Republica Moldova, printre marii clienți ai Gazprom

Exporturile de gaze naturale ale Gazprom în afara URSS au crescut cu 6,6% în ritm anual, până la 171,5 miliarde metri cubi, în primele 11 luni ale acestui an.

Aceasta înseamnă o încetinire comparativ cu ritmul de creştere de 10,4% înregistrat în primele zece luni, arată datele publicate recent de grupul rus, transmite bani.md.

O tendinţă similară s-a înregistrat şi în cazul exporturilor spre România, care au crescut cu 221,8% în primele 11 luni ale acestui an, după ce în primele 10 luni au înregistrat o creştere de 272,2% în ritm anual.

Gazprom nu a dezvăluit cifrele referitoare la cantităţile de gaze livrate fiecărei ţări însă, procentual, livrările de gaze ale Gazprom spre România au înregistrat cea mai mare creştere din rândul tuturor pieţelor.

Alte state unde livrările Gazprom au înregistrat creşteri semnificative sunt Serbia (85,8%), Slovenia (53,9%) şi Bulgaria (43,8%).

„Ţărilor spre care Gazprom a exportat deja mai multe gaze naturale decât pe întreg parcursul anului 2020, Germania, Turcia, Italia, Bulgaria, România şi Serbia, li s-au adăugat în luna noiembrie Grecia, Slovenia, Elveţia, Macedonia de Nord şi Bosnia-Herţegovina”, a subliniat Gazprom.Publicitate

Anul trecut, vânzările Gazprom în Europa şi Turcia au scăzut la 175 miliarde metri cubi, în contextul în care cererea de gaze a fost afectată de pandemia de COVID-19, iar pentru acest an grupul rus se aşteaptă ca vânzările sale în Europa şi Turcia să urce la 183 miliarde metri cubi.

Potrivit datelor publicate anterior, grupul rus Gazprom a exportat anul trecut spre România o cantitate de 962 milioane de metri cubi de gaze naturale, în scădere cu 3,2% comparativ cu 994 milioane de metri cubi în 2019.

Conform acestor date, România este unul dintre cei mai mici clienţi ai Gazprom din regiune, în condiţiile în care anul trecut Ungaria a importat de la Gazprom 8,637 miliarde de metri cubi de gaze naturale, Republica Moldova 3,04 miliarde de metri cubi, Bulgaria 2,28 miliarde de metri cubi şi Serbia o cantitate de 1,346 miliarde de metri cubi.

Conform datelor ANRE, în nouă luni ale anului 2021, Republica Moldova, fără regiunea stângă a Nistrului a importat de la Gazprom 791,3 mil. metri cubi de gaz cu 17% mai mult față de perioada similară a anului precedent.

Prețul achitat a fost de 2,7 miliarde de lei cu 33% mai mare comparativ cu anul 2020.

Companiile româneşti nu au contracte de import încheiate direct cu Gazprom, ci cu două firme intermediare: Imex Oil, o subsidiară a grupului rus Conef, şi WIEE, un joint-venture între Gazprom şi nemţii de la Wintershall.

Vladimir Putin, învestit pentru încă şase ani ca preşedinte al Rusiei

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va fi învestit azi pentru încă şase ani în fruntea ţării şi are deja o dorinţă pentru începutul celui de-al cincilea mandat.

Vladimir Putin, învestit pentru încă şase ani ca preşedinte al RusieiImagine simbol

Aflat la cel de-al cincilea mandat, în plin război de agresiune împotriva Ucrainei, Vladimir Putin a ordonat forţelor ruse să se pregătească pentru exerciţii cu arme nucleare non-strategice. Acest anunţ vine în timp ce la Moscova a avut loc repetiţia generală pentru parada de pe 9 mai din Piaţa Roşie, transmite Antena3.ro.

Astăzi, Vladimir Putin își începe cel de-al cincilea mandat de președinte al Rusiei, în cadrul unei ceremonii fastuoase care va avea loc la Kremlin. Învestirea vine după un scrutin în organizat în luna martie, în care Putin nu a avut, practic, adversar. Asta în pofida sancţiunilor la care a fost supus regimul său după declanşarea devastatorului război împotriva Ucrainei, în 2022.

Aflat la putere de aproape un sfert de secol, Putin este cel mai longeviv lider de la Kremlin de la Iosif Stalin încoace. Mandatul său va expira în anul 2030, când va fi eligibil, din punct de vedere constituțional, să candideze pentru încă șase ani.

Între timp, la Moscova au loc pregătirile pentru parada Victoriei, care va avea loc peste două zile în Piaţa Roşie, la care vor lua parte peste 9.000 de soldaţi şi 70 de vehicule militare şi avioane.

Vladimir Putin a instruit Statul Major General să se pregătească pentru exerciții cu armele nucleare non-strategice. Manevrele vor avea loc în viitorul apropiat și vor implica, de asemenea, aviația și marina militară. Ministerul rus al apărării precizează că aceste exerciţii sunt un răspuns la „declarațiile și amenințările provocatoare ale unor oficiali occidentali individuali” împotriva Rusiei.

