sau zero taxe pe mașinile electrice ale firmelor. De asemenea, vehiculele electrice pot folosi benzile pentru autobuze și primesc subvenții pentru casarea mașinilor cu motoare cu combustie internă.

În același timp, mașinile cu combustibili fosili sunt taxate în plus, iar stațiile de încărcare pentru mașini electrice sunt disponibile pe toate drumurile principale ale țării. Norvegia speră ca până în 2025 să nu mai fie vândute mașini tradiționale pe teritoriul țării.

Modelele electrice preferate de norvegieni în 2020 au fost mașini „vedetă” precum Tesla Model 3 și Audi e-tron, dar și modelul e-Golf de la Volkswagen, Hyundai Kona și Nissan Leaf.

Mai multe instituții medicale din țară vor fi dotate cu aparate performante de anestezie

Mai multe instituții medicale din țară vor fi dotate cu 20 de aparate performante de anestezie. Evenimentul de transmitere oficială a donației, oferită de Biroul de Țară a OMS în Republica Moldova cu suportul Guvernului Germaniei și Irlandei, a avut loc vineri, 17 mai, la Institutul Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, una dintre instituțiile beneficiare.

mamaplus

De dispozitive vor beneficia inclusiv Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”, Institutul Mamei și Copilului, Spitalul Clinic Bălți, spitalele raionale Cimișlia, Anenii-Noi, Rezina, Ștefan-Vodă, Strășeni, Leova.

„Echipamentele oferite sunt proiectate pentru a oferi o administrare precisă și sigură a anesteziei, adaptându-se nevoilor individuale ale pacientului și asigurând un control riguros al funcțiilor vitale pe durata intervențiilor chirurgicale, precum și gestionarea eficientă a situațiilor de urgență și a pacienților critici, reducând riscurile asociate și îmbunătățind rezultatele tratamentului”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Sănătății.

Potrivit Ministerului Sănătății, valoarea totală a aparatelor de anestezie de ultimă generație constituie 484 mii de dolari.

Sportivii calificați la Jocurile Olimpice de la Paris, prezenți în parcul Valea Morilor la o zi dedicată sportului

Evenimentul „Starturi Olimpice” dedicat zilei sportivului și a mișcării olimpice a avut loc astăzi, 18 mai. Un prilej de promovare a modului sănătos de viață, a alimentației corecte, a mișcării, dar și a păcii.

Starturi Olimpice la Valea Morilor: Sportivii calificați la JO, prezenți

Foto: Unimedia

În Republica Moldova, ziua sportivului și a mișcării olimpice este celebrată în a treia sâmbătă din mai. Evenimentul are loc în parcul Valea Morilor cu prezența sportivilor moldoveni calificați la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, transmite unimedia.info.

Starturile Olimpice au fost declarate deschise printr-un dans energic pe scenă. Atmosfera incendiară, spiritul de energie și gălăgia au creat o dispoziție maximală pentru toți cei prezenți la eveniment.

Potrivit Olympic.md, la eveniment sunt prezenți și sportivii calificați la Jocurile Olimpice de la Paris.

Cornel Josan, reprezentantul Comitetului Național Olimpic și Sportiv a menționat că pe lângă cursa de alergare împrejurul iazului, participanții pot juca basketball, volei și multe alte activități sportive.

La eveniment sunt prezente 3 echipe sportive, elevii de la un liceu cu profil sportiv din capitală, ambasadele din Republica Moldova și campionii olimpici cum ar fi: Larisa Popovici, Nicolae Juravschi și mulți alții.

Copii au parte de distracții iar participanții cursei de alergare au primit câte un tricou cadou. Astfel toți cei care au alergat și au ajuns la finish au primit câte un tichet de participare la o tombolă cu premii.

Startul maratonul de alergare a fost dat de către un animator .

Cu aplauze și mândrie au fost întâmpinți sportivii deținători ai statutului de calificați la Jocurile Olimpice, Paris 2024- Dan Olaru, Tarnovschi Serghei, Olărașu Maria, Cociu Daniela, Anastasia Nichita, Irina Rângaci, Mariana Drăguțan, Victor Ciobanu, Valentin Petic, Anna Dulce, Alina Glinka, Zalina Marghieva, Marin Robu.

Ambasadorul Fraței, Graham Paul este prezent la acest eveniment sportiv.

„Bună ziua tuturor, ambasada Franței este bucuroasă să participe la evenimentul de astăzi organizat de Comitetul Național Olimpic și Sportiv”, a menționat Paul Graham.

O mamă vrea monument pentru feciorul decedat în războiul de pe Nistru

Vrea să îi instaleze monument feciorului decedat în războiul de pe Nistru. Vorbim despre o mamă din Căușeni care ar fi înaintat un demers Consiliul orășenesc Căușeni și cere alocarea a 23.500 de lei pentru instalarea unui monument la cimitir.

Femeia susține că fiul ei a decedat pe câmpul de luptă, iar statul ar trebui cel puțin să îi instaleze un monument. Femeia a venit în incinta consiliului și a rugat aleșii locali să aloce această sumă, transmite studio-l.online.

După câteva minute de consultații juridice aleșii poporului au decis ca femeia să vină la ședința următoare cu un alt demers pe care să îl supună votului. 

Axenia Ciobanu din Căușeni și-a pierdut fiul în războiul pentru independența și integritatea Republicii Moldova de la 1992.

Gabriel Cotabiță, internat în spital cu noul Coronavirus. Care este starea artistului?
Articolul anterior
Un câine a murit, îngrozit de zgomotele petardelor de Revelion. De ce sunt mai afectate animalele
Articolul următor