Grav accident la Telenești. Un copil de 5 ani, printre victime

Accident grav, în raionul Telenești, lângă satul Băneștii Vechi. Trei persoane, dintre care și un copil de cinci ani au ajuns la spital, după ce două automobile s-au ciocnit frontal.

Potrivit datelor preliminare, oferite de către ofițerul de presă de la IP Telenești, Elena Băetrău, în accident au fost implicate două automobile de marca Renault Megane și Skoda Octavia. La fața locului oamenii legii au stabilit că impactul s-a produs după ce șoferul Renault-ului, un tânăr de 23 de ani, nu a cedat trecerea celui de-al doilea automobil care se deplasa regulamentar. La volanul automobilului Skoda se afla un bărbat în vârstă de 53 de ani.

În rezultatul coliziunii, mașinile au fost grav avariate și au fost proiectate pe acostament.

Totodată, trei persoane, printre care și un copil de 5 ani, s-au ales cu traumatisme și au fost transportate la spital pentru a li se acorda îngrijiri medicale.

Oamenii legii cercetează cazul pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs impactul, iar în dependență de gravitatea leziunilor suferite de victime va fi stabilită pedeapsa pe care o riscă șoferul.

sursa: www.echipa.md

Vrăjitoarea favorită a lui Putin, care făcea incantaţii inamicilor, a fost arestată

Un tribunal din Moscova s-a pronunţat, joi, pentru arestarea preventivă a autoproclamatei vrăjitoare Alyona Polyn, cunoscută mai ales din 2019, când a condus un sobor al vrăjitoarelor de „întărire a lui Putin”, făcând în același timp „vrăji” asupra dușmanilor săi, care ar trebui „să se întoarcă în abis”, scrie adevarul.ro.

Polyn, al cărei nume real este Yelena Sulikova, a fost reținută în apropierea Moscovei la începutul acestei săptămâni, sub acuzația de răspândire de literatură „extremistă” și de „insultare a sentimentelor religioase ale credincioșilor”, potrivit The Moscow Time.

În urma acestor acuzaţii, ea riscă să stea până la șapte ani după gratii, potrivit unei legi din 2013, care a fost instituită ca un răspuns la celebra ”rugăciune punk” a trupei Pussy Riot într-o catedrală din Moscova.

Potrivit agenției de știri de stat TASS, Polyn s-ar fi prăbuşit în cuşca de detenţie din sala de judecată unde a fost ţinută pe durata procesului şi s-ar fi lovit de mai multe ori cu capul de barele de metal ale acesteia. Înainte de a se prăbuși, ea ar fi pledat vinovată la unele dintre acuzațiile care i se aduc. Vrăjitoarea pro-Putin a primit îngrijiri medicale, dar nu a fost spitalizată. Instanța a decis ulterior să o plaseze în arest preventiv, a relatat TASS.

„Misiunea mea a fost întotdeauna aceeași, aceea de a ajuta Rusia”, a declarat ea în faţa instanţei, potrivit sursei citate.  

Cine este Polyn

Autoproclamata vrăjitoare Polyn ,în vârstă de 44 de ani, este o fostă vedetă a reality-show-ului „Bătălia clarvăzătorilor” și liderul unui grup numit „Imperiul celor mai puternice vrăjitoare”, care a organizat în 2019 un ”Congres al vrăjitoarelor”, în cadrul căruia un grup mare de femei care pretind că au puteri extrasenzoriale au făcut vrăji pentru a canaliza puterea și tăria către președintele rus.

Una dintre incantațiile ei de atunci a fost: „Cel care aude și nu aude, cel care vede și nu vede, cel care a fost și va fi, nu va uita cuvântul meu. Ridică marea putere a Rusiei, îndreaptă calea lui Vladimir Putin cu adevărat și cu dreptate, prin cuvântul meu”.

Se pare că Yelena Sulikova a fost, de asemenea, implicată în susținerea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, o întreagă secțiune a site-ului web al grupului său de vrăjitoare prezentând certificate și scrisori care i se mulțumește pentru că a oferit „sprijin umanitar” şi „sprijin psihologic” atât trupelor rusești, cât și familiilor acestora.

Mai multe înregistrări video filmate de soldații ruși care îi mulțumesc lui Polyn pentru ajutor arată, de asemenea, că aceasta a semnat personal mai multe proiectile care urmau să fie trase în Ucraina.

În timpul perchezițiilor efectuate în locuința ei din afara Moscovei, anchetatorii, coordonaţi de FSB, au găsit păpuși voodoo, lumânări negre şi statuete cu demoni din diferite religii. De asemenea, au descoperit lilieci uscați, pumnale rituale, ierburi, portrete de demoni, cranii și bile de cristal, teancuri de cărți de ghicit și un altar.