„Întrebarea care se pune acum este ce va face Putin în cei șase ani la putere. Există temeri că autoritățile ar putea mări impozitele pentru a finanța luptele din Ucraina, pentru a putea recruta mai mulți soldați, iar unii oficiali europeni au avertizat chiar că Rusia ar putea ataca o țară NATO. Nu a existat niciun suspans în jurul realegerii lui Putin. Dar există îngrijorare cu privire la ceea ce va urma”, a explicat Emma Burrows, jurnalist Associated Press (AP).

Potrivit unor agenţii de informaţii, citat de publicaţiile occidentale, Rusia pregăteşte acte de sabotaj cu un potenţial ridicat de daune în toată Europea.

Potrivit Financial Times, Rusia a început deja să pregătească mai activ atacuri, incendieri şi distrugeri ale infrastructurii pe teritoriul european, direct şi prin intermediari.

Vlad Filat a fost achitat în dosarul privind spălarea de bani în proporții deosebit de mari

Fostul premier al R. Moldova, Vlad Filat, a fost achitat în dosarul în care a fost învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Sentința a fost pronunțată marți, 7 mai, de un complet de magistrați ai Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din care fac parte judecătoarele Djeta Chistol, Angela Catană și Tatiana Bivol.

Vlad Filat a fost achitat în dosarul privind spălarea de baniFoto: Zdg.md

„Fapta nu întrunește elementele infracțiunii” au concluzionat judecătoarele, transmite zdg.md. 

Procurorul de caz a cerut pentru fostul premier aplicarea unei pedepse cu închisoare pe un termen de șapte ani și a unei amenzi în valoare de 12,8 milioane de lei, contravaloarea banilor ce au constituit obiectul spălării banilor. 

Solicitarea însă a fost respinsă în totalitate de judecători.

Ulterior, Vlad Filat a venit cu o declarație în acest sens. „Nu am cum să comentez această sentință. Este sentința pe care a dat-o instanța. Acest dosar durează deja de nouă ani, procesul în instanță de cinci ani de zile. Dincolo de faptul că eu deja sunt călit cu această situație, dar este vorba de familie, mai multe elemente, și această stare de incertitudine nu îți permite să ai o viață normală. Eu cred că noi suntem la un început de drum, deoarece în R. Moldova încă nu am văzut situații în care o achitare să nu urmeze cu o contestare din partea Procuraturii. (…) Vizavi de așteptări, să vă spun sincer, eu eram într-o stare de așteptare la orice situație”. 

De asemenea, acesta a punctat că în Moldova a venit deja timpul când „învinuirile ilegale, ținutul oamenilor prin instanțe ani de zile cu dosare fără probe, trebuie să aibă consecințe”. El a subliniat că se referă la cei care instrumentează dosarele și insistă pe aceste dosare „lipsite de orice logică”. 

Amintim că Vlad Filat, este un politician și om de afaceri din Republica Moldova, membru fondator și lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova, deputat în Parlamentul Republicii Moldova între 2005 și 2009 și începând cu decembrie 2014, fost prim-ministru al Republicii Moldova între 2009 și 2013, fost Ministru de Stat în Guvernul Sturza între 12 martie-12 noiembrie 1999 și fost președinte interimar al Republicii Moldova pentru o scurtă perioadă în decembrie 2010. Este unul dintre cei mai bogați oameni, alături de Vladimir Voronin și Vladimir Plahotniuc, din Republica Moldova.

Vladimir Filat este învinuit într-un dosar de spălare de bani. S-a întâmplat acum 10 ani, când fostul premier al Republicii Moldova, ajutat de un intermediar, ar fi contractat o companie de consultanţă pentru alegerile parlamentare din 2014, din Statele Unite ale Americii. Află mai multe aici.

Momente inedite pentru vânzători și cumpărători la Piața Centrală din Chișinău

Cumpărătorii și vânzătorii din Piața Centrală din Capitală au avut parte de un concert simfonic, asigurat de Moldovan National Youth Orchestra. Muzicienii au interpretat „Oda Bucuriei”, parte a simfoniei a 9-a de Ludwig van Beethoven care împlinește 200 de ani de la prima interpretare.

Flashmob muzical: În Piața Centrală din Chișinău a răsunat Oda IubiriiFoto: TV8.md

Simfonia a 9-a este ultima simfonie completă de Ludwig van Beethoven (1770-1827). Finalizată în 1824, este una dintre lucrările cele mai cunoscute din repertoriul clasic occidental, transmite tv8.md. 

Printre critici, este considerată a fi printre cele mai mari opere ale lui Beethoven, și este considerată de unii cea mai mare bucată de muzică scrisă vreodată.

Astăzi, 7 mai, simfonia împlinește 200 de ani de la prima interpretare. Acum, ultima parte din simfonie, cunoscută ca „Oda Bucuriei” este imnul Uniunii Europene, aducând mai aproape națiunile de pe continent. 

Uniunea Europeană cere statelor membre să renunţe la sobele pe lemne începând din 2024
Articolul anterior
Într-un cimitir a apărut primul televizor cu video despre decedat
Articolul următor