Un moldovean pasionat de domeniul său și-a deschis propria afacere de vinuri în Elveția

Vinificatori moldoveni plecați în Elveția, pentru a-și crea propriile vinuri. Un moldovean a creat brandul de vinuri Bassarabie, fondat în Elveția.

Ion Gherciu a absolvit Universitatea Tehnică din Moldova, facultatea Tehnologia Industriei Alimentare. A primit o diplomă de inginer în tehnologia vinificației și a produselor de fermentație. A continuat să se dezvolte și să obțină studii în acest domeniu, iar în 1999 a emigrat în Portugalia, comunică locals.md.

Acolo, moldoveanul a absolvit programul de master în domeniul oenologiei, fitotehnologiei și viticulturii și și-a confirmat diploma de inginer enolog.

În 2009, Ion Gerchiu și familia sa s-au mutat în Elveția. Aici a lucrat mai întâi ca șofer, apoi ca concierge, apoi ca șofer într-o firmă care distribuie vinuri. Vinificația și producția de vin au continuat să fie pasiunea lui Ion.

Și, în 2013, moldoveanul a decis să deschidă o mică afacere în Elveția pentru producția și vânzarea de vinuri.

„La fel ca oamenii, cele mai bune vinuri se nasc din struguri săraci care cresc în condiții de penurie, stresante și ulterior „crescuți” departe de patria lor”, afirmă moldoveanul.

Pe timpuri, elvețienii au adus cunoștințe despre vinificația europeană și au fost primii din Basarabia care au început cultivarea viței de vie. ,,Când vița de vie este tăiată, calitatea strugurilor devine mai mare. Elvețienii au adus cu ei viță de vie din soiuri europene: Chasselu, Pinot Noir și altele”, spune Ion Gherciu.

Молдаванин открыл собственную винодельню в Швейцарии "CAVE BESSARABIE" -  Locals

Istoria apariției și dezvoltării vinificației și viticulturii în Basarabia l-a inspirat atât de mult pe Ion încât i-a venit ideea să-și creeze propriul brand de vinuri Bassarabie. Acest lucru ar permite păstrarea memoriei vinificației elvețiene în Basarabia și, în același timp, promovarea acesteia în Europa.

„Am înregistrat brandul în Elveția și UE. Desigur, toate acestea au necesitat fonduri colosale, timp, muncă și entuziasm – producția de vin este încă o pasiune pentru mine, nu o sursă de venit. Aduc cele mai bune vinuri, care sunt deja fermentate, din sudul Moldovei, din Leova, Cantemir, Purcar și Crocmaz – este mai ușor din punct de vedere logistic și financiar”, a împărtășit Ion Gerciu.

Apoi vinificatorul face cupaje după gustul său, din vinul păstrat în butoaie de stejar elvețian. Când vinurile se maturizează, el comandă îmbuteliere în conformitate cu legile și obiceiurile elvețiene, menționând că este foarte important ca consumatorii locali să-și simtă „prezența” în produsul pe care îl cumpără.

„Și acesta este chiar în centrul Europei, unde, pe lângă propriile vinuri fine, există vinuri din toată lumea. Elvețienii sunt foarte pretențioși cu produse noi. Pentru recunoaștere este nevoie de mulți ani de muncă asiduă”, a spus Ion. El a subliniat că pentru el, pe lângă calitate, este important ca vinurile sale să fie „vinuri cu istorie, sens și simbolism”.

Ce au scos medicii din stomacul unei fetițe care și-a mâncat părul timp de mai mulți ani

Mia, o fetiță de șapte ani, a trecut printr-o operație de cinci ore pentru a i se extrage o minge de păr de 15 centimetri din stomac. În martie, Mia a fost transportată de urgență la spitalul din Newcastle, acuzând dureri abdominale severe și greață, informează BBC.