TASS a relatat că Polyn i-a spus judecătorului, în timpul audierii de joi, că este căutată de serviciile speciale ucrainene, dar nu a furnizat dovezi pentru această afirmație.

O importantă delegație de businessmeni din China a ajuns la Chișinău

Aproximativ douăzeci de agenți economici din China au ajuns la Chișinău pentru a participa la Forumul de Cooperare în Investiții China – Republica Moldova. Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Moldova, Yan Wenbin, a menționat că investițiile chineze în Republica Moldova sunt limitate și este important să atragem cât mai multe companii chineze în țară, transmite IPN.

Evenimentul este organizat pentru a stimula cooperarea economică bilaterală și a familiariza companiile chineze cu piața moldovenească.

Ambasadorul a exprimat încrederea că Republica Moldova reprezintă un mediu propice pentru desfășurarea unei afaceri.

Ambasadorul a comunicat că este cea mai mare delegație de întreprinzători  din China care vizitează Moldova de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări. Companiile reprezentate activează în domeniile infrastructurii, transportului, agriculturii, turismului. Yan Wenbin și-a manifestat speranța că ambele părți vor profita de această oportunitate pentru a dezvolta canalele de interacțiune și a explora posibilitățile de cooperare. Ambasada Chinei va continua să depună eforturi pentru promovarea cooperării economice dintre China și Moldova, a mai spus diplomatul chinez.

Secretarul de stat la Ministerul Afacerilor Externe din Republica Moldova, Sergiu Mihov,  a menționat că în cadrul forumului vor fi discutate oportunitățile economice și investiționale pe care Republica Moldova le oferă comunității de afaceri, aducând beneficii economice atât pentru ambele țări, cât și pentru popoare. „Principalul interes al Republicii Moldova este reducerea decalajului uriaș din balanța noastră comercială bilaterală prin diversificarea produselor moldovenești exportate pe piața chineză și creșterea volumelor de produse exportate. Producătorii noștri locali sunt interesați să exporte vin, fructe proaspete și uscate, uleiuri, nuci, alimente pentru copii și multe alte produse în Chinaˮ, a spus secretarul de stat.

Serghei Diaconu, șeful Cabinetului prim-ministrului Moldovei, a declarat că Republica Moldova reprezintă o oportunitate bună pentru investitori și oricine este invitat să investească în țară. Serghei Diaconu a încurajat companiile chineze să vină în Moldova, asigurând că Guvernul le va oferi un mediu confortabil și sigur, fără birocrație sau alte obstacole.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea, a declarat că forumul este o bună oportunitate de cooperare dintre oameni de afaceri din Moldova și China, o bună oportunitate pentru a informa despre procesul de desfășurare a afacerilor în Moldova și a invita de a organiza afaceri împreună.

Forumul a fost organizat de Ambasada Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

Au fost lansate primele servicii de îngrijire de tip familial

Serviciile alternative de îngrijire a copiilor sunt soluția pentru diversificarea serviciilor și extinderea locurilor de creșe pentru copiii cu vârsta de până la trei ani, când pot merge la grădiniță, transmite IPN

În 2023, aproximativ 150.000 de femei erau inactive pe piața forței de muncă din cauza responsabilităților familiale și a lipsei serviciilor de îngrijire a copiilor. Grupele de creșe pentru copiii până la doi ani și grădinițele sunt insuficiente în fiecare a 10-a comunitate. Doar 19% dintre copiii cu vârsta de până la doi ani frecventează o creșă, arată datele Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

În colaborare cu alți parteneri interni și externi, ministerul a venit cu mai multe propuneri și modificări ale cadrului normativ în vederea asigurării rezilienței demografice, inclusiv prin susținerea părinților, în special a femeilor, să combine viața profesională cu cea de familie. Astfel, a fost elaborat cadrul normativ de organizare a serviciilor alternative de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la trei ani.

Astfel, în anul curent, cu ajutorul partenerilor de dezvoltare a fost pilotat primul serviciu creat de către angajator în cadrul companiei Orange și creșele de tip familial.

Ministerul a lansat platforma serviciialternative.gov.md, unde pot fi găsite toate informațiile și actualizările legate de serviciile alternative de îngrijire a copilului cu vârsta de până la trei ani. Aceasta oferă detalii despre legislația în vigoare, ghiduri pentru implementarea serviciilor, resurse pentru părinți și angajatori.

Alexandru Manciu a fost numit în funcția de director general adjunct al ANSA
Articolul anterior
Studiu: 70% dintre copii petrec cel puţin trei ore pe zi pe dispozitivele online
Articolul următor