Transportatorii moldoveni blocați în Rusia și Belarus au coridor verde să se întoarcă acasă, fără autorizații suplimentare

În condițiile acutizării grave a situației de securitate pe teritoriul Ucrainei, Agenția Națională Transport Auto recomandă operatorilor de transport să abordeze organizarea curselor cu ocolirea teritoriului Ucrainei. În acest sens, în rezultatul negocierilor purtate cu autoritățile competente mai multor state străine au fost identificate 2 coridoare verzi pentru tranzitarea unităților de transport blocate pe teritoriul Federației Ruse și Republicii Belarus, în scopul întoarcerii acestora în Republica Moldova, scrie replicamedia.md.

Astfel, transportatorii pot opta pentru opțiunea de tranzit în direcția statelor Georgia – Republica Turcia – Republica Bulgaria – România.

În rezultatul negocierilor purtate cu autoritățile competente ale Georgiei a fost permisă operatorilor de transport moldoveni tranzitarea teritoriului fără autorizații pentru efectuarea transportului de mărfuri. Totodată, în conformitate cu prevederile Acordurilor bilaterale interguvernamentale și Protocoalelor ședințelor

Comisiilor Mixte în domeniu, tranzitul prin teritoriile Turciei, Bulgariei și României este liberalizat.

De asemenea, operatorii de transport pot utiliza coridorul de tranzit în direcția statelor Republica Polonă – Republica Slovacă – Ungaria – România. În acest context este menționat că a fost permisă operatorilor de transport moldoveni tranzitarea teritoriului Republicii Slovace fără autorizații pentru efectuarea transportului rutier de mărfuri, iar autoritățile de control slovace au fost informate despre derogarea respectivă.

Pentru a beneficia de permisiunea acordată de către părțile polonă și ungară, au fost stabilite următoarele condiții:

  • pentru tranzitarea teritoriului Republicii Polone, este permisă operatorilor de transport moldoveni prezentarea de către șofer a autorizațiilor eliberate de către Agenție în format de document scanat, fără obligațiunea deținerii
  • autorizației pe suport de hârtie. Operatorii de transport pot solicita autorizațiile la ghișeul unic ANTA, care pot fi scanate și remise șoferului pentru a fi prezentate autorităților de control polone.
  • pentru tranzitarea teritoriului Ungariei fără autorizații și fără înregistrare electronică în sistemul BIREG a unităților de transport blocate în perioada 20-25 februarie, operatorii de transport urmează să transmită informația privind numerele de înmatriculare a unităților de transport care vor efectua cursele în tranzit, cu anexarea documentelor confirmative, la adresa electronică: anta@anta.gov.md. Derogarea respectivă este valabilă până la data de 04 martie 2022, iar traversarea teritoriului Ungariei se va efectua prin punctele de trecere a frontierei Tornyosnemety și Satoraljaujhely, cu prezentarea organelor de control a documentelor confirmative necesare (scrisoarea de trăsură CMR sau alte formulare de călătorie).

La prezentarea cererii pentru obținerea autorizației pentru transportul rutier de mărfuri în tranzit pe teritoriul Poloniei, este necesară prezentarea documentelor confirmative și informației menționate mai sus, pentru a beneficia de permisiunea de tranzit acordată de către partea ungară.

Luând în considerație cele expuse, recomandăm operatorilor de transport utilizarea coridoarelor de tranzit disponibile, cu respectarea condițiilor speciale anunțate de fiecare stat în parte.

Pentru informații suplimentare și asistență, puteți apela la următoarele date de contact:
tel.: 0 (22) 220657; 069526562
email: anta@anta.gov.md

Rusia ocolește embargoul european pe petrol cu ajutorul Turciei, care reexportă ţiţei rus în valoare de miliarde de euro

Un studiu realizat de două centre europene de cercetare dezvăluie că Turcia a devenit o ţară cheie pentru reexportarea produselor petroliere ruseşti în valoare de miliarde de euro către Uniunea Europeană (UE), eludând astfel sancţiunile impuse de Bruxelles şi de G7, informează EFE, citată de Agerpres. De la aplicarea sancţiunilor din februarie 2023 până în februarie 2024, UE a importat produse petroliere în valoare de 3,1 miliarde de euro din trei porturi turceşti (Ceyhan, Marmara Ereglisi şi Mersin), potrivit unui studiu al Centrului Finlandez de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat (CREA) şi Centrului pentru Studiul Democraţiei (CSD) din Bulgaria.

În această perioadă, 86% din produsele petroliere importate de Turcia au venit din Rusia, potrivit studiului.

Raportul subliniază că, în 2023, Turcia a devenit cel mai mare cumpărător de produse petroliere ruseşti din lume, importând 18% din totalul exporturilor ruseşti.

De la intrarea în vigoare a interdicţiei UE şi G7, din februarie 2023 şi până în februarie 2024, Turcia a importat produse petroliere ruseşti în valoare de 17,6 miliarde de euro, generând 5,4 miliarde de euro în venituri fiscale pentru Kremlin.

