Caz şocant la Negureni unde un bărbat şi-a înjunghiat cu cuţitul propriul copil

Un minor a fost transportat la spital după ce a fost lovit cu un cuțit de propriul tată.

Un minor a fost internat de urgență la spital după ce a fost lovit cu un cuțit chiar de propriul său tată. Cazul a avut loc duminica, 22 august, în jurul orelor 23:30 în satul Negureni, raionul Telenești, scrie deschide.md.

Potrivit datelor Poliției, între un minor de 15 ani și tatăl său de 38 de ani s-a iscat un conflict, în urma cărui bărbatul a lovit copilul cu un cuțit, în spate.

În urma incidentului, minorul a fost preluat de ambulanță și transportat la Spitalul raional Telenești.

Pe acest caz a fost pornit dosar penal.

Eveniment grandios de însemnătate națională la Spitalul clinic municipal ,,Gheorghe Paladi”

Eveniment de anvergură desfășurat la spitalul Clinic Municipal ,,Gheorghe Paladi” din Chișinău! Conferința științifico-practică națională a celebrat aniversarea de 95 de ani a academicianului Gheorghe Paladi.

La data de 9 mai, comunitatea medicală a marcat 95 de ani de la nașterea academicianului Gheorghe Paladi – personalitate remarcabilă a medicinei autohtone, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, care și-a dedicat peste 70 de ani din viață implementării reformelor medicale, îngrijirii femeilor însărcinate și pregătirii generațiilor de specialiști în obstetrică, ginecologie și chirurgie.

În contextul aniversării remarcabile, Spitalul Clinic Municipal ,,Gheorghe Paladi”, în colaborare cu Departamentul Obstetrică și Ginecologie din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, a organizarea Conferința științifico-practică națională cu genericul „Zilele Gheorghe Paladi: La a 95-a aniversare”.Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 438164927_968217521977948_4271857061643610973_n.jpg

La eveniment au participat oameni de seamă ai lumii medicale, inclusiv specialiști de peste hotare. În calitate de invitați speciali, au fost prezenți academicianul Eva Gudumac, vicepreședinte al Academiei de Științe din Moldova, doctor habilitat în medicină, profesor universitar, Angela Cutasevici, viceprimar al municipiului Chișinău, Vladimir Bolocan, șeful adjunct al Direcției Asistență Medicală și Socială a Primăriei Chișinău, dar și membri ai familiei savantului.Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 444480041_968217315311302_6887319629951567421_n.jpg

Reuniunea profesioniștilor obstetricieni-ginecologi a adus omagii marelui cercetător și medic Gheorghe Paladi accentuând contribuția majoră a academicianului în fortificarea bazelor domeniului obstetrical din țara noastră.

În deschiderea evenimentului, moderatorul conferinței Dr. Olga Cernețchi, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, a subliniat calitățile prețioase ale pedagogului ilustru. ,,Nu poți ajunge la deplina afirmare decât printr-o anevoioasă, laborioasă și îndelungată activitate – anume un astfel de parcurs îl caracterizează pe deplin pe savantul Gheorghe Paladi”, a afirmat președinta comitetului organizatoric al evenimentului.

Programul conferinței a cuprins prezentări și rapoarte despre cele mai recente descoperiri din domeniul obstetrical-ginecologic, inclusiv studii clinice realizate în cadrul spitalului ,,Gheorghe Paladi” și noi metode de tratament al afecțiunilor ginecologice, iar rezultatele cercetărilor științifice au fost publicate în suplimentul revistei ,,Sănătate publică, economie și management în medicină”.

Astăzi este marcată Ziua Mondială a medicilor de familie

Anual, la 19 mai, marcăm Ziua Mondială a medicilor de familie, la inițiativa Organizației Mondiale a Medicilor de Familie, cu scopul de a accentua rolul și importanța asistenței medicale primare în sistemele de sănătate din întreaga lume. În instituțiile medicale din Republica Moldova activează 1 656 de medici de familie.

Ziua Mondială a medicilor de familie este o oportunitate de a remarca că, medicii de familie și echipele sale sunt pilonii sistemului de sănătate, fiind mereu aproape de oameni și acordând asistență medicală necesară tuturor persoanelor, începând de la nou-născuți până la persoane în etate.

Totodată, este și un prilej de a aprecia devotamentul și grija pe care o au față de pacienți.

Mulțumiri și recunoștință tuturor medicilor de familie și echipelor lor pentru curaj, dedicație, răbdare și profesionalism.

Şapte persoane, între care şi două femei, au fost spânzurate sâmbătă în Iran

Şapte persoane, între care se numărau şi două femei, au fost spânzurate sâmbătă în Iran, în condiţiile în care Republica Islamică recurge tot mai des la pedeapsa cu moartea în scopuri politice, potrivit ONG-ului IHR (Iran Human Rights), cu sediul în Norvegia.

La Nishapur (est), o femeie în vârstă de 27 de ani, Fatemeh Abdullahi, a fost spânzurată pentru uciderea soţului ei, care era şi vărul ei, potrivit news.ro.

IHR susţine că a înregistrat 223 de execuţii în acest an, dintre care cel puţin 50 numai în luna mai, după o accelerare a execuţiilor în urma încheierii Anului Nou persan şi a Ramadanului în aprilie.Execuţiile în Iran sunt efectuate prin spânzurare.

Republica Islamică execută cele mai multe femei din lume, potrivit grupurilor pentru drepturile omului, multe dintre ele fiind victime ale căsătoriilor forţate sau abuzive.

În 2023, cel puţin 22 de femei au fost executate acolo, cel mai mare număr din ultimul deceniu, potrivit ONG-urilor. „Tăcerea comunităţii internaţionale este inacceptabilă”, a declarat pentru AFP directorul IHR, Mahmoud Amiry-Moghaddam. „Cei executaţi aparţin grupurilor sărace şi marginalizate din societatea iraniană şi nu au avut parte de un proces corect”.

IHR susţine că Moussavi a fost deţinută timp de patru ani înainte de a fi executată. IHR citează o sursă care a declarat că a fost plătită cu echivalentul a 15 euro pentru a transporta un pachet care trebuia să conţină medicamente, dar care, de fapt, conţinea cinci kilograme de morfină.Arvin Ghahremani, în vârstă de 20 de ani, a fost condamnat la moarte pentru crimă în timpul unei bătăi de stradă când avea 18 ani. El urmează să fie spânzurat luni în Kermanshah (vest). IHR menţionează şi cazul lui Kamran Sheikheh, ultimul membru în viaţă al unui grup de kurzi arestaţi în 2009 şi 2010 pentru „corupţie funciară”, în legătură cu presupusa lor apartenenţă la grupuri extremiste.

Ceilalţi şase au fost executaţi în aprilie. Recent, Iranul a stârnit proteste internaţionale după ce Toomaj Salehi, un celebru rapper iranian acuzat că a susţinut protestele din 2022, a fost condamnat la moarte. Avocaţii săi au făcut apel împotriva sentinţei.Sute de persoane au fost ucise şi mii de persoane au fost arestate în timpul manifestaţiilor de la sfârşitul anului 2022, în urma morţii, la 16 septembrie, a Mahsei Amini, o tânără reţinută de poliţia pentru moralitate pentru că a încălcat codul vestimentar strict pentru femei.

Moldoveni blocaţi în Afganistan
Articolul anterior
Moldovenii cu cetăţenie română care muncesc peste hotare ar putea încasa alocaţii europene pentru copii
Articolul următor