Avocatul Poporului solicită asigurarea unui proces echitabil în cazul Stoianoglo

Avocatul Poporului, Natalia Moloșag, consideră inadmisibile motivările și justificările procurorului pe caz ce au dus vădit la încălcarea realizării în deplin volum a dreptului la apărare a procurorului general suspendat, Alexandr Stoianglo.

Ombudsmanul amintește că atât Constituția, cadrul legislativ național, cât și tratatele internaționale cu privire la drepturile și libertățile fundamentale ale omului statuează principiul egalității tuturor în fața legii, accesul liber la justiție, dreptul la apărare.

Dreptul la un proces echitabil este consfințit de Constituția Republicii Moldova în articolele 20, 21 și 26. În aceste articole este reglementat accesul liber la justiție, prezumția de nevinovăție și dreptul la apărare. Dreptul persoanei la un proces echitabil, este garantat în articolele 8,10 și 11 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, articolul 14 din Pactul cu privire la drepturile civile și politice, articolul 6 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și articolul 13 din Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Dreptul la un proces echitabil se regăsește și în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, la obiectivul 16 – Pace, justiție și instituții puternice. Elemente specifice ale acestui drept fundamental se referă la examinarea cauzei în mod echitabil, într-un termen rezonabil, de către un tribunal independent și imparțial, stabilit prin lege, cu respectarea dreptului la viața privată, a principiului de prezumție a nevinovăției, a dreptului la apărare, inclusiv prin oferirea asistenței juridice gratuite, precum și alte drepturi procesuale menite să contribuie la realizarea acestui drept.

Natalia Moloșag menționează că dreptul persoanei de a se adresa justiției este o condiție sine qua non în asigurarea eficienței exercitării drepturilor și libertăților sale. Realizarea justiției într-un stat de drept se poate desfășura numai prin respectarea drepturilor şi intereselor legale ale omului. Unul dintre principiile fundamentale ale procesului penal este principiul garantării dreptului de apărare, fiind nu numai o manifestare a statului de drept, dar şi o condiție necesară pentru realizarea eficientă a justiției.

Garanțiile procedurale cuprinse în textul Convenției pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului (CtEDO) stabilesc obligațiile pozitive pentru state – adoptarea măsurilor eficiente pentru asigurarea unui proces judiciar echitabil şi public în cauze civile şi penale, asigurarea inculpatului a timpului şi facilitățile necesare apărării sale. Curtea Europeană a Drepturilor Omului amintește că măsurile privative de libertate implică în mod obișnuit anumite inconveniente pentru deținut. Totuși, Curtea reamintește că lipsirea de libertate a unei persoane nu determină pierderea de către aceasta a drepturilor garantate prin Convenție. Dimpotrivă, în anumite cazuri, persoana închisă poate avea nevoie de protecție sporită din cauza vulnerabilității situației sale şi pentru că se află în întregime în grija statului. Curtea a statuat că atunci când libertatea unei persoane este în joc, interesele justiției impun, din principiu, asigurarea asistenței unui avocat. De aceea, restricțiile pentru contactul avocatului cu clientul său acuzat sunt incompatibile cu dreptul la asistență efectivă din partea acestuia, garantat de art. 6 parag.3, lit.b). După cum a decis Curtea, dacă un avocat nu ar putea discuta cu acuzatul-clientul său –fără nicio supraveghere și nu ar putea primi de la acesta instrucțiuni confidențiale, asistența juridică ar pierde mult din eficacitatea impusă de asigurarea respectării dreptului la un proces echitabil.

Potrivit art.6 parag.3, lit.b) CtEDO, orice acuzat, are mai ales dreptul să dispună de timpul și de înlesnirile necesare pregătirii apărării sale. Acuzatul trebuie să îşi poată organiza apărarea în mod corespunzător şi fără restricții în ceea ce privește posibilitatea de a invoca orice mijloc de apărare în cadrul procesului şi de a influența astfel rezultatul procedurii. Prin urmare, statul este obligat, în pofida problemelor logistice şi financiare, să îşi organizeze sistemul penitenciar astfel încât să asigure deținuților respectarea demnității umane a acestora.

Potrivit Recomandării nr.(2000)21 a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, avocatul este persoana calificată şi abilitată în conformitate cu legislația să pledeze, să acționeze în numele clienților săi, să practice dreptul, să apară în fața unei instanțe judecătorești sau să consulte şi să reprezinte în materie juridică clienții săi. Trebuie luate toate măsurile necesare pentru a respecta, a proteja și a promova libertatea de a exercita profesia de avocat, fără discriminare și fără imixtiuni din partea autorităților sau a publicului. Avocații trebuie să aibă acces la clienții proprii, în mod special la cei privați de libertate.

În corespundere cu Recomandarea nr. (2000)21 a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei către statele membre privind libertatea de a exercita profesia de avocat, avocații trebuie să aibă acces la clienții lor, în mod special la cei privați de libertate, să-i consilieze în particular şi să-şi reprezinte clienții în conformitate cu deontologia lor profesională.

sursa: sinteza.org

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va efectua o vizită la Chișinău

Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii a confirmat că secretarul de stat Antony Blinken va efectua o vizită oficială în Republica Moldova. În cadrul acestei vizite, programată pentru miercuri, Blinken va anunța un nou pachet de asistență americană destinat Moldovei.

Conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, secretarul de stat va avea întâlniri cu președinta Maia Sandu și cu alți oficiali de rang înalt. Scopul principal al discuțiilor va fi reafirmarea sprijinului SUA pentru progresele Moldovei în procesul de aderare la Uniunea Europeană și pentru securitatea energetică a țării, transmite newtv.md.