UE a importat 5,16 milioane de tone de produse petroliere în valoare de 3,1 miliarde de euro din trei porturi turceşti: Ceyhan, Marmara Ereglisi şi Mersin, dintre care niciunul nu are rafinării, potrivit documentului.

Studiul indică faptul că produsele petroliere ruseşti sunt reexportate din Turcia către UE, profitând de lacunele legale care permit amestecarea ţiţeiului în terminalele de depozitare şi export a acestor produse.

Documentul mai precizează că consumul intern de produse petroliere în Turcia a crescut cu 8% în 2023. Însă importurile maritime de produse petroliere au crescut cu 56%, ceea ce ar sugera că Turcia reexportă aceste mărfuri, dincolo de satisfacerea cererii interne.

Un exemplu notabil din raport este un caz din mai 2023, când terminalul petrolier Toros Ceyhan din portul Ceyhan a primit 26.923 de tone de motorină din portul Novorossiisk din Rusia. Zece zile mai târziu, terminalul a trimis un volum similar de motorină către rafinăria MOH Corinth din Grecia, profitând de o lacună care permite intrarea produselor petroliere ruseşti amestecate.

Cele cinci state membre ale UE cu cele mai mari importuri de petrol din Turcia între februarie 2023 şi februarie 2024 sunt Grecia, Ţările de Jos, Italia, Spania şi România, scrie EFE, citat de Economedia.

Rusia afirmă că a capturat un nou sat din regiunea Harkov

Rusia a afirmat sâmbătă că a capturat un sat de lângă oraşul Vovceansk, în regiunea ucraineană Harkov, unde armata rusă a lansat săptămâna trecută o ofensivă.

„Unităţile grupului de nord au eliberat satul Stariţa din regiunea Harkov şi îşi continuă avansarea în profunzimea poziţiile defensive ale inamicului”, a anunţat într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Aproape zece mii de persoane au fost constrânse să-şi părăsească locuinţele din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, în urma unor atacuri terestre ale forţelor armate ruse.

Moscova a atacat mai multe localităţi, printre care Vovceansk, situat la numai cinci kilometri de frontieră, informează AFP, preluat de Agerpres.

Forţele ruse au ocupat 278 de kilometri pătraţi între 9 şi 15 mai, cele mai mari cuceriri teritoriale ale lor de la sfârşitul lui 2022, potrivit unui calcul al AFP pe baza unor date ale Institute for Study of War (ISW).

Moldoveanca Mia Rusu a cucerit jurații de la „Românii au talent” cu interpretarea piesei „Adagio”, a Larei Fabian

În prima semifinală a sezonului 14 „Românii au talent”, Mia Rusu a primit ropote de aplauze pentru interpretarea uluitoare a piesei „Adagio”. Andra a fost cucerită iremediabil de talentul artistei în devenire, scrie protv.ro.

Andra: „A fost atât de bine. Doamne, ce frumos poți să cânți! Talentul nu te-a dezamăgit. Ești extraordinară!”

Mihai Bobonete: „Ai niște calități ieșite din comun. Cred că vei deveni o mare cântăreață”.

Mia Rusu are 12 ani și este din Chișinău, Moldova. Tânăra a dovedit că este talentată și foarte ambițioasă, pasiunea pentru muzică descoperind-o la vârsta de cinci ani, atunci când a început să cânte melodiile din filmele și desenele animate pe care le urmărea.

​Observând acest talent, mama ei a decis să o înscrie la școala de muzică. De atunci, Mia a continuat să cânte, dezvoltându-și pasiunea pentru muzică.

Părinții ei, tatăl jurnalist și mama contabilă la un salon de frumusețe, au susținut-o în această călătorie. Mia a participat la toate concertele și festivalurile la care a avut ocazia, dorind să-și dezvolte abilitățile și să-și îmbunătățească performanța.

Pasiunile Miei, însă, nu se opresc la muzică. În timpul liber, ea învață să creeze animații pe calculator și studiază programarea, lucrând cu determinare, pentru a înțelege toate aspectele acestui domeniu fascinant. Cu toate acestea, visul ei cel mare este să devină cântăreață de operă.

„Este o fată foarte curajoasă pentru că a ales o melodie atât de grea, cu foarte multe schimbări de tonalitate. Ai atins toate notele! Bravo!”, a spus Andra, în timpul audițiilor.

„Mi se pare că ești genul de copil care zâmbește, dă din cap, acceptă tot ce i se spune, dar de fapt știe exact ce vrea. Cred că ești făcută pentru muzică! Ai în față un drum lung, dar o să reușești să își îndeplinești tot ce ți-ai pus în minte”, a mărturisit Dragoș Bucur, la audiții.

Maia Sandu a fost azi la punctul de trecere a frontierei Otaci-Moghiliov-Podolsk
Articolul anterior
Zelenski spune că o delegație ucraineană se va întâlni cu rușii la granița dintre Ucraina și Belarus
Articolul următor