Medicii au descoperit că 80% din intestinul ei era blocat de o minge de păr, acumulată în urma obiceiului de a-și mesteca și mânca părul timp de cinci ani. Această afecțiune rară, cunoscută sub numele de Trichofagie sau Sindromul Rapunzel, afectează în principal adolescentele și poate fi cauzată de stres, anxietate sau căutarea de confort.

„Dacă nu ar fi intervenit când au făcut-o, ea nu ar mai fi aici”, a declarat mama Miei, precizând că anterior, medicii i-au spus să nu-și facă griji în legătură cu obiceiul fiicei sale de a-și mesteca părul.

Mia a explicat că mestecatul părului era un „lucru de confort”, însă mama copilei a descris vederea mingii de păr drept „oribilă”. Ea crede că această afecțiune este mai frecventă decât se crede și îndeamnă părinții să ia în serios obiceiul copiilor de a-și mesteca părul.

„Nu vreau ca nimeni altcineva să experimenteze prin ce am trecut noi ca familie”, a spus ea.

După operație, Mia s-a recuperat complet și s-a întors la școală. Ea le-a transmis un mesaj celorlalți copii: „Nu-ți mânca părul. S-ar putea să nu fii la fel de norocos ca mine și dacă o faci, îți va provoca multă durere”.

sursa

Vacanță ieftină în Grecia! Insula discretă care atrage tot mai mulți turiști, mai accesibilă decât Santorini. Imagini de poveste

Înainte de începerea sezonului estival, ofertele de vacanță pentru Grecia sunt la mare căutare. De cele mai multe ori, turiștii caută variante accesibile de cazare, însă țin cont și de serviciile puse la dispoziție de hoteluri. Insula Santorini este inclusă pe lista destinaților exclusiviste, având în vedere prețurile piperate ale unităților de cazare din zonă. O alternativă mai ieftină, însă la fel de impresionantă este insula Serifos, scrie evz.ro.

O destinație mai accesibilă decât Santorini sau Mykonos, Serifos este căutată mai ales de cei care fug de aglomerație. Insula oferă o gamă largă de experiențe pentru turiști, inclusiv pentru cei pasionați de istorie, precum și de secretele  Greciei antice. De altfel, turiștii vin un această regiune și în afara sezonului estival.

În această perioadă, temperaturile medii variază între 15-20 de grade Celsius, iar în timpul verii de situează între 25-30 de grade. În zilele toride, mercurul poate urca în termometre până la 35 de grade Celsius.

Destinația ideală pentru turiștii pasionați de istorie

Numele insulei este legat de numeroase legende. Localnici spun că Serifos a fost locuită de ciclopi. De altfel, în centrul acesteia se află peștera ciclopului Polifem, celebră prin mitul lui Ulise.

Satul Chora se află în inima insulei și  oferă o priveliște spectaculoasă asupra Golfului Livadi. Zona se aseamănă puternic cu Santorini. Casele mici și albe, străduțele înguste și însorite sau numeroasele lăcașuri de cult amintesc de această destinație faimoasă.

Tragedie în Capitală! Un tânăr s-a înecat în lacul de la Valea Morilor, în această seară

Un tânăr s-a înecat în lacul de pe teritoriul parcului Valea Morilor din Chișinău. Trupul neînsuflețit al victimei a fost recuperat din apă de salvatori în această seară. Informațiile au fost confirmate pentru NM de purtătoare de cuvânt a Poliției capitalei, Natalia Stati, scrie NM.md

Oamenii legii au fost alertați pe 21 mai, la ora 18:04, că un tânăr s-ar fi înecat în lacul din parcul Valea Morilor. La fața locului s-au deplasat toate serviciile specializate. În urma lucrărilor subacvatice efectuate de angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, trupul neînsuflețit al tânărului a fost scos din apă.Toate circumstanțele se stabilesc.

Și-au pierdut copilul de 6 ani, după ce câinele familiei l-a mușcat de gât
Articolul anterior
Focuri de armă în trafic. Un șofer a fost urmărit zeci de km de agenții de circulație
Articolul următor