Decizie CESP Chișinău: Masca rămâne obligatorie în spaţiile publice închise, precum şi în transportul public și la stațiile de așteptare

Masca de protecţie este obligatorie în spaţiile publice închise, precum şi în transportul public și la stațiile de așteptare. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul ședinței din 15 iulie a Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a municipiului Chişinău.

„Purtarea măştilor de protecţie în toate spaţiile publice închise, în transportul public, la staţiile de aşteptare, la toate evenimentele publice în spaţiile deschise cu aglomeraţii umane, în cadrul întrunirilor cu caracter unic, adunărilor în masă cu respectarea în aceste cazuri a distanţei fizice de minimum un metru. Masca trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul”, se arată în Hotărâre.

Condiția lui Trump pentru a oferi reduceri de tarife pentru UE

Uniunea Europeană va trebui să-şi ia angajamentul de a cumpăra energie americană în valoare de 350 de miliarde de dolari pentru a scăpa de tarifele drastice, a declarat luni preşedintele Donald Trump, respingând oferta Bruxelles-ului de a avea tarife „zero contra zero” pentru maşini şi produse industriale, relatează POLITICO, preluat de news.ro.

Comentariile lui Trump, făcute în cadrul unei conferinţe de presă la Casa Albă, au fost un răspuns la declaraţia preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a spu luni că UE se oferă să reducă la zero tarifele blocului comunitar pentru automobile şi bunuri industriale importate din SUA, dacă şi Trump va face acelaşi lucru.

Întrebat de un reporter dacă propunerea este suficientă pentru ca el să renunţe la tarife, Trump a spus: „Nu, nu este”.

„Avem un deficit cu Uniunea Europeană de 350 de miliarde de dolari şi acesta va dispărea rapid”, a adăugat Trump. „Una dintre modalităţile prin care acesta poate dispărea uşor şi rapid este că ei vor trebui să ne cumpere energia. O pot cumpăra, putem elimina 350 de miliarde de dolari într-o săptămână. Ei trebuie să cumpere şi să se angajeze să cumpere o cantitate similară de energie”, a punctat Trump.

Propunerea Ursulei von der Leyen a venit după ce săptămâna trecută Trump a impus UE tarife de 20% şi o taxă minimă de 10% altor parteneri comerciali. Ca răspuns, pieţele financiare din întreaga lume au pierdut trilioane de dolari, acţiunile europene suferind luni cele mai mari scăderi într-o singură zi de la începutul pandemiei de Covid-19.

„O mulţime de oameni spun: Oh, nu înseamnă nimic să ai un surplus. Înseamnă mult, după părerea mea. Este aproape ca o declaraţie de profit sau de pierdere”, a comentat Trump.

Preşedintele american a făcut luni aceste declaraţii în Biroul Oval, alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a venit la Washington pentru a purta discuţii cu Trump şi pentru a obţine o scutire de tarifele americane. În comentariile făcute presei după întâlnire, preşedintele american şi-a dublat criticile la adresa UE, dar a indicat că este dispus să încheie un acord cu blocul comunitar, cu condiţia ca acesta să se angajeze să îşi reducă deficitul comercial faţă de SUA prin cumpărarea de mai multă energie americană, precizează POLITICO.

Ideea de a cumpăra energie americană în încercarea de a evita tarifele nu este nouă. Aproape imediat ce Trump a fost reales, von der Leyen a sugerat deschiderea negocierilor pentru a cumpăra mai mult gaz natural lichefiat (GNL) american. Dar POLITICO a relatat că SUA, ca răspuns, nu au oferit detalii clare cu privire la modul în care ar funcţiona o înţelegere în acest sens.

Luni, întrebat dacă tarifele sale globale sunt o tactică de negociere în forţă sau sunt permanente, Trump a spus: „Pot exista tarife permanente şi pot exista, de asemenea, negocieri, deoarece există lucruri de care avem nevoie dincolo de tarife”. El a adăugat: „Dacă putem face o afacere cu adevărat corectă şi o afacere bună pentru Statele Unite, nu o afacere bună pentru alţii, aceasta este America pe primul loc. Acum America este pe primul loc”.

Ulterior, în cadrul conferinţei de presă, un reporter l-a întrebat pe Trump dacă există două sau trei ţări pe lista sa pe care le consideră mai avansate în ceea ce priveşte şansele de reducere a tarifelor în cazul lor, iar Trump a menţionat UE: „Uniunea Europeană. Adică, oricât de rău s-au purtat cu noi, şi-au redus tarifele pentru maşini. Cred că le-au redus la 2,5 şi am auzit că poate la zero”.

Dar el a indicat, de asemenea, că doreşte ca UE să îşi reducă standardele pentru a permite mai multor bunuri americane să intre pe piaţa sa, referindu-se la măsurile de siguranţă ca la „tarife nemonetare”.