Vizita face parte dintr-un turneu care include și o deplasare la Praga, desfășurându-se în perioada 28-31 mai. Aceasta va fi a doua vizită a lui Antony Blinken la Chișinău, după cea din martie 2022.

Presa din România a speculat anterior despre această vizită, citând surse oficiale care au indicat discuții în desfășurare între reprezentanții Republicii Moldova și cei ai SUA cu privire la deplasarea secretarului de stat american.

Prin această vizită, SUA își reconfirmă angajamentul de a susține Republica Moldova în eforturile sale de integrare europeană și de a asigura stabilitatea energetică, evidențiind importanța parteneriatului strategic dintre cele două țări.

Halterofila Nicoleta Cojocaru a devenit campioană mondială la juniori

Halterofila Nicoleta Cojocaru a devenit campioană mondială la juniori. Reprezentanta Republicii Moldova și-a adjudecat trei medalii de aur la competiția de anvergură unde s-a făcut remarcat și Alexdandru Baldji, cu două distincții de bronz.

Halterofila Nicoleta Cojocaru a devenit campioană mondială la junioriImagine simbol

Nicoleta Cojocaru a urcat de trei ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de premiere, în categoria de 55 de kilograme, iar imnul Republicii Moldova a răsunat la turneul de mare clasă organizat în Peru, transmite tvrmoldova.md.

În proba smuls, halterofila a ridicat 80 de kilograme, iar în cea de aruncat – 103 de kilograme. În clasamentul general, Nicoleta Cojocaru a înregistrat rezultatul de 183 de kilograme și a fost recompensată cu titlul de campioană mondială printre juniori.

În cadrul aceluiași turneu de anvergură, Alexandru Baldji și-a suplimentat palmaresul cu două medalii de bronz, în limitele de 67 de kilograme. Sportivul s-a evidențiat în proba smuls, cu 127 de kilograme, și în ierarhia finală, cu 282 de kilograme.

La Campionatul Mondial de Haltere, rezervat participanților de până la 17 ani, au concurat patru sportivi din Republica Moldova. Competiția se desfășoară în orașul Lima se va încheia duminică.

Mihai Popșoi: ,,Astăzi relațiile Moldovei și a României sunt mai apropiate”

Cu România, Republica Moldova are o comunicare intensă și eficientă la toate nivelurile. Astăzi, ca niciodată, relațiile celor două state sunt mai apropiate și mai pline de substanță.

Mihai Popșoi: Astăzi relațiile Moldovei și a României sunt mai apropiate

Sprijinul României este recunoscut și apreciat de toți cetățenii Republicii Moldova – fie că este vorba despre grădinițele construite sau renovate de România, despre podurile care leagă malurile lor de-a lungul Prutului, despre proiectele de interconexiuni energetice, transport sau asistență în domeniul sănătății, educației, culturii și multe altele. Sunt declarațiile vicepremierului Mihai Popșoi, ministru de externe al Republicii Moldova, care s-a întâlnit la București cu ministra afacerilor externe a României, Luminița Odobescu, transmite IPN.

Într-o conferință de presă susținută de cei doi oficiali, Mihai Popșoi a declarat că securitatea energetică este fundamentul securității unui stat vulnerabil cum este Republica Moldova. Sprijinul României în interconectarea energetică, în construirea liniilor de înaltă tensiune pentru a conecta Republica Moldova la piața energetică românească, europeană a contribuit la ruperea Republicii Moldova de dependența pe care o avea de decenii de Federația Rusă. 

„Odată ce vom finaliza interconectarea cu linie de înaltă tensiune, acest lucru nu doar va permite Republicii Moldova să stea ferm pe picioare și să fie un stat cu adevărat independent din punct de vedere energetic, dar și va oferi posibilitatea Republicii Moldova să sprijine și Ucraina când aceasta va avea nevoie, fie să exporte sau să importe resurse energeticeˮ, a declarat Mihai Popșoi.

Și în domeniul cooperării transfrontaliere au fost evidențiate progrese remarcabile. 

„Proiectele de infrastructură sunt cele care bucură cel mai mult cetățenii Republicii Moldova, pentru că sunt cele mai tangibile, e vorba de investiții în drumuri sau în poduri, așa încât să conectăm cu adevărat cele două maluri ale Prutului și să trecem de la memoria podurilor de flori la construcția podurilor din piatră, poduri care să cimenteze relația noastră frățeascăˮ, a spus Mihai Popșoi.

„Acordăm, în primul rând, atenție proiectelor comune de interconectare, mai ales celor din energie și transporturi – domenii esențiale în dezvoltarea economică și consolidarea rezistenței. Doresc să subliniez că aceste proiecte sunt vitale și pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, care nu poate fi concepută fără o conectare cât mai bine articulată la nivel de infrastructurăˮ, a menționat ministra Luminița Odobescu, adăugând că România continuă să-și intensifice sprijinul ferm pentru Republica Moldova în beneficiul tuturor cetățenilor acesteia.

„Ne continuăm angajamentul pentru consolidarea parteneriatului strategic bilateral, astfel încât să venim în susținerea eforturilor multiple și curajoase ale partenerilor de la Chișinău pentru asigurarea stabilității și garantarea parcursului european ireversibil al Republicii Moldova. L-am asigurat pe colegul meu că voi continua să transmit în același ritm susținut, în toate formatele de lucru de la Buxelles și în contactele diplomatice pe care le am cu colegii mei importanța intensificării sprijinului pentru integrarea  europeană a Republicii Moldovaˮ, a spus ministrul român.

Moldovenii pot pleca, de astăzi, în Marea Britanie în baza certificatului de vaccinare emis în ţara noastră
Articolul anterior
Noi probleme în Marea Britanie. Producătorii de oțel, sticlă, ceramică și hârtie avertizează că ar putea opri activitatea
Articolul următor