Până la începutul lunii august, în Moldova vor ajunge 800.000 doze de vaccin Pfizer

Moldova va primi, în următoarea perioadă, noi loturi de vaccin anti-Covid. Este vorba de un număr de peste 100.000 de doze de vaccin Pfizer, donație din partea statului român, dar și un lot din totalul de 700.000 de doze Pfizer, în baza unui contract al autorităților de la Chișinău.

Până acum, la Chișinău au ajuns peste 1 milion de doze de vaccin de diferite tipuri, precum Pfizer, AstraZeneca, Sputnik V, Sinopharm sau altele.

Despre asta anunță secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Denis Cernelea.

În cadrul unei conferințe de presă, Cernelea a explicat că stocul de vaccin anti-COVID este suficient în Moldova pentru a fi imunizați și cei care nu au făcut-o până acum, în special tinerii care sunt, de altfel, cei mai reticenți la acest capitol.

„Pentru a doua jumătate a săptămânii viitoare este planificat să intre în țară acel suport, donație din partea statului român, în cantitate de 100.000 de doze. Publicitate

La fel, către sfârșitul lunii curente – începutul lunii august, ar urma să vină și primul lot din contractul încheiat cu compania Pfizer, contractul de 700.000 de doze.

Contractul este încheiat, iar toate formalitățile juridice le-am efectuat. Acum doar suntem în așteptarea lotului de vaccin. Vaccin cu siguranță va fi suficient, în acest sens, acum este important să fim toți cât mai solidari și să ne imunizăm”, a explicat Denis Cernelea.

Cernelea nu a explicat, însă, cât va conține primul lot de vaccin Pfizer din totalul celor de 700.000 achiziționate.

Amintim că, Guvernul de la București a anunțat, săptămâna trecută, că va dona Republicii Moldova 100.620 de doze de vaccin Pfizer. Declarația a fost făcută de către premierul României, Florin Cîţu, după ședința Guvernului României.

Republica Moldova a început negocierile cu compania Pfizer/BioNTech privind achiziționarea unui lot de 700.000 de doze de vaccin anti-COVID. 

Responsabilii, însă, nu au anunțat despre oferta primită și despre costurile pe care va trebui să le suporte Guvernul de la Chișinău.

Până în prezent, țării noastre i-au fost livrate 1.248.090 de doze de vaccin împotriva COVID-19, iar campania de imunizare a demarat în data de 2 martie.

Potrivit datelor statistice ale Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, până astăzi au fost administrate 793.281 de doze de vaccin, fiind imunizate 308.439 de persoane, cu ambele doze.

sursa: www.realitatea.md

Chișinăul vine cu o reacție în urma protestelor organizate în Transnistria

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a declarat că manifestațiile din regiunea transnistreană, din data de 24 ianuarie, fac parte „din agenda deja cunoscută – de a crea tensiuni și escalada situația de securitate”. „Cunoaștem din experiența altor proteste din regiune că sunt coordonate de așa zisele autorități dirijate de Moscova”, a adăugat reprezentantul Guvernului, scrie NM.md

Daniel Vodă a spus că manifestațiile din regiunea transnistreană fac parte „din agenda deja cunoscută – de a crea tensiuni și escalada situația de securitate”.„Cunoaștem din experiența altor proteste din regiune că sunt coordonate de așa zisele autorități dirijate de Moscova”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Guvernului.Presa de la Tiraspol a publicat fotografii cu acțiuni de protest care ar avea loc în dimineața de 24 ianuarie la punctele de control Tighina, Rîbnița și Dubăsari. În imagini erau văzuți câteva zeci de oameni cu pancarte și steagul „republicii” nerecunoscute „Moldova este vinovată de moartea cetățenilor transnistreni”, „Nu genocidului poporului transnistrean”, „Moldova, lasă să treacă gazul”, „Serebrian – ajunge să minți” – sunt mesajele publicate de presa controlată de regimul neconstituțional de la Tiraspol.

Veste bună! A fost lansat Centrul Unic de Apel pentru Consumatori

A fost lansat Centrul Unic de Apel pentru Consumatori. Proiectul a fost implementat cu sprijinul financiar de 60 de mii de euro al UE, fiind o colaborare între Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor (ISSPNPC) și Asociația Henri Capitant de Cultură Juridică (AHCCJ), transmite IPN.

Conducerea Inspectoratului precizează că fiecare consumator care se va adresa la Centrul de Apel va primi răspunsuri rapide, consiliere sau va fi redirecționat la instituțiile responsabile.

Apelurile vor fi recepționate zilnic, între orele 08:30 și 16:30. Apelurile care vor veni în afara acestui grafic vor fi înregistrate, iar consumatorii vor fi contactați înapoi de către operatori după ce vor prelucra înregistrările.

„Crearea Centrului Unic de Apel reprezintă un pas strategic major în consolidarea protecției consumatorilor din Republica Moldova”, a declarat Ina Voicu, secretar general al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, la evenimentul de lansare.

„Trăim într-un mediu bazat pe consum și este esențial ca fiecare consumator să aibă acces la un mecanism rapid și eficient pentru a-și rezolva problemele”, a declarat șeful ISSPNPC, Sergiu Dărănuță.Scopul inițiativei este de a îmbunătăți protecția drepturilor consumatorilor din Republica Moldova prin centralizarea și eficientizarea serviciilor de apel și consultanță pentru cetățeni. De asemenea, organizatorii susțin că proiectul este un pas important în armonizarea cu standardele Uniunii Europene.

Eroi în uniformă: Polițiștii de frontieră au salvat un copil de 6 ani rătăcit în zona de frontieră

Polițiștii de frontieră au salvat un copil rătăcit în zona de frontieră, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției de Frontieră.

”Colegii noștri au demonstrat din nou că sunt mereu pregătiți să răspundă eficient la orice situație neprevăzută. În cadrul unei misiuni de supraveghere a frontierei de stat, patrula mobilă din cadrul SPF Lopatnic a depistat un minor de aproximativ 6 ani, care se deplasa singur și dezorientat în apropierea zonei de frontieră. Fără un adult însoțitor și fără acte de identitate, micuțul, originar din satul Bădragii Noi, a fost observat de polițiștii de frontieră pe direcția Bădragii Noi-Liveni.

Fără să stea pe gânduri, polițiștii de frontieră au intervenit prompt, asigurându-i siguranța și protecția de care avea nevoie. Profesionalismul și empatia colegilor au fost esențiale în gestionarea acestei situații, iar minorul a fost imediat preluat și transportat în siguranță la serviciul de asistență socială, unde va beneficia de tot suportul necesar.

Siguranța cetățenilor, în special a minorilor, reprezintă o prioritate pentru noi. Acțiunile noastre sunt întotdeauna orientate către prevenirea riscurilor și protejarea celor aflați în dificultate.

Poliția de Frontieră rămâne vigilentă și continuă să acționeze cu profesionalism și dedicare pentru a proteja siguranța tuturor.”, se arată în co municat.

Nenorocire la Ialoveni: O fetiță de 9 luni s-a înecat într-un lac
Articolul anterior
Ucraina a început construcția autostrăzii Kiev-Chișinău
Articolul următor