„Sunt tarife în care ei pun lucruri care fac imposibil pentru tine să vinzi o maşină. Ei fac totul atât de dificil, standardele şi testele”, s-a plâns Trump. „Vin cu reguli şi reglementări care sunt concepute doar pentru un singur motiv: să nu-ţi poţi vinde produsul în acele ţări. Iar noi nu vom lăsa să se întâmple asta. Acestea se numesc bariere nemonetare”, a

comentat şeful Casei Albe.

Ca o indicaţie a ceea ce determină acţiunile lui Trump, preşedintele a menţionat o perioadă în care tarifele americane erau foarte ridicate. „Ştiţi că ţara noastră a fost cea mai puternică din 1870 până în 1913”, a spus Trump. „Ştiţi de ce? Totul era bazat pe tarife. Nu aveam impozit pe venit. Apoi, în 1913, un geniu a venit cu ideea să taxăm oamenii din ţara noastră, nu ţările străine care ne fură ţara”, a punctat el.

Încă un stat din UE închide granițe din cauza crizei sanitare

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau intenţionează să călătorească în Slovacia asupra faptului că în intervalul 8 aprilie – 7 mai o să fie restabilite temporar controalele la frontierele cu Ungaria şi Austria, scrie stirileprotv.ro.

Decizia vine în contextul confirmării unor focare de febră aftoasă în Ungaria, Slovacia şi Austria.

De asemenea, autorităţile slovace au decis închiderea temporară, în aceeaşi perioadă de timp, a 16 puncte de trecere a frontierei (PTF) cu Ungaria şi a unui punct de trecere a frontierei cu Austria, după cum urmează:

→ cu Ungaria: Cunovo – Rajka, Radvanˆ nad Dunajom – Neszmely, Chlaba – Ipolydamasd, Salka – Letkes, Ipelske Predmostie – Dregelypalank, Vrbovka – Orhalom, Trenc – Raros – Rarospuszta, Lenartovce – Banreve, Dlha Ves/Domica – Aggtelek, Kechnec – Abaujvar, Trstene pri Hornade – Keked, Skaros – Hollohaza, Michalany – Alsoregmec, Streda nad Bodrogom – Karos, Velky Hores – Nagyrozvagy a Velke Trakany – Zemplenagard;

→ PTF cu Austria: Zahorska Ves – Angern.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon a misiunii diplomatice a României la Bratislava: +421220727447, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanenţă al Ambasadei României la Bratislava: +421902411268.

MAE de la București recomandă consultarea paginilor de Internet bratislava.mae.ro şi www.mae.ro.

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală vă invită la vernisajul expoziției „Iscusință și rafinament”, dedicată celor 9 ani de activitate ai Șezătorii Basarabia

Pe data de 9 aprilie, ora 16:00, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în colaborare cu “Șezătoarea Basarabia”, vă invită la vernisajul expoziției „Iscusință și rafinament”, dedicată celor 9 ani de activitate ai Șezătorii Basarabia, o comunitate pasionată de păstrarea și promovarea tradițiilor românești, în special a artei cămășii cu altiță.

Expoziția va cuprinde 21 de costume tradiționale, cu cămăși realizate de membrii Comunității Șezătoarea Basarabia, cât și exemple de probe de execuție a motivelor ornamentale specific cămășii de sărbătoare din Republica Moldova.

Modelele expuse sunt cusute în perioada 2023-2025, reflectând tehnici tradiționale, dar și inovative, utilizate în realizarea acestora. Printre exponate, veți putea admira și probele de cercetare privind proporțiile, cromatica motivelor brodate, dar și tehnicile de cusut folosite pentru a crea câmpuri ornamentale ce decorează cămășile cu altiță. De asemenea, vor fi expuse două cămăși bărbătești, completând diversitatea acestei arte populare.

”Șezătoarea Basarabia este o comunitate care s-a înființat în primăvara anului 2016, cu scopul de a crea, revitaliza și salvgarda portul tradițional românesc, fiind un pilon important în promovarea acestuia în Republica Moldova. Membrii comunității au avut un rol esențial în recunoașterea și înscrierea cămășii cu altiță în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității, pe 1 decembrie 2022, un simbol de identitate culturală pentru România și Republica Moldova.

Vă invităm să descoperiți poveștile din spatele fiecărui costum, să învățați despre tradițiile care dăinuie de secole și să celebrați împreună cu Șezătoarea Basarbia cei 9 ani de creativitate și dăruire în promovarea și reactualizarea portului popular.

Locație: Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

Data și ora: 9 aprilie, ora 16:00

Durata expoziției: 9 aprilie – 31 mai 2025

Vă așteptăm cu drag!”, spun organizatorii.

Nenorocire. Un copil de 9 ani din satul Bîc, găsit fără suflare în mașina vecinilor plecați peste hotare
Articolul anterior
Taxator din Capitală, acuzat de hărțuire sexuală. Experiența neplăcută a unei femei
Articolul următor
Close menu